• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 30 Iunie , 2017

Dialoguri virtuale / Corolar

Întrebare: Un element definitoriu pentru fiecare dintre noi este inflaţia. Cunoaştem că specialişti în „dezastre economice” erau disperaţi că în România inflaţia este prea mică?!

Răspuns: Aceşti „specialişti” acum pot fi fericiţi, inflaţia se estimează că va creşte în acest an la 2,5 la sută (+/- 1 % ), cu tendinţa de creştere în 2018 la 3 la sută.

Î.: Cunoaştem „îngrijorarea” insti­tu­ţiilor financiare internaţionale pri­vind prognoza de dezvoltare a României, pentru ca deficitul nostru bugetar să nu depăşească limita acceptată de noi odată cu aderarea la Uniunea europeană, în contextul aplicării măsurilor din programul actual de guvernare?!
R.: Dacă analizăm previziunile Fon­dului Monetar Internaţional şi ale Comisiei Naţionale de prognoză nu trebuie să intre nimeni în panică, fiindcă ambele instituţii arată cifre considerabile de plus 4,2 la sută, respectiv 5,2 la sută.
România, Bulgaria şi Croaţia se estimează  că vor înregistra cea mai mare creştere economică dintre ţările Uniunii europene, de 3,7 la sută, faţă de media de 4,2 la sută în anul trecut.

Î.: Au apărut în comentariile institutelor financiare internaţionale ob­servaţii referitoare la economia României pentru acest an?!
R.: Comisia Europeană a scăzut prognoza de creştere a României da­torită legii salarizării care prezintă un risc posibil cu o influenţă de 2 la sută din produsul intern brut. Afirmă că deficitul bugetar va trece de 3 la sută, atingând nivelul de 3,5 la sută. Reducerile de taxe şi creşteri de salarii şi pensii vor conduce la o creştere a P.I.B. pe o perioadă scurtă.

Î.: Cum va ieşi moneda naţională din această conjunctură?
R.: Se estimează că va exista o presiune mare datorită ieşirii capitalului străin.

Î.: Sunt o seamă de cerinţe ale mediului de afaceri atât intern cât şi extern invocate şi în trecut şi în prezent. Merită să le prezentăm!?
R.: Teoretic, actualul program de guvernare face trimitere la ele. Aces­te sunt: simplificare, deschi­dere, trans­parenţă, predictibilitate, pre­ven­ţie şi respect.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.