• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Iulie , 2015

Dialoguri virtuale / Cal troian în Uniunea Europeană?

Întrebare: Care era situaţia Greciei la începutul lunii iulie 2015?

Răspuns: Grecia se găseşte într-o situaţie ciudată: 25,8 % din populaţia activă este şomeră, 50% din tinerii apţi de muncă nu au unde să lucreze, în acelaşi timp salariul mediu este de 1004 Euro/lună şi o datorie externă de peste 300 miliarde de euro.

 

Î.: Ce rol a avut referendumul solicitat de premierul Greciei pe tema restituirii împrumuturilor către finanţatorii internaţionali?

R.: După cum se cunoaşte, duminică, 5 iulie, a.c., a avut loc un referendum al cărui rezultat este cunoscut: 61 % din votanţi au spus NU măsurilor de austeritate propuse de instituţiile financiare internaţionale şi 39 % DA.

Trebuie de subliniat că referendumul nu a avut scop să întrebe populaţia dacă vor să iasă din zona euro sau din Uniunea Europeană. Majoritatea populaţiei intervievate consideră că locul Greciei este în Uniunea Europeană şi în zona euro.

Deci, referendumul nu a avut nici un rol economic, ci unul exclusiv politic.

Din punct de vedere economic, este similar cu o furtună într-un pahar cu apă. Au inoculat populaţiei că au un vreun rol în rezolvarea problemei. Un lucru totalmente fals.

În această situaţie amalgamată, un lucru este cert: Fără ajutor extern, Grecia nu are bani şi nu are capacitatea financiară să-şi onoreze obligaţiile asumate, tot de conducătorii greci, faţă de cei care, pe parcursul anilor, i-au oferit bani mulţi, foarte mulţi, bucuroşi că au unde să-şi plaseze banii.

 
Î.: Cum s-a ajuns în această situaţie?

R.: Reţeta este simplă şi universal folosită: În primul rând, prin împrumuturi repetate a căror restituire nu a avut loc niciodată, ci numai a dobânzilor la împrumuturile făcute, prin mistificarea capacităţii Greciei de a putea restitui împrumuturile la timp şi nesăbuinţa celor care au împrumutat Grecia, aceştia conştienţi fiind că în timp împrumuturile le vor aduce venituri numai din dobânzi.

 
Î.: La ce au folosit Grecia banii împrumutaţi?

R.: Se poate răspunde scurt: au risipit banii. I-au folosit pe consum şi nu pe dezvoltare. Au cultivat cultura muncii la stat, soluţie totalmente greşită în sistemul economiei de piaţă.

Lista ar putea continua cu investiţii nerentabile pe termen lung, dezechilibre în alocări sociale nesustenabile şi mult neadevăr în prezentarea situaţiei economiei în faţa creditorilor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.