• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 01 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 25 Iunie , 2024

Dialoguri virtuale / Colonie la Raport (prima parte)

Un comentariu pertinent  despre situația conflictuală dintre Iran și Israel și repercusiunile viitoare la nivel global.

 

Iranul a ripostat, după ce ambasada sa din Damasc a fost bombardată de către israelieni. Mișcarea Iranului rimează, însă, teribil cu începutul conflictului din Ucraina.

 

Dacă mai țineți minte, inițial SUA au anunțat că Rusia urmează să atace la o anumită dată. Rușii au contrazis informația americană, după care au făcut mișcări contrare, de aparentă retragere a forțelor lor militare care tocmai ce terminaseră un exercițiu. În ziua în care americanii „prevăzuseră” atacul iminent, Zaharova a ieșit cu un mesaj batjocoritor, ceva de genul „să ne anunțați în avans când mai aveți astfel de viziuni ca să știm când să ne programăm și noi concediile”. La două zile după declarația Zaharovei, Moscova a adoptat o strategie de relaxare, după care a atacat în forță.

 

Să punem acum în oglindă ceea ce s-a întâmplat în Iran. Inițial, SUA au pus diagnosticul că Iranul va ataca în 24 de ore, Iranul s-a prefăcut că se pregătește din punct de vedere defensiv, la un moment dat oprind chiar și toate zborurile, după care a relaxat condițiile jucând rolul resemnatului. De atacat au atacat acum, la scară, lovind fără milă.

 

Atacul a fost unul complex: iranienii au mixat drone cu rachete balistice. Dronele au fost menite momirii Iron Dome, în timp ce rachetele balistice au avut rolul de penetrare adâncă. De menționat este faptul că, pentru apărarea Israelului, au sărit atât SUA cât și Iordania. De altfel, SUA instalase o perdea de baterii Patriot în afara Isarelului (Iordania, Arabia Saudită, etc.). Toate aceste baterii au lucrat la unison cu cele ale Israelului. Și aici vine partea rușinoasă, deoarece încă odată bateriile Patriot s-au dovedit a fi eșecuri absolute, incapabile de luptă reală.

 

Netaniahu spune că antiaeriana israeliană a doborât 90% dintre vehicule și rachete. Din acest punct de vedere, comunicatele IDF și ale oficialilor israelieni par făcute cu copy&paste după cele ucrainene. Clipurile video și informațiile de la fața locului sunt cât se poate de clare. Iranul a lovit zone rezidențiale specifice și alte ținte ale Israelului. Esențială a fost, însă, lovirea bazei aeriene din deșertul Negev, unde șapte rachete balistice (conform celor apropiați de Israel, 15 bucăți conform, surselor apropiate de Iran) au lovit baza. Totul se vede clar. De menționat e că zona este una ultrastrategică pentru Israel întrucât la o aruncătură de băț se află instalațiile și laboratoarele nucleare din Dimona. Simplul fapt că acolo au ajuns rachete arată limpede că narativul pe care-l susține Israelul este fals.

 

Iranul a invocat dreptul său la autoapărare, dat fiind faptul că i-a fost atacată ambasada din Damasc, fapt fără precedent până acum. Dacă vă gândiți că pulverizarea ambasadei Chinei de la Belgrad în timpul conflictului iugoslav a fost o mișcare similară, trebuie totuși să înțelegeți că SUA au declarat atunci, atât oficial cât și pe canalele diplomatice specifice, că bombardarea ambasadei Chinei a fost strict o eroare. De data aceasta, Israelul a atacat fără justificare Ambasada din Damasc, provocând daune care nu aveau cum să nu aibă repercusiuni.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.