• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 16 Decembrie , 2014

Dialoguri virtuale / Ce o fi TTIP?

Întrebare: Care este miza acestui parteneriat privit dintr-o perspectivă globală?

Răspuns: Politica comercială este una dintre cele mai puternice arme ale Uniunii Europene în a ne păstra rolul în lume. Partenerii globali sunt: China - 1,4 miliarde populaţie, India - 1,2 miliarde populaţie, Statele Unite - 318 milioane, puţin mai mică decât UE, dar cu o forţă economică, militară, comercială, diplomatică de remarcat - suntem într-o lume unipolară.

 

Î.: Care sunt produsele noastre forte în comerţul cu Statele Unite ale Americii?

R.: Magiunul de Topoloveni - este singurul produs românesc înregistrat şi menţionat ca atare în tratatul UE-Canada. Ar mai fi: fructele uscate, fructele de pădure şi salamul de Sibiu.

 

Î.: Care sunt datele principale care caracterizează relaţiile noastre comerciale?

R.: Avem un total de 2 miliarde comerţ bilateral. SUA nu sunt în top 10 parteneri ai României. Noi avem în continuare două treimi, vreo 64% din comerţul nostru cu statele membre ale UE şi din acel 64%, sunt vreo 3 parteneri comerciali mari - Franţa, Germania, Italia.

 

Î.: Atunci să ne bazăm, în continuare, numai pe viitorul acestui Parteneriat?

R.: Analiştii afirmă că această atitudine ar fi greşită. De mai bine de un deceniu încercăm şi nu reuşim să recâştigăm pieţele din est şi din orient, alţii afirmă că ar trebui să ne diversificăm exporturile, pentru a ne câştiga independenţa deciziilor comerciale externe.

 

Î.: Se ştie că problema energetică reprezintă o chemare pentru toate statele. Ţările Uniunii Europene sunt într-o situaţie aparte, multe din acestea depinzând, într-o măsură mai mare sau mai mică de gazul rusesc. Spre exemplu, România, în proporţie de 22 la sută, şi nu sunt foarte ieftine. Acordul UE – SUA poate reprezenta o soluţie energetică anti-Putin?

R.: Să aduci gaze în Europa din Statele Unite este o soluţie inedită din punct de vedere tehnic, costisitoare şi complicată. Putin a anticipat acest lucru şi auzind de această soluţie a afirmat: Vedeţi că tot la mâna noastră o să rămâneţi mult timp!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.