• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Februarie , 2017

Derogare de la UE pentru mega-proiectul privind managementul deşeurilor

Cel mai important proiect derulat în judeţul Maramureş, Sistem de management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş, a primit dero­gare din partea Comisiei Europene pentru a fi finalizat în actualul exerciţiu financiar.
 

 

Mircea CRIŞAN
Ioana LUCĂCEL

Reprezentanța Comisiei Euro­pene în România a anunţat săptămâna trecută că două proiecte majore de investiții, unul din Maramureș și un altul din județul Ilfov, care sunt implementate din fonduri de la Uniunea Europeană, vor putea fi terminate în actuala perioadă de programare. Comisarul eu­ropean pentru politică regională, Corina Crețu, a aprobat fazarea a 2 proiecte majore din judeţele Ilfov şi Maramureş.
Investiţiile au fost începute între 2007 și 2013 şi vor putea fi finalizate în actuala perioadă de programare, se arată într-un comunicat de presă al Repre­zentanței Comisiei Europene în Româ­nia.

Proiectul de infrastructură aferent județului Maramureș este Sistemul de management integrat al deşeurilor. Cofinanţarea din partea Uniunii Euro­pene, prin Fondul european de dezvoltare regională, este de aproape 14 milioane de euro. Se urmărește dezvol­tarea lui, avându-se în vedere investiţii în colectarea deşeurilor, inclusiv cea selectivă, precum și transportul, transferul, tratarea şi depozitarea acestora. Depozitele non-conforme cu standar­dele europene vor fi închise sau reabi­litate, se mai menționează în comunicatul de presă.  

Ce înseamnă acest lucru? Proiectul trebuia finalizat oricum, deoarece directivele europene obligă la închiderea gropilor neconforme din 2009, iar ultimul termen limită este finalul lunii iunie a acestui an. Practic Maramureşul este oricum obligat să realizeze aceste investiţii, iar dacă Reprezentanţa Comi­siei Europene nu aproba fazarea proiectului, cheltuielile trebuiau suportate din bugetul judeţului.
Dumitru Dumuţa, county manager al judeţului Mara­mu­reş explică: „Avem în fazare doar proiectul SMID, adică proiecte care nu au fost finalizate din Programele Operaționale Sectoriale din ciclul 2007 – 2013, iar unele dintre ele au fost acceptate să continue în noul program operațional pentru infrastruc­tură mare. În cazul nostru a fost propus și acceptat pentru fazare Proiectul de Management Integrat al Deșeurilor. Asta înseamnă că proiectul a fost împărțit în două: partea care deja s-a realizat și s-a finanțat prin POS 2007 – 2013, iar lucrările care nu au fost finalizate până în 30 iunie 2016 se constituie în faza a doua. Am intrat pe un alt exercițiu bugetar al Uniunii și între timp s-a schimbat și structura programelor operaționale. Din punctul de vedere al Comisiei Europene proiectul trebuie finalizat înăuntrul programului 2016 – 2020. Dar noi avem niște ter­mene asumate în contractele noastre cu antreprenorii, plus că avem o problemă majoră în ceea ce privește închiderea tuturor rampelor de depozitare.
Sunt în lucru 3 contracte din patru. Unul a fost finalizat, unul este la 80% și se finalizează în iulie, unul (cel care presupune deschiderea noilor celule de depozitare) este realizat 20% dar pe termenele asumate de antreprenori ar urma să se încheie în iulie-august, iar ultimul contract se referă la închiderea depozitelor existente. Avem 6 depozite și, din cele 6, trei s-au relocat și s-au închis, al patrulea s-a închis la Vișeu și suntem în lucru, la circa 70%, cu închiderea depozitului de la Sighet și de la Satu Nou de Jos”.

Situaţia proiectului rămâne însă de­licată din cauza timpului scurt până la data la care nu se vor mai putea depozita deşeuri pe actualele rampe, care sunt neconforme. Ce se întâmplă dacă actualele depozite se închid iar noul sistem de Management Integrat al Deşeu­rilor nu este finalizat?
Dumuţa explică: „O variantă ar fi să se creeze rampe de depozitare temporară, care se autorizează și tot ce se depo­zitează acolo se relocă la momentul deschiderii depozitului, sau depozitarea în afara județului pe depozite deschise conforme. Situația este destul de deli­cată pentru că ambele variante presu­pun creșteri de costuri pentru colectarea deșeurilor. Reamintim că lucrările pe proiect au continuat, pentru că Județul a finanțat din credit și din resurse proprii sumele cu care s-a lucrat din 2016, doar că acum, fiind fazat proiectul, Județul se va putea îndrepta cu cereri de plată pentru restituirea sumelor respective”.
Vom reveni.

 

 

Proiectele de infrastructură avute în vedere pentru fazare:
 

Judeţul Ilfov: Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de apă şi a sistemului de canalizare. Proiectul este cofinanţat prin Fondul de coeziune, cu aproximativ 54 de milioane de euro. Se are în vedere extinderea şi reabilitarea surselor de apă freatică, a conductelor de apă şi a unor staţii de tratare şi clorurare. De asemenea, proiectul prevede construirea şi reabilitarea unor rezervoare de apă şi a unor staţii de pompare. Printre municipalităţile vizate se numără Pantelimon, Dobroeşti, Bragadiru, Cornetu, Domneşti, Ciorogârla, Brăneşti şi Cernica.

Judeţul Maramureş: Dezvoltarea sistemului de management integrat al deşeurilor. Cofinanţarea din partea Uniunii Europene, prin Fondul european de dezvoltare regională, este de aproape 14 milioane de euro, avându-se în vedere investiţii în colectarea deşeurilor, inclusiv cea selectivă, precum și transportul, transferul, tratarea şi depozitarea acestora. Depozitele non-conforme cu standardele europene vor fi închise sau reabilitate.

 


„Asigurarea unor servicii de alimentare cu apă şi de management al deşeurilor de calitate este esențială, în primul rând, pentru sănătatea cetățenilor noștri. Mă bucur că putem ajuta autoritățile locale și regionale din România să finalizeze aceste proiecte, atât de importante pentru comunitățile lor, cu ajutorul fondurilor europene”
Corina Crețu, comisarul pentru politică regională

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.