• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Februarie , 2015

Dialoguri virtuale / Banii lor de toate zilele

Întrebare: Numai ruşii au de suferit de această situaţie?

Răspuns: Nicidecum. Orice reducere a segmentului de piaţă. Pentru orice producător poate produce o pagubă. Să luăm ţări din Uniunea Europeană. Spre exemplu Germania. Anul trecut, schimbul comercial dintre Rusia şi Germania s-a ridicat la 95,4 miliarde de dolari. Fiind cea mai expusă din punct de vedere financiar în cazul unor probleme economice cu Rusia şi deja a anticipat la o scădere a evoluţiei pe acest an.

Şi restul ţărilor din Uniunea Europeană au de suferit. Şi Rusia a luat contra măsuri sancţionatorii blocând importurile de fructe, legume, carne, peşte, produse lactate şi alte bunuri de consum din marile ţări europene, precum şi din Statele Unite, Australia şi Canada. Aproape 10% din produsele alimentare ale Uniunii Europene, în valoare de 15 miliarde de dolari, au fost livrate în 2013 Rusiei. De altfel, Rusia este al doilea cel mai mare consumator de pe continent.

 

Î.: Nu sunt nemulţumiţi şi partenerii occidentali, care au afaceri în Rusia, de această situaţie?

R.: Există firme mari occidentale care au afaceri în Rusia cu deosebire în exploatarea petrolului. Lui British Petroleum, partener important al concernului Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, i-au scăzut acţiunile companiei cu 25%.

Şi marii producătorii auto occidentali au pierderi însemnate. Enumăr mari mărci: Ford, din Statele Unite ale Americii, Volkswagen, unul dintre cei marii producători auto din Europa, ca şi Peugeot sau Citroen.

 

Î.: Dar mediul bancar occidental, care a deschis multe filiale în Rusia, ce afirmă?

R.: Citeam deunăzi că Societe Generale, una dintre cele mai mari instituţii bancare din Europa, a înregistrat o scădere de 36% a profitabilităţii în cel de-al doilea trimestru, rezultat negativ resimţit şi de către olandezii de la Rabobank sau italienii de la Unicredit.

 

Î.: Nivelul de trai rusesc din ultima perioadă a permis unei părţi a populaţiei să acceadă la produse de brand occidentale?!

R.: McDonald’s a închis temporar în Rusia 12 restaurante. Adidas îşi va închide mai multe magazine şi alte afaceri cu firme ruseşti. Aceleaşi reduceri de activitate estimează şi firme de răcoritoare şi bere din occident.

 

Î.: Vorbeam la începutul interviului de atitudinea ţărilor OPEC referitor la scăderea majoră a preţului ţiţeiului exportat. De ce nu doresc să reducă cantitatea livrată pe pieţele externe aceste ţări, ştiind că prin aceasta îşi reduc şi ei propile venituri?

R.: Sunt două motive. Unul comercial. Renunţând alte ţări producătoare de ţiţei la livrări, consumul rămânând aproximativ constant, aceste ţări pot să-şi mărească segmentul de piaţă. Un al doilea motiv este unul politic, prin care aceste ţări participă la sugrumarea Rusiei.

 
Î.: Şi mai departe?

R.: Răspunsul îl poate estima fiecare. Când mulţi sar pe unul, ce face cel atacat?

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.