• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Decembrie , 2015

Dialoguri virtuale / Christine Lagarde, oracol sibilin? O poveste lungă

Întrebare: Anual Fondul Monetar Internaţional întocmeşte un raport privind Stabilitatea Financiară Globală. Care este mesajul acestui document?

Răspuns: Este un mesaj şocant: Criza ce se apropie ne va găsi tot nepregătiţi. Bilanţurile sunt întinse la maxim în multe bănci şi companii din economiile emergente.

 

Î.: Care este motivaţia acestui mesaj?

R.: Ziarul The Guardian dă un răspuns laconic şi îngrijorător, cum că următoarea criză financiară este aproape, sosirea ei este doar o problemă de timp, dar încă nu s-au rezolvat problemele din sistemul global ce au ieşit brutal la suprafaţă după ultima criză financiară.

 

Î.: Deşi nu au trecut decât câţiva ani de la ultima criză, poate mulţi nici nu vor să audă despre acea perioadă neagră din istoria lumii, dar şi a noastră a românilor, să reamintim ce reprezintă, în fond, acest fenomen?

R.: În evoluţia societăţii, crizele pot fi definite ca fiind situaţii caracterizate de o instabilitate pronunţată, însoţite de o volatilitate şi de o incertitudine în creştere, contradicţii economice, politice, ideologice, militare etc. Criza economică reprezintă o fază a ciclului economic în care se formează un surplus relativ de mărfuri în raport cu capacitatea de cumpărare limitată a populaţiei, ceea ce duce la scăderea producţiei, la falimente, şomaj etc. În situaţii de criză ne aflăm într-o permanentă stare de nelinişte şi de nesiguranţă legată de viitor, teamă sau chiar panică, stare de dereglare a economiei, expresie a încălcării unor corelaţii necesare desfăşurării activităţii economice.

 

Î.: Care ar fi, conform Fondului Monetar Internaţional, greşelile nereparate în perioada post ultima criză?

R.: Politicile de stimulare monetară masivă au readus creşterea în economiile dezvoltate după recesiunea profundă ce a venit după criza declanşată odată cu prăbuşirea Lehman Brothers în 2008. Dar ceea ce FMI numeşte „transferul” către o revenire mai sustenabilă - fără propteaua costurilor ultra-ieftine de împrumut - nu a fost materializat până acum. 

Între timp, banii ieftini creaţi pentru a salva economiile dezvoltate au inundat pieţele emergente, umflând bule ale preţurilor activelor, şi încurajând companiile şi guvernele să profite de costurile neobişnuit de reduse ale împrumuturilor pentru a-şi escalada nivelul de îndatorare. 

În plus, eşecul încercării de a petici sistemul financiar internaţional după ultima criză - prin asigurări că băncile din pieţele emergente deţin destul capital şi prin limitarea împrumuturilor cu profil de risc ridicat - înseamnă că un nou şoc de tipul Lehman Brothers ar putea fi factorul declanşator al unei noi panici globale.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.