• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Mai , 2017

Dialoguri virtuale / Din „puţul gândirii” fiscale

Întrebare: Care sunt nivelele de im­pozitare aplicate în noul sistem?

Răspuns: Toate veniturile lunare mai mici de 2.000 lei pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente vor beneficia de impozit 0%, în timp ce va fi aplicat un impozit de 10% pentru diferenţa care depăşeşte 2.000 lei/lună, pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente.

Î.: Care sunt cheltuielile deductibile, respectiv care se scad din baza de impozitare?
R.:  Cheltuielile deductibile doresc să încurajeze sistemul privat de sănătate,  sistemul privat de educaţie,  fiscalizarea pieţei construcţiilor.
Dacă discutăm mai concret ar fi vorba de: abonamentele medicale din sistemul privat;  taxele de şcolarizare pentru copiii din sistemul privat; cheltuieli pentru renovare, reabilitare termică, construcţie lo­cuinţe; asigurările de bunuri sau de viaţă; cheltuielile cu hrana şi cu îm­brăcămintea.
În general, în limita unor plafoane ce vor fi definite în lege, vor exista deduceri pentru toate tipurile de cheltuieli care vor fi efectuate pe teritoriul României.

Î.: Guvernanţii au afirmat că prin acest sistem de impozitare va fi stimulată şi politica de şcolarizare  şi creşterea natalităţii?!
R.: Prin alocări acordate familiilor cu copii (familiile vor fi încurajate să aibă cât mai mulţi copii). Dar aceste alocări se vor acorda doar în cazul în care nu­mărul total al absenţelor copiilor de la şcoală nu depăşeşte 10% din totalul ore­lor de curs (se stimulează prezenţa la şcoa­lă a copiilor – scade analfabetismul etc.).

Î.: Cum să ne gestionăm existenţa în con­diţiile de micşorare a bazei de impo­zi­tare?
R.: Acest răspuns poate să detalieze exact susţinerea de la prima întrebare, când am încercat să răspund prin responsabilizarea propriei noastre existenţe. Concret: vom cere pentru fiecare pres­taţie, fiecare serviciu, fiecare bun cum­părat chitanţe, bonuri, sau alte forme de dovedire a plății. Ar fi bine să fie selectate pe tipuri de cheltuieli pentru ca, atunci când se completează documentul aferent impozitării, să existe o ordine a evidenţei lor.
Deci, pentru a beneficia de deduceri, gos­podăria va trebui să prezinte dovada cheltuielilor (bonuri fiscale, chitanţe, dovezi privind tranzacţii bancare, facturi etc.).
Am făcut afirmaţia că acest sistem este aplicat indirect şi agenţilor economici, tocmai prin obligaţia acestora să înre–gistreze în contabilităţile lor toate categoriile de venituri.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.