• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 4 Martie , 2020

Dialoguri virtuale. China! Un model economic sau un balon de săpun? (V)

Întrebare: O descriere sumară a acestei caracteristici ar fi interesantă!

Răspuns: Copiii îşi petrec o mare parte din timp la şcoală, printre educatori şi colegi; studenţii în facultăţi, biblioteci sau campusuri universitare unde şi locuiesc chiar dacă părinţii lor se află în acelaşi oraş; adulţii la serviciu, care ocupă în medie 11 ore pe zi, incluzând şi o pauză pentru masă şi odihnă, în jurul prânzului, când din cauza oboselii şi a căldurii, producti­vitatea muncii este mai mică; bunicii se reunesc în grupuri de vecini sau foşti colegi de serviciu. Tot la şcoală, facultate, serviciu sau în cartier se servesc şi mesele de prânz şi de seară, în cantine. Familia tradiţională se reuneşte la sfârşitul săptămânii, deşi există situaţii în care în organizaţiile economice sau cele educaţionale se programează activităţi şi în zilele de sâmbătă şi/sau duminică.

Î.: O altă caracteristică a structurii societăţii chineze?
R.: Chinezii se simt foarte bine împreună, chiar şi în locuri aglome­rate, unde obişnuiesc să îşi petreacă puţinul timp liber. Vizitarea unor muzee, a unor locuri cu deosebită rezonanţă istorică sau culturală le oferă posibilitatea de a-şi cunoaşte istoria, cultura şi civilizaţia, dar şi recentele realizări economice şi sociale. Membrii unui asemenea grup etnic sau profesional se individualizează de cei ai altor grupuri prin elemente specifice de vestimentaţie - şepci, tricouri, insigne, genţi - de pe care nu lipsesc denumirea organizaţiei din care provin şi ţinta vizitei lor, dar şi printr-o permanentă exprimare ve­r­bală foarte sonoră, generată de entu­ziasm, dar şi de caracterul extrem de sonor al limbii chineze han, limba oficială a ţării vorbită de circa 94% din populaţia Chinei.
În aceste condiţii, în cadrul grupului comunicarea este firească, uşoară şi directă, iar barierele dintre aspectele formale şi cele informale aproape că nu există. În cadrul organizaţiilor se menţin mult timp aceste relaţii stabile care iau adesea forma ajutorului mutual.

Î.: Fons Trompenaars a studiat dife­rențele culturale din diferitele zone ale lumii. Ce a afirmat despre chinezi?
R.: Analizând contextul chinez şi particularizând abordarea diferenţelor culturale pentru spaţiul cultural-istoric şi socio-economic chinez, afirmă că acesta se caracterizează prin predo­minarea universalismului, a colectivismului, a caracterului neutru, a ca­­­rac­­terului difuz, a statutului câş­tigat, a perceperii secvenţiale a timpului şi a unei atitudini de stăpânire a naturii.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.