• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Aprilie , 2019

Dialoguri virtuale. După treizeci de ani

(partea a patra)

Întrebare: Se cunoaşte că o structură economică sănătoasă este dată de numărul firmelor după cifra de afaceri?!
Răspuns: Într-o ţară cu o structură care se adaptează cerinţelor unei pieţe într-o permanentă transformare, numărul firmelor mari este foarte mic (Ex. Japonia unde doar 4% sunt firme mari), restul gra­vitează în jurul lor având capacitatea de adaptare rapidă. Într-un fel, regula se respectă şi în Maramureş unde doar două firme au cifra de afaceri mai mare de 200 milioane anual (insignifiant în comparaţie cu alte judeţe). Avem sub 10.000 de firme de subzistenţă şi aproape 3.000 cu cifra de afaceri zero.

Î.: Cum sunt ocupaţi oamenii în firme, după mărimea firmelor?
R.: Este o cifră semnificativă, din care se pot deduce concluzii privind apetitul maramureşenilor în a-şi asuma singuri mijloacele de sub­zistenţă. În Maramureş avem peste 75.000 de salariaţi. Majoritatea lucrează în întreprinderi mijlocii, urmate de cei din întreprinderile mici şi aproape 20.000 în micro întreprinderi.

Î.: Împrăştierea firmelor în teritoriu este un indicator care poate orienta oamenii de afaceri în completarea structurii activităţilor şi serviciilor evitând o concurenţă excesivă, nu întotdeauna benefică?!
R: Numărul despre care o să afirm nu este sigur că ar putea conduce la concluzii obiective, întrucât depinde mult de cultura antrepre­norială a populaţiei, care la rându-i este influenţată de mai mulţi factori. În mediul urban funcţionează peste 10.000 de firme, iar în mediul rural abia mai puţin de 3.000. Să se datoreze faptului că în mediul rural locuitorii duc o viaţă economică autarhică? Borşa este lider în privinţa numărului de firme din rândul oraşelor, iar în mediul rural cele mai multe firme funcţionează în Recea. Cele mai puţine sunt firmele din Dragomireşti, referitor la oraşe, şi Poienile Izei, la comune.

Î.: Care este distribuţia salariaţilor maramureşeni pe activităţi?
R.: Cei mai mulţi lucrează în industrie şi cei mai puţini în activităţi de servicii administrative. Cel puţin în Maramureş nu se adevereşte că în administraţia publică ar munci multe persoane, doar 3 la sută din totalul salariaţilor (cum pe nedrept se afirmă de unii că aceştia ar pierde vremea. Total fals.)

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.