• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Iunie , 2022

Dialoguri virtuale. Șase subiecte europene cu impact asupra României

(a doua parte)

Întrebare: Care sunt domeniile de acțiune din Plan ?
Răspuns: Practic sunt toate domeniile care circumscriu viața socială, economică și financiară a Europei, respectiv:
- Climă;
- Mediu și oceane;
- Energie;
- Transport;
- Cercetare și inovare;
- Finanțe și dezvoltare regională;
- Agricultură;
- Industrie;
Î.: Care sunt acțiunile aferente capitolului climă?
R.:  Pactul verde european urmărește ca, până în 2050, Europa să devină neutră din punct de vedere climatic. Pentru ca acest obiectiv să devină obligatoriu din punct de vedere juridic, Comisia a propus legea europeană a climei, care stabilește, de asemenea, un nou obiectiv, mai ambițios, de reducere netă a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin  55 % până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.
Pentru a ne atinge obiectivele de decarbonizare, emisiile trebuie reduse în toate sectoarele, de la industrie și energie la transporturi și agricultură. Schimbările climatice reprezintă o amenințare globală, care nu poate fi abordată decât printr-un răspuns global. Acesta este motivul pentru care UE se implică și sprijină în mod activ partenerii internaționali în domeniul combaterii schim­­bărilor climatice, în special prin Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC) și Acordul de la Paris. În paralel cu acțiunile de atenuare, UE ia măsuri privind adaptarea la schimbările climatice, pentru a face față efectelor inevitabile ale acestui fenomen.
Î.: Ce buget este alocat pentru Green Deal?
R.: Green Deal reprezintă cel mai ambițios proiect al UE din punctul de vedere al bugetului alocat. Suma totală se ridică la 1.000 de miliarde de euro.
Î.: Când începe și când se termină Green Deal?
R.:  Pactul Ecologic European a fost prezentat pe 11 decembrie 2019. Primii pași – cei aflați acum în derulare, sunt de elaborare și adoptare a planurilor de acțiuni. În paralel, se are în vedere și actualizarea și completarea legislației în acord cu prioritățile și ambițiile UE privind Green Deal. Programul Comisiei Europene este unul multianual, programat să se încheie în 2050.
Î.: Importanța Green Deal pentru România?
R.: Probabil mulți români se întreabă ce importanță și impact are Green Deal asupra vieții lor. Trebuie subliniat că Pactul Ecologic European nu este un program zonal, ci este gândit la nivelul întregii Uniuni Europene, deci cuprinde și țara noastră. Im­portanța Green Deal pentru România este uriașă – pornind de la modul în care se va finanța agricultura cu fonduri europene condiționate de implementarea măsurilor de mediu, până la transformarea modului de producere a energiei, la reciclare sau a construcțiilor eficiente energetic.
Î.: Care sunt presiunile pe care le va simți România?
R.: Green Deal: o presiune economică și socială. E refrenul preferat al Bruxelles-ului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.