• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 Iulie , 2020

Dialoguri virtuale. După câteva luni ce s-a schimbat? (II)

Întrebare: De obicei, în perioade de criză, indivizii, instituțiile nu lasă loc de calm și apar acuze care până în prezent erau măturate sub covor. Și realitatea zilelor noastre con­sem­nează asemenea fapte.

Răspuns: Într-adevăr, se vorbește despre un viitor conflict între statele din sudul și nordul Europei, cele sudice predispuse la deficit și cele nordice excedentare.
Î.: Care ar fi o măsură comună la care au apelat aproape toate statele din Uniunea Europeană?
R.: În marile economii europene, dar și în cele mici, vezi România, au fost închise prin decret guvernamental serviciile non esențiale, care reprezintă un volum semnifi­cativ, estimat, la 1/3 din producție.
Î.: Ar fi totuși o atitudine generală a țărilor din U.E., dar nu numai?
R.: Cea mai mare parte a economiilor emergente au cerut deja ajutoare prin intermediul meca­nis­mului de sprijin financiar rapid al FMI.
Î.: Economia Germaniei influen­țează cel mai mult economia Europei, inclusiv a noastră, prin le­gă­turile economice pe care le are România cu Germania. Care este situația prezentă a Germaniei?
R.: Consiliul German al Experților Economici estimează o scădere de până la -5,4% anul acesta, cu puțin sub cea din 2009. Dacă restricțiile sunt ridicate până la jumătatea lunii mai, scăderea economică va fi de numai -2,8%.
Î.: Cea de a doua economiei din U.E. este cea a Franței, după Germania. Cum stă Franța?
R.: Franța va intra în recesiune în anul acesta, a avertizat ministrul economiei, Bruno Le Maire. Franța s-a autoblocat pe 17 martie cu activitatea redusă la minimum și s-a concentrat cu toate sectoarele pe pandemie.
Î.: Unde sunt concentrate pro­ble­mele în țările U.E., dar nu numai?
R.: Impactul economic principal
s-a schimbat de la perturbări în lanțurile de aprovizionare, la suspendarea activităților economice neesențiale. Aceste efecte asupra cererii, atât în U.E. cât și în afara spațiului extracomunitar, lovesc gradual transportul, turismul, hote­lurile, care sunt primele afectate.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.