• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 16 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Februarie , 2017

Cum au ajuns utilităţile un lux

În anul Domnului 2017, în timp ce o companie olandeză se pregă­teşte să trimită oameni pe Marte în următorii 10 ani, oamenii de ştiinţă americani transplantează „mini-plămâni” obţinuţi în laborator, iar NASA cercetează depozitul uriaş de gheaţă din emisfera nordică a planetei Marte, în România, utilităţile de bază sunt încă la nivel de „SF”.
Statistic, jumătate din români nu au acces la servicii de canalizare, iar la ţară, 3 din 5 locuinţe au toaleta în curte, în timp ce în ţări precum Olanda sau Germania, 99 la sută dintre locuitori sunt conectaţi la canalizare şi sisteme de igienizare. Iar norocoşii care au gaz, apă şi canalizare, nu îşi permit să le plătească.

Cum au ajuns utilităţile din România un lux? Şi cum e posibil ca o familie să plătească facturi la utilităţi echivalente cu salariul minim, într-o lună de iarnă? Urmează o cronică nea­gră şi o istorie neromanţată a unei pro­bleme stringente care îi afectează pe toţi românii.
 

 

Începem cu apa, care da, este de la Dumnezeu dar trebuie plătită oa–meni­lor. Majorările din ultima perioadă, impuse de Vital, au generat numeroase nemulţumiri din partea populaţiei. Degeaba însă. Plătim un tarif cumulat de 6,24 de lei fără TVA pentru servi­ciile cumulate de apă şi canal. Un mc de apă costă în Baia Mare şi în aria de operare Vital 3,48 lei plus TVA. E mult? Vedem pe facturi şi în buzunare că da. Dar alţii cât plătesc? De exemplu, bucureştenii plătesc 5,05 lei tarif cumulat pentru apă şi canal.

În Cluj, unde se implementează un proiect similar de reabilitare a reţelei de apă şi canalizare, şi, la fel ca în Mara­mureş, tarifele au fost majorate, se plă­teşte un tarif  de 2,63 lei fără TVA pentru mc de apă şi un tarif cumulat pentru apă şi canal de 5.42 lei plus TVA.  Adică, din nou,  mai puţin decât în Ma­ra­mureş.
Mai vreţi exemple? Vă dăm: În Sibiu, un mc de apă costă 3,08 lei, iar cana­lizarea 2,13 lei per mc, deci rezultă un tarif cumulat mai mic decât în Mara­mureş.
 

 

 

Preşedintele unei asociaţii de locatari din Baia Mare explică: „Fondurile eu­ropene care privesc reabilitarea reţelei de apă şi canalizare în Maramureş nu includ costurile de TVA şi vă daţi seama că această taxă este suportată, de fapt, de consumatori. TVA-ul a fost foarte mult la ce investiţii au fost în Maramureş. Vital-ul are şi o schemă încărcată, a făcut şi sponsorizări, ar trebui să fie sub forma unei societăţi nonprofit, dacă nu, după ce termină investiţiile, o să o privatizeze şi vine şi o cumpără o societate străină ca şi în cazul Apa Nova. Apoi, Apele Române iau nişte bani pentru apa pe care o dau la Vital. Ar trebui ca apa brută pentru nevoile populaţiei să fie gratuită. La gaz, problema e că nu plătim gazul la mc, cum îl măsoară contorul, ci la gigacalorie, şi nimeni nu poate să verifice. Apoi, în decembrie s-au făcut estimări şi au băgat nişte consumuri foarte mari la populaţie, plus că e ciudată transformarea în gigacalorie şi nimeni nu poate să o verifice. La energie electrică din nou lucrurile sunt ciudate. Vă povestesc un caz concret: poţi să treci pe tarif negociat. Şi cineva a pus următoarea întrebare: ce beneficii o să am?  O să aveţi factura cu 10-12% mai mică. Dar când a întrebat preţul pe kw, tariful era mai mare. Nu mai înţelege nimeni cum e preţul reglementat şi concurenţial”.
 

 

 

O petiţie online intitulată „VREM BANII ÎNAPOI! JAFUL de la facturile de gaz şi curent” a adunat aproape 29.000 de semnături. În petiţie se ara­tă că: „Nu mai este niciun secret: românii plătesc facturi umflate la utilităţi!
O dovedesc acum şi instituţiile oficiale ale statului. Rapoarte ale Curţii de Conturi au scos la iveală faptul că, în ultimii 10 ani, gazul ne-a ars urât de tot la buzunare. De asemenea, facturile la curent sau la apă au fost plătite uneori şi de 17 ori mai mult decât făceau. Jaful cumplit pe care companiile de utilităţi l-au făcut sub ochii unui stat nepăsător şi corupt trebuie să înceteze. VREM BANII noştri ÎNAPOI!
Vrem să fim răzbunaţi pentru umilinţa la care am fost supuşi lună de lună, când v-aţi îmbogăţit pe spatele românilor care s-au împrumutat să vă plătească vouă facturile nesimţite”.

 

 

„În luna octombrie, Guvernul a emis o ordonanță de urgență prin care a instituit două modificări la legea gazelor. Prima modificare se referă la articolul 124, care prevedea că producătorii de gaze trebuie să pună cu prioritate la dispoziția pieței reglementate, deci pentru consumatorii casnici și pentru cei din zona termiei (termocentrale — n.r.) cantitățile necesare pentru perioada de iarnă. Această solicitare a venit din partea Comisiei Europene, care a precizat că o prevedere în lege care prevede o prioritate înseamnă o discriminare și a solicitat eliminarea acestei formulări. Atunci acest articol a luat forma că doar până la 31 martie 2017 producătorii pun la dispoziție cu prioritate.
Acest lucru înseamnă piață liberă și de la 1 aprilie Guvernul nu mai poate impune prețuri de vânzare a gazelor naturale. Atunci, practic, intrăm în liberalizare în ceea ce privește achiziția gazelor de la producător. Vom rămâne în zona reglementată în ceea ce privește tarifele de furnizare, unde legea prevede ca termen-limită 2021, dar, având în vedere că legea spune că fiecare consumator are dreptul
să-și aleagă orice furnizor și orice contract, de la 1 aprilie 2017 vom asista la o migrare permanentă a consumatorilor din zona reglementată către furnizorii care pot oferi prețuri la gaze naturale mai bune decât furnizorul la care este conectat”, a spus președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț.

 

 

Apel către parlamentari

GAZETA de Maramureş solicită public implicarea parlamentarilor maramureşeni în rezolvarea acestei situaţii. Nu este normal ca oamenii
să nu ştie ce plătesc şi să nu poată verifica ce plătesc şi, mai mult, nu este normal ca apa, încălzirea şi electricitatea să fie un lux în România.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.