• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 19 Martie , 2013

Dialguri virtuale / Europa privită altfel

Întrebare: Care sunt fermenţii acestei situaţii?

Răspuns: Majoritatea vorbesc de o criză economică şi uită că este vorba şi de o criză politică, de reprezentativitate. Am mai amintit în articole anterioare că suntem în faza trecerii de la democraţia reprezentativă, la cea participativă. Europa este caracterizată de frică. O frică intelectuală şi spirituală.
 
Î.: Sunt câteva contradicţii care macină lumea de astăzi.
R.: Majoritatea încearcă să explice fenomenele exclusiv prin prisma raţionalului. Se uită de fenomenul creaţie. Toate se cuantifică, se măsoară. A dispărut fericirea de a trăi. Semipreparatele şi preparatele de-a gata ne sunt îndesate pe gât prin acest imens trafic de informaţii, de multe ori inutile.
Plăcerile nelimitate stau în contrapondere cu obiectivele prudente şi limitate.Deşi se ştia de mulţi ani de declinul demografic, de dezastrele din sistemul pensiilor, sănătăţii, educaţiei şi mediului ecologic, cei care erau responsabilii acestor probleme nu doreau să le vadă sau nu le-au priceput.
Se ştia că amploarea datoriilor publice nu se pot suporta până la nesfârşit şi că speculaţiile financiare scăpate de sub orice control guvernamental conduc la catastrofă.
Specialiştii învăţământului din Uniunea Europeană au tendinţa de a înlocui universităţile cu şcoli profesionale. Ei nu înţeleg că ştiinţele umane se bazează pe filosofie şi ştiinţele exacte pe matematică. Aceste două ştiinţe sunt cel mai puţin subvenţionate. Măsurile economiştilor sunt ineficiente şi inadaptate pentru a elimina sursele spirituale şi intelectuale aflate la baza acestei crize.
 
Î.: Sunt şi probleme structurale?
R.: Da. Democraţia ca idee de comunitate trebuie să se adreseze tuturor cetăţenilor. Trebuie să excludă orice caracter elitist, luând în calcul, în acelaşi timp, iraţionalitatea, atât la scara individului, cât şi a colectivităţii.
Pentru a uni aceste două elemente, trebuie de explicat comunităţilor democratice care este interesul lor comun sau trebuie introdusă o stare de emoţie colectivă (în trecut se numea patriotism).
Interesul comun reuşeşte mai bine să-i unească pe oameni decât binele comun, în ciuda divergenţelor de convingeri.
 
Î.: Care ar fi o concluzie de final?
R.: Consensul în ierarhizarea priorităţilor ne va permite să avansăm dincolo de corectările stării prezente.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.