• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 16 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Noiembrie , 2017

Dialog pe Simeze în Timişoara Nicolae Suciu şi Sandra Suciu

Nicolae TEREMTUŞ

Evenimentul ne-a fost semnalat de prietenii din Timi­șoara ceea ce ne-a determinat să mergem pe firul lui, să vedem, să înțelegem, să aflăm lucruri inedite sau importante. A fost a 23-a expoziție personală a pictorului Nicolae Suciu și atunci am realizat că artistul băimărean nu a mai fost prezent pe simezele de aici de multă vreme. Am încercat să aflăm de ce nu expune în Baia Mare, la Galeria de Artă, așa cum ar fi fost firesc pentru unul dintre cei mai cunoscuți pictori maramureșeni și nu numai. Ne-am amintit că nici la un moment aniversar important pentru artist, împlinirea vârstei de 60 de ani, nu a fost o expoziție personală la Gale­rii, în schimb artistul a fost sărbătorit așa cum se cuvine la Iași. L-am întrebat pe Nicolae Suciu ce se întâmplă, de ce nu „are loc” pe simezele băimărene. Pictorul nu a dorit să comenteze, a evitat subiectul, dar o ușoară amărăciune în glas tot s-a simțit.
Dar privirea i s-a luminat în momentul în care, pe scurt, ne-a vorbit despre expoziția din Timișoara, despre mediul artistic de acolo și despre Sandra Suciu, partenerul de Dialog pe Simeze.
„De ce dialog? Pentru că expune Suciu Sandra Celia și Suciu Nicolae. Lucră­rile expuse de Sandra Suciu nu sunt simple ținute vestimentare. Există un motiv: depersonalizarea pe care astăzi o impune viața de zi cu zi. Iar în fundal sunt lucrări de-ale mele de pictură. Am dus o serie de lucrări noi și din colecția de acasă pe tema Ferestrei ca mijloc de cunoaștere și comunicare. A vorbit criticul de artă Ioan Iovan, profesor universitar doctor la Universitatea din Timișoara.

Președintele filialei UAP a vorbit lau­dativ despre Colonia de Pictură de la Baia Mare. Au fost prezenți la expo­ziție, profesori, studenți, nu neapărat de la Facultatea de Arte, au fost oameni de cultură, medici, mulți dintre ei mă cunoșteau din 2000. A fost o întâlnire extraordinară. Au venit studenți special pentru acest eveniment. Ți-e mai mare dragul să vezi că ești urmărit, înțeles, că se fac corelările corecte între cele spuse și lucrările din sală. Dar acolo este o sală de expoziție luminată în care se vede prin fereastră. Am văzut și exteriorul, am văzut efervescența de acolo și are într-adevăr dimensiunea unei Capitale Culturale europene. Eu am expus 23 de lucrări, de dimensiuni mai mari, despre care foști colegi, profesori, amici de liceu stabiliți în Timişoara au identificat anumitele perioade din creația mea. În concluzie, nu rămâne doar un eveniment desfășurat atunci. Lumea vine, vizitează, vrea să știe mai multe despre lucrările expuse. Lumea pune foarte multe întrebări!”, ne-a spus Nicolae Suciu.
Dar profesorul băimărean, vorbind despre expoziție și-a amintit momente importante în existența Facultății de Arte din Baia Mare și conexiunile importante care există cu învăţământul universitar din Timișoara. Vorbind despre universitarii timişoreni ne-a spus că aceştia au fost, în 2005, în Baia Mare și profesorul universitar Ioan Iovan a prezentat Anuala Artelor alături de un grup de artiști din Timișoara, de atunci. A fost semnat un protocol de colaborare între Universitatea de Nord și Facultatea de Arte din Timișoara în baza căruia studenții băimăreni au putut susţine examenele de licență în fața profesorilor de acolo. În vizitele în Baia Mare, universitarii timişoreni au văzut ce se întâmplă aici, la Facultatea de Arte și au fost surprinși de faptul că stu­denții de aici sunt mai legați de facultate, de studii, că sunt ca o familie.
Nicolae Suciu și-a amintit şi de perioada mai critică a învățământului universitar din Baia Mare, perioada 1996-2000, o perioadă de regres. Dar lucrurile au intrat pe un făgaș normal, iar studenții facultății au format un grup unit, o familie, după cum au remarcat și universitarii și artiștii din Timișoara. În acele vremuri, studenții din Baia Mare începeau cursurile facultății la Anuala Artelor, după care în atelier vedeau ce înseamnă paleta, șevaletul, ce înseamnă studiile premergătoare unei lucrări, schițele, lucrările intermediare. Un obicei pe care Suciu îl duce mai departe.
Am văzut expoziția prin obiectivul aparatului de fotografiat și putem spune că lucrările prezentate de cei doi artiști se ridică la un nivel excepţional. Încercăm să surprindem câteva punctări ale organizatorilor și să prezentăm câteva din lucrările expuse. Dacă nu se poate în Baia Mare, măcar în minunatul nostru săptămânal.
Sandra Suciu a terminat liceul de Artă în Baia Mare, a absolvit designul vestimentar în Timișoara, a făcut masteratul și doctoratul la Timișoara. Este cadru didactic în învăţământul universitar din Timișoara. A fost de mai multe ori în Baia Mare cu o ofertă educațională la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, cu realizări ale studenților.

 

 

„Într-o societate în care imaginea se bazează rar pe autenticitate, Sandra Suciu propune o colecție vestimentară ce ilustrează percepția artistei față de moda erei consumeriste, una care generează pierderi identitare, uniformizează, șterge personalități. O societate a «uniformelor sub acoperire», în care alegem ambalaje similare, încărcate de simboluri sociale impersonale, controlate mai ales de presiuni și criterii instabile. Nicolae Suciu prezintă o selecție de 23 de lucrări de pictură în pastel și ulei. Selecția cuprinde două tematici - motivul ferestrei receptată ca mijloc de cunoaștere și comunicare a trăirilor și emoțiilor artistice și geometriile naturii ce se relevă în structuri tipologice și modele estetice ale picturii de peisaj” - au transmis organizatorii acestei expoziții

 

 

Vă prezentăm câteva repere din activitatea celor doi artiști

 

Nicolae Suciu
Absolvent al Conservatorului „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Muzica şi Arte Plastice, Specializarea Pictură - Restaurare - Profesor de desen, 1977-1981;
Prof. Univ. dr. - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Specializarea Arte Plastice – Pictură;
Membru în: Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala U. A. P. Baia Mare, Asociaţia Internaţională a Artiştilor Profesionişti - AIAP, Asociaţia Internaţională a Pictorilor Pastelişti din Polonia, Asociaţia Internaţională a Pictorilor Pastelişti din Spania, Comitetul de Onoare al celei de a IV a Bienale Internaţionale de Pastel din Polonia, Nowy-Sacz, 2008, Membru-fondator al Fundaţiei Culturale „Nichita Stănescu”.

Expoziţii personale în România şi străinătate:

22 expoziţii personale în România;
110 expoziţii de grup în România;
98 expoziţii personale şi de grup în străinătate (Ungaria, Franţa, Polonia, Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Canada, Finlanda, Taiwan, Turcia, U.S.A., Slovacia, Vietnam, Wales, Cehia, Croaţia, Spania etc.).
 

Sandra Suciu

Absolventă a Facultăţii de Arte şi Design, Universitatea de Vest din Timişoara, specializarea Modă-Design vestimentar;
Asistent universitar doctor - Facultatea de Arte şi Design Timişoara;
Membru în Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Timişoara.
Este prima expoziție personală.




 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.