• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Aprilie , 2024

Dialoguri virtuale / Adam Smith, o personalitate veșnic modernă (a doua parte)

Întrebare: Ideile lui Adam Smith au schimbat lumea. De ce?

Răspuns: În timp ce guvernele europene au reglementat, controlat și restricționat viața economică, în planul doi a avut loc o importantă revoluție intelectuală și ideologică. Deși războaiele napoleonene au devastat Europa, unii oameni au citit „Avuția națiunilor”, iar la sfârșitul războaielor napoleonene ideile lui Adam Smith erau destul de bine cunoscute și influente în rândul gânditorilor liberali. Este adevărat că politicile guvernamentale nu au reflectat imediat această răspândire a ideilor privind libertatea economică. Într-o primă etapă, protecționismul a devenit chiar mai puternic, în special în Marea Britanie, unde așa-numitele „legi ale cerealelor” (Corn Laws) au limitat drastic importul de grâu din străinătate pentru a proteja interesele proprietarilor de pământ.

 

Î.: Începând cu anii 1820 și 1830, a apărut un grup de susținători ai schimbului liber, care va deveni apoi „Liga pentru abolirea legilor cerealelor” (Anti-Corn Law League).

R.: Cu o hotărâre, un dinamism și o argumentare inspirate în mare parte de ideile lui Adam Smith, această coaliție a reușit, în 1846, să elimine aproape toate restricțiile protecționiste impuse agriculturii. Victoria a fost urmată rapid de atenuarea și abrogarea restricțiilor referitoare la importul de bunuri și materii prime utilizate în industrie.

 

Î.: În perioada 1850-1880, tendința de întărire a libertății economice și de liberalizare a schimburilor cu străinătatea s-a impus spectaculos și în alte părți ale Europei, precum și în America de Nord. Cu ce urmări?

R.: Ca urmare a dimensiunii mondiale a Imperiului Britanic din secolul al XIX-lea, principiile și practicile libertății comerțului, investițiilor și migrației mâinii de lucru s-au răspândit peste tot în „lumea civilizată”, pe care au transformat-o într-un spațiu mondial de libertate și prosperitate economică. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, majoritatea economiștilor și politicienilor au înțeles că internaționalizarea accentuată a comerțului și a culturii pe care o produce libera circulație a oamenilor și bunurilor, libertatea de asociere și libertatea de călătorie creează avantaje reciproce pentru toate părțile participante.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.