Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
De 12 ani trăim un vis frumos… GAZETA DE MARAMUREŞ
Între timp, GAZETA de Maramureş s-a dovedit a fi cel mai important produs media din nordul ţării, nu că aşa dorim noi, ci realitatea o confirmă. În diverse perioade de timp am avut de la 32 de pagini, la 20 acum, plus suplimentul de mică şi mare publicitate în alte 20 de pagini şi suplimentele noastre gratuite de cel puţin 16 pagini full color. Am abordat toate genurile de subiecte şi am încercat să fim obiectivi, cinstiţi, să aducem adevărul în spaţiul public, să ajutăm acolo unde s-a putut şi unde am ştiut că este nevoie.
Un săptămânal generalist care a avut o componentă puternică pe investigaţia de presă, un gen ce se stinge încet, dar care mai are resurse în micuţa noastră redacţie, chiar dacă în ultimii ani nu am mai venit cu anchete, aşa cum s-a întâmplat în anii de început. Există şi o explicaţie. Viaţa socială, economică a Maramureşului a suferit schimbări majore şi baza, „carnea vie” a unei anchete bune, s-a risipit. Nu înseamnă că au dispărut subiectele!
Pe de altă parte, GAZETA de Maramureş şi-a descoperit vocaţia de iniţiator al unor proiecte importante pentru maramureşeni, pentru Maramureş. Campaniile noastre au avut succes, am realizat multe lucruri bune, ceea ce ne-a dovedit de fiecare dată că presa poate fi o putere în sens pozitiv, benefic.
Putem spune că activitatea GAZETEI are, dincolo de articole, o dimensiune socială, deoarece a rezolvat multe neajunsuri ale unei societăţi ce suferă şi nu reuşeşte să se îngrijească de cetăţenii pe care îi are. Ce poate fi mai frumos decât să poţi pune o mică piatră la baza unor rezolvări de situaţii importante la nivel macro sau micro? Chiar şi un singur om este important.
Oamenii GAZETEI s-au schimbat pe parcursul acestor ani. A rămas nucleul dur, toţi unu’ şi unu’. Am fost mai mulţi atunci când condiţiile o permiteau, dar celebra criză economică, financiară, de sistem ne-a redus la micuţa noastră redacţie, în fapt, o mare familie de ziarişti, tehnoredactori, secretară, distribuţie, colaboratori, toţi conştienţi de faptul că acest ziar este în fiecare sâmbătă în casele maramureşenilor şi nu numai.
De câţiva ani, minunatul nostru săptămânal ajunge constant pe birourile celor mai importanţi actori politici, economici sau din zona culturală din ţară, la ambasade, ori în misiuni diplomatice, avem colaborări cu instituţii importante şi dorim să realizăm multe alte proiecte sociale, economice sau culturale. Suntem alături de Biserică şi sprijinim demersurile acesteia.
GAZETA de Maramureş a devenit un brand pe care îl ducem cu mândrie mai departe. Fie ca îngerii să vegheze în continuare asupra noastră, a GAZETEI de Maramureş pentru care Onoarea, Patriotismul, Dragostea de Ţară sunt repere încrustate în sufletele noastre, în pixurile cu care scriem texte minunate, în tot ceea ce facem. Doamne ajută!
Mesaje de suflet şi din suflet
Gazeta de Maramureş demonstrează că se mai poate face presă cu onoare şi bun-simţ
Cu siguranţă, Gazeta de Maramureş deţine reţeta longevităţii în media, pe segmentul publicaţiilor săptămânale, pentru că – iată! – sunt 12 ani de când rezistă pe o piaţă media unde bătăliile pentru supravieţuire şi supremaţie sunt teribile. Majoritatea ziarelor au migrat spre mediul online, unde concurenţa este acerbă, viteza de apariţie şi derulare a ştirilor este uluitoare, dar unde din păcate a scăzut dureros de mult numărul exclusivităţilor, al materialelor de sinteză, al celor care presupun documentări îndelungate. Pentru cetăţeanul care doreşte să fie informat imediat, acesta poate fi un lucru bun. Însă pentru cititorul care caută materiale de atitudine, de profunzime, care caută materiale de creaţie, şi nu agreează facilul şi efemerul, „Gazeta de Maramureş” poate fi o soluţie, un refugiu. Citesc cu mare plăcere interviurile Gazetei, realizate cu oameni interesanţi, care chiar au ceva de spus, după cum citesc cu drag paginile de istorie ale publicaţiei sau pe cele de reportaj şi anchetă. Sunt materiale care nu doar informează, ci chiar te îmbogăţesc spiritual şi care - adesea - emoţionează.
Şi toate acestea sunt meritul muncii unor oameni care se încăpăţânează să creadă şi să demonstreze că se poate face presă cu bun-simţ, cu onoare şi multă bună-credinţă.
La mulţi ani, Gazeta de Maramureş!
Zamfir Ciceu, Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş
Săptămânalul „Gazeta de Maramureş”, la ceas aniversar
Evenimentele aniversare pot fi legate de o anumită persoană sau de o anumită comunitate. Iată că în aceste zile persoana şi colectivul (de redacţie) sărbătoresc împreună, întrucât cei 12 ani de activitate publicistică ai „Gazetei de Maramureş” sunt prilej de bilanţ şi bucurie, atât din punct de vedere personal, cât şi colectiv, pentru toţi ostenitorii.
Bucuriei frumoaselor realizări ale dânşilor ne alăturăm şi noi, ierarhii, preoţii şi credincioşii Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, exprimându-ne aprecierea şi recunoştinţa pentru modul cum au înţeles să slujească jurnalismul, bazat pe adevăr, bine şi frumos, cele mai importante şi eterne valori.
La acest popas aniversar, Îl rugăm pe Atotputernicul Dumnezeu să vă aibă în purtarea Sa de grijă, dăruindu-vă multă putere de muncă, sănătate şi dreapta socoteală întru realizarea de noi şi frumoase împliniri.
Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului
„Se spune că avem instituţiile şi politicienii pe care îi merităm. Am crezut dintotdeauna că Maramureşul şi maramureşenii merită mult. De aceea cred că au parte, de 12 ani, de una dintre cele mai serioase şi complexe publicaţii din ţară. Am fost un cititor al GAZETEI de Maramureş încă de la apariţia pe piaţă şi sper că în timp am devenit un prieten al ei. Apreciez modul în care redacţia GAZETEI a ştiut să ducă mai departe stindardul „rafinamentului şi atitudinii” pe care şi l-au asumat de la început. Cei 12 ani demonstrează că numai seriozitatea, perseverenţa, promovarea şi urmarea constantă a valorilor asumate pot construi lucruri durabile. La mulţi ani!”
„GAZETA de Maramureş seamănă foarte mult cu identitatea şi sufletul ţăranului autentic maramureşean: cu credinţă în Dumnezeu, dragoste de ţară şi de frumos, dârzenie în clipele grele, francheţe şi ironie în momentele în care trebuie să îndrepte oameni, lucruri, situaţii. De aceea, cred că GAZETA de Maramureş şi-a câştigat şi, mai ales, şi-a păstrat reputaţia de ziar serios, credibil, obiectiv, implicat în problemele comunităţii. Un ziar aproape de sufletul şi mintea cititorilor, mereu în căutare de perfecţionare şi proiecte inedite. La mulţi ani şi multe felicitări!”
Dorin Vasile Paşca, primarul oraşului Baia Sprie
„Cred că Maramureşul este norocos să aibă una dintre cele mai diverse pieţe media locale din ţară, şi una dintre cele mai calitative, aş putea spune. Iar săptămânalul GAZETA de Maramureş este un exemplu în acest sens, deoarece, de 12 ani, reuşeşte să rămână aproape de problemele Maramureşului şi maramureşenilor şi să îmbine într-un mod unic preocuparea şi grija pentru trecut, prezent şi viitor. Un demers admirabil, care depăşeşte graniţele unui demers de presă obişnuit şi care caută să facă mai bună lumea în care trăim prin proiecte educative, culturale, istorice, religioase. Felicitări şi la cât mai multe numere!”
Ovidiu Nemeş, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei
„GAZETA de Maramureş este un proiect unic, complex şi care merită toate aprecierile noastre. Un ziar care a ştiut să-şi câştige credibilitatea şi mai ales să o păstreze, un ziar care se reinventează permanent prin suplimentele tematice, prin proiecte şi campanii inedite, care rămâne aproape de comunităţile locale, de oameni, de problemele lor, dar mai ales de Maramureşul adevărat. La mulţi ani!”
Felician Ciceu, primarul comunei Dumbrăviţa
Familia „Gazeta de Maramureş” este din nou în sărbătoare. Îşi aniversează, ca în fiecare an, ziua de naştere. Aminteam de familie fiindcă deja s-a conturat o echipă clară de „contributori” şi de „consumatori”. Bineînţeles, familia nu putea să fie fără un „diriguitor” - Dan - ceilalţi „naşi”: Ioana, Puiu, Mircea, Nelu şi „chibiţii”, plus cei care, aleator, dau prilejul să se scrie despre ei de bine sau de rău.
Acum, poate, pare o banalitate: „scrie şi în Gazeta ceva, de cineva, de undeva.”. Dar privesc în timp. Ceea ce se scrie este o cronică vie, este o istorie recentă, dar şi un remember, al unor situaţii pe care istoria uneori doreşte să le uite, alteori sunt şterse din memoria colectivă şi apar ca dintr-un izbuc al memoriei individuale. Cu cât nesaţ se citeşte istoria adevărată, fie ea de mii de ani, fie de câteva decenii. Aşa se va întâmpla şi cu „Gazeta de Maramureş”.
Acest săptămânal încearcă să compenseze şi o lipsă instituţională, cea a inexistenţei la nivel judeţean a unei structuri care să consemneze din fapte şi nu din vorbe ceea ce se întâmplă în prezent. M-am convins că, dacă-l întrebi pe un actual „şef” al câtelea este în funcţia pe care o deţine, greu îi vine să afirme o cifră adevărată. Acelaşi lucru este şi referitor la evenimentele din decembrie 1989, care este pe cale să zămislească „eroi” care nu au fost şi „victime” care nu au existat.
Este greu să supravieţuieşti azi. Lumea este nerăbdătoare, vrea mai mult sânge decât zâmbet. Gazeta de Maramureş încearcă să surprindă adevărul, este optimist, câteodată, prin pesimismul articolelor. Sper să reziste şi să ne bucure cât mai mulţi ani. Fiţi tari!
Conf. Univ. Dr. Ştefan Gönczi
La Mulţi Ani, Gazeta de Maramureş!
La ceas aniversar, doresc să felicit întreaga echipă a săptămânalului „Gazeta de Maramureş” şi să doresc tuturor ca acest demers jurnalistic să continue în viitor. Se spune că proiectele care depăşesc „vârsta” de 3 ani au toate şansele să confirme succesul şi pe termen lung.
„Gazeta de Maramureş” confirmă incontestabil această afirmaţie tocmai prin faptul că acum, la aniversarea a 12 ani, colectivul redacţional este un nume pe piaţa mass-media din Maramureş.
Consider că orice om politic, orice reprezentant al administraţiei publice locale sau judeţene, precum şi cei care lucrează în privat, au nevoie ca presa să fie prezentă şi atunci când fac bine, dar şi când deciziile luate sunt greşit. Jurnaliştii reprezintă a patra putere în stat şi mă bucur că reprezentanţii „Gazetei de Maramureş” au ştiut să folosească mereu această putere pentru a face dreptate, pentru a tranşa lucrurile nespuse şi pentru ca adevărul să iasă mereu la iveală.
De-a lungul anilor, jurnaliştii „Gazetei de Maramureş” şi-au dovedit profesionalismul şi obiectivitatea, luciditatea în tratarea subiectelor şi seriozitatea. Cunosc îndeaproape fiecare ziarist al săptămânalului maramureşean şi pot spune că transmit un mesaj de felicitare nu doar unui organism media echidistant, ci unor prieteni, unor colegi pe care-i felicit că au atins acest moment atât de important în acest proiect şi care ştiu că vor merge înainte, cu şi mai multă determinare.
La mulţi ani, Gazeta de Maramureş! şi la cât mai multe ediţii!
Gabriel Zetea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş, preşedinte al PSD Maramureş
Surpriză! Mintea mea deborda de subiecte: Popeye marinarul care se credea Simbad de nu-l mai recunoştea nici Olive Oil şi luptele sale epopeice cu familia lui Bluto, tehnici avansate de plagiat şi minciuni sincere, apoi Aller gutte Dinge sind drei sau mai degrabă Sagen sie bitte einige Mineralwasser… când am primit telefon că e ziua Gazetei şi ar fi frumos să spun şi eu ceva, cât de cât coerent.
Pentru mine e simplu, nu am cum să uit de ziua Gazetei, pentru că e şi ziua mea, Gazeta având însă infinit mai puţini ani, dar cu mare probabilitate infinit mai multă minte, inimă şi literatură.
Mi s-a părut întotdeauna foarte sexy ca un săptămânal ardelenesc, mai ales în zona unde ne place să spunem că am rămas noi, dacii liberi, să poarte un nume sudist: GAZETA. La noi, aici, gazete erau doar cele de pe pereţi, cu bune şi rele. Uite că au trecut 12 ani, o duzină niciodată „de duzină” strălucitoare de săbii şi suliţe învelite în catifea şi mătase naturală. Niciunde nu am citit anchete ca ale voastre, niciunde nu am citit pagini culturale ca ale voastre, niciunde nu am citit interviuri ca ale voastre, niciunde nu am simţit atâta sinceritate şi implicare comunitară. Aţi reuşit chiar să vă transformaţi într-o voce a cetăţii când ne-aţi lăsat să „editorializăm” şi pe unii fără tangenţă cu scrisul ori ziaristica, aşa cum sunt eu. Ţin minte bine cum a fost la început, ţin minte cum au trecut anii, unii dintre voi nu mai sunt, alţii au plecat, alţii au venit, dar „pietrele” au rămas. Aţi crescut odată cu copiii voştri şi cu Gazeta, v-aţi bucurat, aţi suferit uneori singuri, altădată având alături de voi mulţi prieteni trecători şi mult mai puţini pentru totdeauna. Aşa este viaţa. Doresc Gazetei ani mulţi, vouă, părinţilor ei, sănătate şi prosperitate, şi vă rog să-i sprijiniţi pe toţi cei ce vor binele oraşului şi al comunităţii.
Nici nu mă gândesc să nu fim împreună şi la semicentenar!
„La Mulţi Ani!” Gazeta de Maramureş
Acum, la ceas aniversar, cu prilejul împlinirii a 12 ani de activitate, vă doresc să păstraţi linia cu care aţi debutat şi continuat acest proiect de presă, perioadă în care aţi reuşit să vă afirmaţi convingător ca o instituţie credibilă şi prestigioasă în peisajul mediatic maramureşean.
Vă doresc ca şi pe viitor să păstraţi aceleaşi coordonate VIP: Verticalitate, Imparţialitate şi Profesionalism, în relatarea ştirilor despre oraşul şi judeţul nostru! Devotamentul şi deontologia profesională, respectul pentru informaţia corectă şi obiectivă se dovedesc a fi atributele colectivului dumneavoastră redacţional.
Vă urez un sincer şi călduros „La Mulţi Ani!”, însoţit de gânduri de sănătate şi putere de muncă întregului colectiv al redacţiei de la Gazeta de Maramureş!
Senator Marius Sorin Bota
Şi totuşi ... Busola!
Trăim în perimetrele unei mări tot timpul învolburate, iar agitaţia din noi pare a fi efectul valurilor vieţii. Uneori, însă, ne amăgim văzând că însăşi lumea se mişcă în funcţie de intenţiile şi interesele noastre personale. E foarte greu, în atari condiţii, să ne găsim Busola. Adică instrumentul acela care ne poate ajuta întru bună orientare.
Am din nou prilejul şi privilegiul să scrutez orizontul facerilor companionilor mei de la „Gazeta de Maramureş”. Şi nu-i pot compara mai bine, pentru ceea ce au făcut şi prin ceea ce au făcut în toţi aceşti ani - borne ale Timpului - decât cu Busola. Geografia şi topografia locurilor fixe au inventat acest instrument pentru a putea realiza ORIENTAREA. Dar „orientarea” nu vine de la „Orient”, chiar dacă Busola a fost inventată de chinezi! Orientarea şi-a făcut ca prim punct cardinal NORDUL. E polul nostru magnetic, iar „atracţia universală” nu poate lipsi din meandrele încercărilor de orientare.
Aşa este şi toposul vieţii. Dacă nu avem suficiente modele, dacă n-avem jaloane, există un risc major să ne rătăcim. Dacă n-avem ţinte clare, dacă n-avem principii pentru „mersul la ţintă”, orbecăim sau alunecăm, rătăcim sau ne pierdem vremea, iar vremea este însăşi viaţa.
„Gazeta de Maramureş” este pentru mine, prin elementele sale de forţă puse în expresie publicistică, o astfel de Busolă. O dovadă practică de găsire a drumului asumat programatic mereu. O lucrare de anvergură, care pune în operă, atât „distincţia socială”, cât şi „devorarea deşeurilor publice”. O întreprindere cu statute clare, cu repere apropiate de „marile lucrări”. Şi când zic „marile lucrări”, mă refer şi la Istoria Neamului şi la alte faţete ale Sufletului Românesc, despre care alţii nici nu vor să audă tocmai pentru că interioarele lor sunt goale, nu vibrează şi nu se în-cord-ează!
Nu se poate face, nici măcar acum (!), Presă bună fără să ţii cont de „cotele de atenţie” ale Neamului. Educaţia, educaţia socială, educaţia culturală, educaţia publică ... Cultura populară sau rolul elitelor... Nu elite abstracte, ci oamenii care au fost aşezaţi de viaţă, prin profesionalismul şi vocaţia cultivate, în fruntea eşaloanelor de confraţi ...
Academia şi academismul, dar şi bărbăţia cu toate asumările sale ce ţin de curaj şi demnitate.
Opera „Gazetei” în aceşti ani este uriaşă, miile de articole înseamnă mii de ramificaţii care au impus o bună axiologie în societate. Sigur că vor mai fi fost şi unele greşeli, şi niscaiva exagerări, în bine sau în rău, dar acesta e traseul treburilor sociale. Adevărul, o ştiu toţi oamenii luminaţi, nu este niciodată uşor decelabil, el trăieşte în şi prin meandrele vieţii, dar scoaterea la lumină a secvenţelor e o misiune pe care şi-o asumă puţini. De aceea îmi sunt dragi colegii de la „Gazeta”. Şi-au asumat riscuri, au perseverat în „campanii”, au aglutinat experienţele pozitive, n-au uitat de Neam, Suflet, Istorie şi Limbă ...
La mulţi ani şi spor în lucrare! Luciditate în gândire şi prosperitate în rodire!
P.S: Busola e necesară tuturor. Nu doar celor „debusolaţi”!
În opinia mea, jurnalistul joacă un rol mai mult decât important în clădirea personalităţii publicului său. Dumneavoastră, oamenii de presă duceţi o viaţă dinamică, o luptă contra-cronomentru în care învăţaţi să vă adaptaţi nevoilor noastre, a cititorilor, însă cred cu tărie că este o muncă frumoasă şi fascinantă.
Acum, la aniversarea a 12 ani de Gazeta de Maramureş, îmi îndrept admiraţia către munca, devotamentul şi talentul cu care realizaţi fiecare publicaţie. Consider că sunteţi specialiştii care modelează, şlefuiesc personalităţi, împământenesc idei şi credinţe şi pentru asta vă port un respect deosebit.
Vă transmit mulţumiri pentru colaborarea noastră de-a lungul timpului, gânduri bune şi multă putere de muncă în continuare.
La mulţi ani, Gazeta de Maramureş!