Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Despre echilibru, autocontrol şi performanţă
Interviu cu Cosmin Zetea, medaliat cu bronz la Campionatul European de Taekwon-Do ITF
Reporter: Când şi cum ai început să practici acest sport?
Cosmin Zetea: De la 10 ani practic acest sport. Totul a început de la faptul că pe la 10 ani eram destul de dolofan şi tatăl meu a vrut să mă înscrie la fotbal. I-am spus că nu-mi place fotbalul şi i-am spus că m-ar interesa ori box, ori karate. Am făcut vreo 6 luni de înot, dar, după ce am învăţat să înot, mi-am spus că e ok, mi-e destul. Şi mama mea a aflat că este ceva sală de Taekwon-Do şi m-am dus să văd cum e. Am văzut cum se antrenau şi mi-a plăcut. Deci totul a pornit de la ideea să fac mişcare, să mai slăbesc, iar în scurt timp mi-a plăcut şi am continuat. Acum pot să spun că mă simt ca şi într-o a doua familie.
De la vârsta de 11 ani am început să particip la competiţii. Prima competiţie a fost Naţionala din Baia Mare. Cea mai mare realizare este cea de acum, pentru că de curând am participat la Campionatul European din Suedia, unde am obţinut locul III la spargeri individuale.
Antrenamentele presupun tehnici de autoapărare, tehnici de luptă, condiţie fizică, mobilitate. Acum am centura neagră cu un dan.
Rep.: În ce măsură te-a ajutat faptul că practici Taekwon-Do?
Cosmin Zetea: În primul rând m-a ajutat pe partea ce ţine de autocontrol, să mă mişc, mă simt mai bine, pe scurt, sunt mai echilibrat. Îmi place Taekwon-Do pentru că este un stil care cuprinde mai multe stiluri din artele marţiale. Conţine diverse tehnici din mai multe stiluri.
Rep.: Fiind sportiv nu ai voie să te baţi în timpul liber. Ţi s-a întâmplat să ai “scandaluri”?
Cosmin Zetea: De la 14 ani, la 18 ani sunt la juniori. Da, nu avem voie să ne batem, să folosim ce am învăţat. Numai dacă eşti atacat. Dar şi atunci, nu se folosesc lovituri, ci doar tehnici de apărare. Mi s-a întâmplat o singură dată să se ia cineva la harţă cu mine. Nu l-am pus la pământ, ci doar i-am dat un pumn, şi a căzut jos, şi s-a liniştit. Da, pentru că există anumite puncte în care dacă loveşti, îi “anesteziezi”, îi “amorţeşti”. Nu trebuie să loveşti tare să-i “rupi”, ci doar să acţionezi cât să te lase în pace.
Rep.: Este costisitor acest sport?
Cosmin Zetea: Nu este costisitor acest sport, important este să vrei să te ţii de treabă. La noi la sală taxa este de 70 de lei pe lună şi mergi cât vrei la antrenamente. Sunt trei antrenamente pe săptămână şi, dacă doreşti, mergi, dacă nu, mergi când poţi. Pentru deplasarea aceasta de la Campionatul din Suedia am primit sponsorizare de la cei de la UACE, pentru care ţin să le mulţumesc. Am mai avut o medalie la o competiţie internaţională, în Ucraina, dar acolo am luat locul II cu echipa.
Rep.: Ce înseamnă “spargeri”, ca şi probă de concurs?
Cosmin Zetea: În concurs sunt 5 probe de spargeri: două de mână şi trei de picior. Nu sunt cărămizi. Sunt nişte plăci din plastic ce trebuie sparte. Mai demult erau plăci din brad, găurite la mijloc, dar era nasol că îţi rămâneau aşchii în pumn. Cu lateralul mâinii sparg trei, cu pumnul sparg două asemenea plăci şi cu piciorul sparg 4 sau 5. Când spargi o placă, primeşti două puncte şi la final se calculează câte puncte ai adunat din toate probele. Aşa am câştigat locul III.
Da, este fără protecţie, este lovitură cu mâna goală. Acum la acest concurs am dat o lovitură greşită şi inelarul de la mâna dreaptă mi s-a încălecat un pic, dar nu-i nimic grav.
Rep.: Câte flotări în pumn poţi să faci?
Cosmin Zetea: Vreo 30. Te căleşti la un moment dat şi apoi nu mai ai nicio treabă.
Rep.: Ce ţi s-a părut cel mai greu de când faci Taekwon-Do?
Cosmin Zetea: Cel mai greu mi-a fost la început să fac sfoara. Dar acum reuşesc. A fost mai dificil până mi-am lucrat mobilitatea.
Rep.: Ce curiozităţi sunt şi nu prea ştie lumea despre Taekwon-Do?
Cosmin Zetea: Nu sunt lupte cu proiectări, sunt lupte în picioare, nu este ca şi la judo. Iar la competiţii sunt 5 probe: luptă, tull (luptă imaginară cu mai mulţi adversari), spargeri, luptă tradiţională şi speciale. Proba de speciale constă în lovituri la înălţimi de 2 – 2,30 – 2,60 m, depinde de probă. Eu ajung să dau cu piciorul în jur de 2,30 metri. Da, în primul rând pentru asta trebuia să pot face sfoara. Eu dau mai mult din mobilitate. Altfel spus, ridic numai piciorul, că de sărit nu prea am detentă. Alţii nu sunt atât de elastici şi dau din detentă.
Rep.: Cum au reacţionat cei din localitatea natală, Chechiş, atunci când s-a aflat că eşti campion la competiţia din Suedia?
Cosmin Zetea: M-au felicitat. Că nu mai sunt alţi campioni la Taekwon-Do în Chechiş.
Cu acest prilej aş vrea să le mulţumesc antrenorilor Dan Goron, care are centura neagră cu 5 dani, antrenor internaţional, antrenoarei Monica Goron – 4 dani, care este şi psiholog, vreau să le mulţumesc părinţilor, familiei, colegilor şi, nu în ultimul rând, antrenorilor de la Lot.
Sunt în Lotul României, în echipa naţională de Taekwondo din luna mai a acestui an. De la clubul meu suntem în lotul naţional doi juniori, doi seniori şi două fete, iar din Maramureş suntem în total 9.
„Taekwon-Do m-a ajutat pe partea ce ţine de autocontrol, să mă mişc, mă simt mai bine, pe scurt sunt mai echilibrat. Îmi place pentru că este un stil care cuprinde mai multe stiluri din artele marţiale. Conţine diverse tehnici din mai multe stiluri.”
Cosmin Zetea