• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 28 Iunie , 2014

Dialoguri virtuale / Despre pensii

Întrebare: Mai simplu, care este diferenţa dintre acţiuni și obligaţiuni?

Răspuns: Ca și acţionar, devii coproprietarul firmei care emite acţiunile. Ca posesor de obligaţiuni, împrumuţi bani unei firme și îi vei primi înapoi la data stabilită și periodic o dobândă prestabilită.

 

Î.: Nu există riscul ca firma de la care ai cumpărat acţiuni sau obligaţiuni să dea faliment?

R.: Bineînţeles că există. Este motivul pentru care sunt pensionari din ţări chiar de referinţă care și-au pierdut toţi banii de pensii.

 
Î.: Unde se plasează banii de pensii ale românilor?

R.: În primul rând se caută plasamente interne, și când sunt insuficiente, atunci se plasează în extern. Este motivul pentru care este bine ca o ţară să aibă o economie viabilă, performantă, care să garanteze plasamentul făcut cu un profit cât mai consistent. Bursa de Valori București (BVB) este încă săracă, faţă de potenţialul de investiţii al fondurilor de pensii, în ciuda ofertelor publice iniţiale ale Romgaz (SNG) și Nuclearelectrica (SNN) de anul trecut.

 

Î.: Vă rog să daţi un exemplu românesc privind plasarea fondurilor de un administrator important al fondurilor private de pensii?!

R.: Cel mai mare investitor în acţiuni este și cel mai mare fond de pe piaţă, Fondul de pensii administrat Privat ING, care are plasamente în acţiunile a 56 de companii, dintre care doar 27 sunt de la BVB (Bursa de Valori București). Acţiunile reprezentau peste 18% din activul Fondului de pensii obligatorii ING la 31 ianuarie (aproape un miliard de lei din peste 5,3 miliarde de lei).

În portofoliul Fondului de pensii ING, primele șase poziţii erau ocupate de acţiuni românești: Fondul Proprietatea (FP, 1,9% din total activ), Banca Transilvania (TLV, 1,45%), OMV Petrom (SNP, 1,3), BRD Societe Generale (BRD, 0,8%), TRANSGAZ (TGN, 0,6%) și SIF OLTENIA (SIF5, 0,5%).

 

Î.: În contextul actual, care sunt vulnerabilităţile noastre?

R.: Vulnerabilităţile actuale se referă la faptul că oferta Bursei din București este dezechilibrată, cu companiile financiare (Fondul Proprietatea și SIF-urile) depășind 60% din capitalizarea totală (valoarea de piaţă) a celor mai importante 25 de companii din portofoliul indicelui BET XT, la care se adaugă domeniul energetic (PMV Petrom și Romgaz), cu peste 30%.

 

Î.: În această situaţie complicată de gestionare a fondurilor de pensii să fim liniștiţi?

R.: Să fim vigilenţi pe mâna cui dăm banii bătrâneţii noastre. Cum? Prin votul nostru, prin care punem în fruntea bucatelor personaje chemate sau nechemate. Printr-o reformare a economiei românești. Cum se face reforma, poate într-un interviu viitor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.