• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Ianuarie , 2016

Dialoguri virtuale / Christine Lagarde, oracol sibilin? O poveste lungă

Întrebare: Se tot aminteşte, în toate documentarele referitoare la criza de la sfârşitul deceniului trecut, de banca americană Lehman Brothers. În fond ce s-a întâmplat şi cine se face vinovat de cele întâmplate?

Răspuns: Situaţia este mai complexă decât a spune despre o persoană ca ar fi vinovată sau că numai Lehman Brothers este cauzatoarea crizei. Dar merită totuşi să amintim numele unei persoane. Multimilionarul Dick Fuld era CEO-ul grupului financiar bancar Lehman Brothers, care este acuzat de falimentul băncii. Poreclit „sperietoarea de pe Wall Street”, Fuld este acuzat că a expus Lehman Brothers la toxicitatea creditelor ipotecare neperformante şi a unor active a căror valoare s-a năruit la începutul crizei creditelor. În ultimile luni de viaţă a companiei au apărut câţiva cumpărători interesaţi să o salveze, însă Fuld nu a fost mulţumit de preţurile oferite. Dacă ar fi acţionat mai repede, ar fi putut să evite falimentul.

 

Î.: La acea vreme „The Times” a publicat lista oamenilor importanţi care au luat decizii greşite, cu impact global. Se zice despre ei ca au adus criza la uşile noastre. Care sunt aceştia?

R.: Merită să-i amintim, fiindcă numele lor şi faptele lor există încă în memoria noastră şi greşelile lor sunt repetabile: L-am amintit pe Dick Fuld. Literatura îi mai adaugă pe Hank Paulson, Alan Greenspan, John Tiner, Hector Sants, Fred Goodwin, Gordon Brown, George W. Bush, Kathleen Corbet, Hank Greenberg, Angelo Mozilo.

 

 

Î.: Deşi ar merita să fie studiat fiecare dintre ei, vă rugăm să menţionaţi acuzele aduse, de exemplu, lui Hank Paulson!?

R.: Hank Paulson, fost secretar al trezoreriei SUA, este omul care a permis falimentul să se întâmple. „Prăbuşirea globală a băncilor poate fi comparată cu tragerea unui glonţ în cap din moment ce cauza ei a fost decizia conştientă a Trezoreriei SUA de a pune în pericol stabilitatea economiei mondiale prin urmărirea unui obiectiv politic, anume acela de a arăta că Administraţia Bush este gata să acţioneze fără milă împotriva unei instituţii bancare mari de pe Wall Street”, scrie Anatole Kaletsky în „Times“.

Până în acel moment, investitorii din întreaga lume au presupus că o companie ca Lehman este prea mare pentru a cădea şi că ar fi oricând sprijinită de guvernul ţării sale”.

Contrazicând această presupunere, Hank Paulson a provocat o implozie a încrederii consumatorilor şi a afaceriştilor. Nu numai că a lăsat Lehman Brothers să moară, dar a făcut şi o serie de greşeli impardonabile, cum ar fi faptul că a propus injectarea a 700 de miliarde de dolari în sistemul bancar. De unde a scos Paulson aceasta cifră? “ Nu se bazează pe nimic concret. Am vrut doar să alegem o cifră foarte mare” a spus purtătorul de cuvânt al Trezoreriei, citat de „Forbes”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.