• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 August , 2024

Dialoguri virtuale / De ce UE ar trebui să înlocuiască Parteneriatul estic cu un parteneriat transcaspic (a treia parte)

Întrebare: Care au fost acestea?

Răspuns: În ianuarie 2024, oficialii UE au adoptat cea mai puternică poziție de până acum, anunțând că investitorii europeni și internaționali se vor angaja să investească 10 miliarde de euro într-un program de dezvoltare pentru Coridorul Mijlociu.

 

Î.: Este în interesul Europei să promoveze legătura regională?

R.: Prin stabilirea unui parteneriat transcaspic, UE ar fi într-o poziție mult mai bună de a sprijini dezvoltarea infrastructurii energetice și comerciale în regiune. În general, este în interesul Europei să promoveze conectivitatea regională pentru a se asigura că statele din Asia Centrală au opțiuni și nu devin total dependente de China și Rusia pentru comerț și investiții.

 

Î.: Care ar fi al treilea motiv pentru  înlocuirea Parteneriatului estic învechit cu un parteneriat nou, transcaspic?

R.: În al treilea rând, în actuala eră a competiției geopolitice, Rusia se alătură Chinei și Iranului, formând o axă de state revizioniste, hotărâte să răstoarne principiile, normele și instituțiile sistemului internațional post-Război Rece. Dacă această axă nu este contracarată, ea ar putea subjuga un număr mare de state în acest proces.

 

Î.: S-a constituit un bloc turcic. Care este scopul acestuia?

R.: Între timp, un bloc turcic de cooperare – format din Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Turcia, Turkmenistan și Uzbekistan – se dezvoltă rapid în domenii diverse precum securitatea, comerțul și cultura. Este în interesul UE să încurajeze Turcia ca o contrapondere parțială la axa Beijing-Moscova-Teheran, precum și să susțină și să alimenteze o aliniere în creștere a lumii turcice și să apropie acest grup de state, situate strategic la est și la vest de Marea Caspică, de arhitectura europeană de securitate.

 

Î.: Care ar fi al patrulea motiv pentru înlocuirea Parteneriatului estic învechit cu un parteneriat nou, transcaspic?

R.: Statele din Caucazul de Sud și Asia Centrală au o convergență în politicile lor externe. Deși cu mijloace diferite, toate urmăresc politici externe „multi-vectoriale” în lupta lor pentru un echilibru între diferitele puteri externe.

 

Î.: Ce doresc aceste state?

R.: Ele nu doresc să fie obligate să aleagă o tabără în confruntarea geopolitică actuală. Dar, pentru a compensa dependențele nesănătoase față de o Rusie naționalistă și o Chină în ascensiune, își doresc o prezență occidentală mai mare, nu mai mică. Deși se opun anumitor aspecte ale sistemului internațional de după Războiul Rece și salută o lume multipolară, termenul are un sens diferit pentru aceste state, care nu sunt antioccidentale.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.