• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 03 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 1 Septembrie , 2016

Cum să arunci 2 milioane de Euro

După ce au fost investite două milioane de euro şi au fost defrişate 50 de hectare de pădure pentru realizarea proiectului, pârtiile de schi din Cavnic sunt abandonate de Guvern. Recent, şase pârtii din ţară au primit fonduri de la Guvern pentru finalizarea investiţiilor. Cavnicul însă nu se află pe listă.

 

 

Maramureşul pare blestemat când vine vorba de investiţii guvernamentale. Deşi, de ani buni se trâmbiţează că turismul poate deveni motorul de dezvoltare al judeţului, finanţările în acest sector vin greu şi se opresc repede. Nu numai proiectul telegondolei din Borşa e în paragină, ci şi Domeniul Schiabil Gutâiul Doamnei din Cavnic, prins în celebrul program „Schi în România”, iniţiat de Elena Udrea, care a ajuns în vizorul DNA.

După ce s-au investit circa 2 milioane de Euro, proiectul a fost abandonat de autorităţile centrale. Recent, mai multe obiective turistice din Borsec, Govora sau Voineasa şi domeniile schiabile din Câmpulung Moldovenesc, Petroşani şi Lupeni (Straja) au primit 43 de milioane de lei şi se vor putea finaliza până la finele acestui an.

 

Despre Cavnic însă nu spune nimeni nimic. Primarul oraşului, Vladimir Petruţ, e decis să meargă în audienţă la Ministerul Economiei: „Consider că ar trebui făcută o evaluare clară a situaţiei şi a impactului pe care îl poate produce o investiţie. Ar trebui să fim chemaţi la o şedinţă toţi cei care am început aceste proiecte şi discutat cu fiecare în parte. Nu mi se pare normal ca, după ce s-au investit în jur de 2 milioane de Euro şi s-au defrişat în jur de 50 de hectare de pădure să rămână în paragină proiectul. Or, Guvernul ar trebui să ne spună clar care este situaţia: se continuă sau nu se continuă.

În prezent pârtiile sunt profilate, drumul tehnologic e făcut, ar fi nevoie doar de o instalaţie de urcare şi de celelalte materiale şi dotări necesare. Estimativ, în jur de 8 milioane de Euro ar fi necesari pentru pornirea proiectului. A rămas doar montarea instalaţiei de urcare. Sunt 4 pârtii cu 3 bretele de legătură, undeva la 7,5 km de pârtie. În momentul în care ar porni acest proiect ar fi un balon de oxigen pentru întreg judeţul şi pentru oraşul Cavnic, ar reuşi să salveze economia Cavnicului. Şi ar fi bine şi pentru Guvern, n-ar mai trebui să ne dea bani anual, am reuşi să supravieţuim singuri.

 

Pe SF e făcut un calcul conform căruia ar putea intra în bugetul local în jur de 1 milion de Euro din această investiţie, o sumă care e de 10 ori cât bugetul oraşului şi prin care ne-am putea autofinanţa. O să încerc să merg în audienţă la Ministerul Economiei să văd care e situaţia”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.