• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Noiembrie , 2021

Dialoguri virtuale. Asta ne-a mai lipsit…

(a treia parte)

Întrebare: Cum se pot obţine BTC?
Răspuns: Bitcoin se poate obţine prin două metode: prin cumpărare cu do­lari sau euro sau prin minerit de Bitcoin.
Î.: Cum se procedează când vrem să cumpăram?
R.: Prin cumpărare cu dolari sau euro – situație în care prețul monedei este stabilit pe baza raportului dintre cerere şi ofertă, fără intervenția vreunei instituții şi, ca urmare, cursul de schimb este extrem de volatil. Cumpărarea de Bitcoin se poate face pe site-uri de tipul burselor electronice, de unde se pot cumpăra contra monedelor tradiționale.
Î.: Care este valoarea unui bitcoin?
R.: Valoarea unui BTC a oscilat ajun­gând la mii USD. Atitudinea guvernelor față de BTC a influențat va­loarea acesteia. De exemplu, odată cu recunoașterea monedei digitale de către Germania ca unitate de cont, valoarea ei a crescut de la 80 la 120 de dolari, dând posibilitatea multor persoane să se îmbogățească dintr-odată.
Susținută de efectul de reţea, valoarea monedei Bitcoin a crescut foarte puternic, mulţi analişti din perioada 2010 – 2011 au considerat a fi o altă „bulă financiară”, când, de fapt, ea reflecta adoptarea noii tehnologii de către un număr tot mai mare de persoane.
Rețeaua de tranzacționare a monedei virtuale Bitcoin este ținută în funcțiune doar de utilizatori, fără existența unui server sau datacenter, prețul monedei fiind stabilit pe baza raportului dintre cerere şi ofertă. Ca urmare, randamentul monedei virtuale poate fi extrem de mare, ea fiind utilizată de foarte multe persoane cu aversiune față de riscurile implicate de depozitele şi operațiu­nile bancare tradiționale
Î.: Ce s-ar întâmpla dacă BTC ar fi monedă?
R.: Dacă Bitcoin ar fi monedă, atunci în ultimul an ea ar fi generat o deflație de 98%. Deflația presupune o creștere a valorii banului, reducând prețurile bunurilor şi ser­vi­ciilor, deci nimeni nu ar mai cheltui nimic în prezent, așteptând creșterea de valoare din viitor. Astfel, activitatea economică ar fi blocată şi autoritățile ar trebui să intervină cu infuzii de li­chi­ditate pe piață şi devalorizarea monedei. În sistemul Bitcoin însă, acest lucru nu este posibil, întrucât autoritățile nu au nicio implicare, sistemul fiind susținut doar de participanți. Nota bene!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.