• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 Octombrie , 2013

Dialoguri virtuale / Avem 40 miliarde de euro. Ce vom face cu ei?

Întrebare: Se apropie data finală pentru România de a prezenta Comisiei Europene strategia noastră pentru fondurile europene în exerciţiul financiar 2014 – 2020?!

Răspuns: României îi stă la dispoziţie pentru următorii şapte ani, din partea Uniunii Europene, o sumă consistentă de aproape 40 miliarde euro. Ministerul Fondurilor Europene a lansat spre dezbatere publică noul proiect de acord de parteneriat care detaliază priorităţile de finanţare pentru 11 obiective tematice. Aceste 11 obiective reprezintă temele pentru care vom avea posibilitatea de a cere bani.

 

Î.: Ce mai conţine documentul, în afara obiectivelor tematice?

R.: Întrucât în perioada 2007 – 2013 s-a invocat deseori din partea României motivul neabsorbţiei, într-o măsură mai mare a fondurilor europene - construcţia instituţională proprie, care birocratic conducea întregul proces de absorbţie, actualul document propune şi viitoarea construcţie instituţională care se va ocupa de această problemă.

 

Î.: Aţi afirmat că s-a pus spre consultare partenerilor de dialog documentul. Cine sunt partenerii de dialog?

R.: Documentul a fost postat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene şi se adresează tuturor, dar îndeosebi instituţiilor implicate în absorbţia fondurilor europene, sindicatelor, patronatelor, societăţii civile. În fond, întreaga populaţie a României va beneficia direct sau indirect de aceste fonduri.

 

Î.: Noi începem să ne facem datoria. Şi Comisia Europeană este pregătită pentru a primi acest document?

R.: Da şi nu prea. La nivelul Uniunii Europene, nu au fost adoptate încă regulamentele care vor stabili modul în care vor fi implementate fondurile europene în viitoarea perioadă de programare. Acesta să fie cel mai mare necaz.

 

Î.: Care sunt cele 11 obiective tematice?

R.: Se cunoaşte că nici o ţară, nici o firmă care nu investeşte în cercetare - dezvoltare nu are şansa să progreseze. Deci trebuie de remarcat că propunerile noastre se înscriu în acest trend şi al Uniunii Europene, întrucât obiectivul tematic numărul unu este consolidarea cercetării, a dezvoltării tehnologice şi a inovării.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.