• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Ianuarie , 2014

Daţi un leu pentru aşezământul cultural!

Moş Crăciun a adus la finele anului trecut 20 de milioane de Euro pentru aşezăminte culturale, mai mult decât s-a cheltuit din 2009 încoace în acest scop. Guvernul a aprobat pe bandă rulantă proiecte. Maramureşul a intrat în tăvălugul pomenilor electorale cu 17 proiecte.

 
 
 

Urmează trei runde de alegeri în acest an. Aşa că, Guvernul a decis să îmbuneze primarii. Noua pomană electorală o reprezintă aşezămintele culturale. Satele şi orăşelele noastre vor fi împânzite de biblioteci dotate cu calculatoare conectate la internet, botezate biblionet, spaţii de recreere pentru pensionari şi cămine culturale renovate se vor construi sau se vor extinde împânzind comunele şi micile oraşe.

Banii vin, printr-un program al Ministerului Dezvoltării, adus, în 2014, la apogeul finanţării guvernamentale. Pentru acest an au fost prevăzute 92 de milioane de lei - nu mai puţin de 20 de milioane şi jumătate de euro - de şase ori mai mult decât în anul precedent şi cu aproape 25 de milioane de lei mai mult decât s-a cheltuit în România în acest scop din 2009 până azi. Şi, mai mult, toate cele 426 de investiţii selectate de Ministerul Dezvoltării din 560 de cereri ar urma să se finalizeze sau să se apropie de sfârşit până în decembrie. În topul judeţelor cu cele mai multe proiecte finanţate se află Suceava, Alba şi Botoşani.

 

Maramureşul se află undeva la mijlocul clasamentului, cu 17 proiecte. Selecţia proiectelor s-a făcut oarecum pe şuştache. Ministerul Dezvoltării a postat un anunţ pe site că până pe 22 octombrie aşteaptă solicitări. A primit 560. Cerute din scurt, cele mai multe au venit în ultima zi. Potrivit presei centrale, o comisie internă a ministerului a dat punctaje şi a decis: 488 de cereri au fost declarate eligibile şi 72 scoase din start din joc. Din cele 488, a selectat 426 şi a respins 62.

 

O analiză făcută de Gândul în privinţa apartenenţei politice a primarilor din localităţile ale căror proiecte au fost declarate eligibile arată că aceştia sunt în proporţie de aproape 80% susţinătorii deschişi ai USL.

Astfel, pe lista aşezămintelor culturale din comune, numărul acestora este de 300, adică 79%, restul venind din PDL - 43, UDMR -8, PP-DD - 4, Independenţi - 1, Partida Romilor - 1. În oraşele mici, proporţia celor aleşi sau trecuţi cu tot cu UNPR sub sigla USL scade la 76,5%, numărul lor fiind de 36 din 47. Nouă dintre primării aparţin oficial PDL, una are primar UDMR şi una este condusă de un independent. Din Maramureş, pe lista norocoşilor   s-a aflat Primăria Ulmeni, cu 3 proiecte, în Arduzel, Chelinţa şi Someş Uileac, Baia Sprie cu satul Chiuzbaia, Seini cu Săliştea, Târgu Lăpuş cu două proiecte şi Dragomireşti. Cei mai mulţi au depus cererile de finanţare de ani buni, dar acum au primit undă verde şi speră să finalizeze lucrările în acest an.

 

Cele mai câştigate au fost localităţile mici care au prins dintr-un foc chiar şi trei proiecte, cum e cazul oraşului Ulmeni sau a comunei Remetea Chioarului. Nimeni nu ştie însă cum vor fi finalizate aceste proiecte într-un an, în condiţiile în care, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării, din 2009 încoace, în Maramureş au fost realizate doar patru astfel de proiecte: în Cavnic, Târgu Lăpuş, Seini şi Şomcuta Mare. Vor reuşi acum guvernanţii să facă într-un an de patru ori mai mult decât într-un cincinal?

 

Între 2009 şi 2012 statul a finalizat lucrări la 32 aşezăminte culturale cheltuind 53.361.000 de lei, iar în 2013 a trimis încă 14 milioane de lei în comune pentru a închide alte 22 de şantiere.

 

„Pentru anul 2014 se estimează un necesar de fonduri în suma de 92.000.000 de lei, fonduri care asigură finalizarea lucrărilor la 10 obiective de investiţii din programul anului 2013, preconizate a fi în execuţie în anul 2014 şi finanţarea parţială pentru 52 de obiective de investiţii noi”, se arată în Legea bugetului.

 

„COMISIA pentru evaluarea şi selecţia proiectelor s-a reunit în sesiuni de lucru succesive, în vederea evaluării şi selecţiei a unui număr de 488 de cereri prezentate ca eligibile de către Secretariatul COMISIEI. 72 de cereri au fost declarate de către acesta ca fiind neeligibile.

 

Din cele 488 de cereri eligibile analizate, COMISIA a selectat 426 si a respins 62, repartizate pe cele două obiective după cum urmează:

 

„Reabilitarea, modernizarea infrastructurii culturale şi dotarea aşezămintelor culturale din mediul mic urban”

- ANEXA 1. CERERI SELECTATE – 47

- ANEXA 2. CERERI RESPINSE – 6

 

„Reabilitarea, modernizarea infrastructurii culturale şi dotarea aşezămintelor culturale din mediul rural”

- ANEXA 3. CERERI SELECTATE – 379

- ANEXA 4. CERERI RESPINSE – 56

- ANEXA 5. CERERI NEELIGIBILE – 72”- se arată în comunicările Ministerului Dezvoltării.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.