• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 28 Noiembrie , 2012

Dialoguri virtuale / A venit Moşul. Au sosit promisiunile!

Întrebare: Ne apropiem de ziua alegerilor. Sunt date publicităţii diferite programe economice pentru perioada 2013 – 2016.

Răspuns: Alegătorii sunt interesaţi de programele economice întrucât aşteptarea majorităţii circumscrie tema: “cum va arăta pâinea noastră cea de toate zilele?”

 

Î.: Ar fi bine de făcut o analiză comparativă a principalelor oferte economice.

R.: Majoritatea ofertelor din programele economice sunt cantonate în jurul aceloraşi probleme, neexistând abordări calitative semnificative, ci eventual cantitative. O demarcaţie doctrinară găsită în propuneri economice tipice abordărilor de “dreapta” sau de “stânga” nu sunt sesizabile.

 

Î.: Atunci merită să facem analize sectoriale?!

R.: Începem din cadrul politicii fiscale cu problema C.A.S.-ului. Este o problemă atât a celui care oferă muncă cât şi a celui care prestează muncă şi nu numai. Cele două variante se pot sintetiza astfel: Reducerea CAS datorat de angajator cu 5%, treptat în următorii 4 ani, respective reducerea contribuţiilor la asigurările sociale şi de sănătate cu 5% din contribuţia angajatorului, începând cu 2015. Las la latitudinea cititorului să ghicească cine face prima şi cine face a doua propunere. “Dreapta” sau “Stânga”.

 

Î.: Dacă s-ar produce aceste reduceri, care sectoare ale vieţii ar fi afectate?

R.: Pensiile şi sănătatea, respectiv tocmai acele sectoare unde se clamează în permanenţă că nu sunt fonduri. Deci aceste promisiuni se pot pune la lada cu amintiri.

 

Î.: Să analizăm propunerile privind salariului minim?!

R.: Cele mai relevante propuneri sunt: Creşterea salariului minim, până în 2016, la 1200 lei, respectiv : Creşterea salariului minim de la 700 la 850 lei, de la 1 ianuarie 2013, care să ajungă la 1000 lei în ianuarie 2015. Aceste cifre au fost în permanenţă motiv de disensiuni dintre patronate, sindicate şi guvern.

 

Î.: Ar fi bine să se mărească cuantumul salariului minim?

R.: Marea majoritate a economiştilor răspunde afirmativ. Pe aceeaşi linie se înscriu şi opiniile celor care prestează muncă în România. Este sursa sigură să rămână ceva bani şi pentru muncitorul român, care munceşte sau va munci în cadrul unor firme de pe teritoriul ţării noastre şi îndeosebi a celor cu capital străin.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.