• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 27 Septembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Septembrie , 2024

Dialoguri virtuale / De ce UE ar trebui să înlocuiască Parteneriatul estic cu un parteneriat transcaspic (ultima parte)

Întrebare: Care ar fi un alt motiv pentru  înlocuirea Parteneriatului estic învechit cu un parteneriat nou: transcaspic?

Răspuns: În al cincilea și ultimul rând, cu excepția Azerbaidjanului, care are un pact de apărare cu Turcia, statele din regiune nu dispun de o protecție reală pentru securitatea lor.

 

Î.: Ce oferă Uniunea Europeană?

R.: Parteneriatul estic nu include o componentă de securitate. În schimb, UE elaborează parteneriate de securitate individuale, mai ales un acord de securitate pe termen lung cu Ucraina, dar și un nou parteneriat de apărare și securitate cu Moldova.

 

Î.: Ce anume cer statele de la Uniunea Europenă?

R.: Un nou parteneriat transcaspic trebuie să includă chestiuni de securitate pentru a ajuta aceste țări să se apere împotriva diferitelor forme de influențe și interferențe străine răuvoitoare.

 

Î.: Este tensionată situația din Armenia?

R.: Pentru a culege cu adevărat roadele cooperării transcaspice, Uniunea Europeană  ar trebui să își dubleze contribuțiile la negocierile de pace dintre Armenia și Azerbaidjan. Un tratat de pace ar putea deschide o dinamică nouă complet în regiunea caspică, în beneficiul securității și stabilității, precum și al comerțului și prosperității.

 

Î.: Problema asigurării siguranței energetice și abordarea ei politică și nu economic pune noi provocări în fața Europei?

R.: În esență, în timp ce Parteneriatul estic inițial s-a sfărâmat în bucăți, linia apăsată dintre Caucazul de Sud și Asia Centrală se dizolvă acum rapid. Se conturează o adevărată dinamică transcaspică și este în interesul strategic al UE să impulsioneze această evoluție. Instituirea unui parteneriat transcaspic ar fi cel mai eficient și coerent mod de a face acest lucru.

 

Să sperăm că, până la publicarea acestui articol, tot ce am scris să nu fie caduc. Ar fi posibil atâta timp cât la 60 de km de Baia Mare este război. În Orientul Mijlociu se amenință țările cu un război nimicitor. Numai Bunul Dumnezeu ne mai poate proteja!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.