• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 Noiembrie , 2024

Cristian Niculescu-Țâgârlaș - senatorul și OMUL

Cred cu certitudine că maramureșenii au capacitatea de a distinge între candidații bine pregătiți și cei de conjunctură, care apar doar în momente-cheie, cum sunt alegerile, și care urmăresc mai degrabă oportunitățile de imagine și posturi administrative garantate.”

Partidele politice nu au strategii clare privind politica de cadre. Nu sunt recrutați membri noi, în special tineri sau oameni cu o carieră profesională definită, fiind preferate, în special în preajma alegerilor, importurile conjuncturale sau racolarea primarilor și consilierilor locali în funcție. Acesta este motivul pentru care pe listele de candidați apar nume venite de nicăieri, oameni fără CV politic sau notorietate ori personaje nemulțumite care migrează pentru poziționarea eligibilă pe lista altui partid. Despre legătura între caracterul unui politician și activitatea sa continuăm discuția cu senatorul PNL Cristian Niculescu-Țâgârlaș...

 

Reporter: D-le Senator, de fiecare dată când sunt alegeri, cetățenii se trezesc cu lista de candidați, majoritatea necunoscuți sau fără merite reale. Este normală disperarea cu care anumite partide recrutează oamenii pentru a fi nominalizați pe listele de candidați?

Senator Cristian Niculescu-Țâgârlaș: Nu, categoric nu este normal, dar este o realitate pe care o trăim în ultimii treizeci de ani. Firesc ar fi ca un candidat pentru alegerile parlamentare să fie un om cu o activitate remarcabilă, cu rezultate cuantificabile și cu o notorietate dobândită în ani de muncă susținută. Eu am depășit douăzeci de ani de când activez în Partidul Național Liberal și, înaintea primei nominalizări în 2020, aveam în spate mulți ani de muncă asiduă pentru binele comunității băimărene și maramureșene. Vedeți, una din problemele reale ale societății românești o constituie refuzul implicării oamenilor de valoare în viața politică, cetățeanul fiind mințit de prea multe ori de oameni care, după ce au fost aleși, au dezamăgit. Fără o clasă politică profesionistă, formată din oameni competenți și dedicați, nu vom putea progresa, căci politica înseamnă vocație și nu amatorism.

 

R.: Cei mai mulți dintre candidați preferă să nu vorbească despre biografia lor sau, mai rău, unii își falsifică datele din CV. De ce nu are electoratul încredere în politicieni și ce sens are să ascunzi, de exemplu, faptul că până la treizeci de ani nu ai muncit sau nu ai făcut nimic concret în viață?

Senator Cristian Niculescu-Țâgârlaș: Un candidat trebuie să aibă curajul asumării trecutului și al prezentului său. Eu sunt foarte mândru de familia mea și de rădăcinile mele. Îmi iubesc satul natal și comunitatea în care am crescut, orașul în care m-am format profesional și nu mi-e rușine că mergeam, copil fiind, cu vitele la câmp sau că am muncit pământul alături de părinții mei. Nu mi-e rușine nici de originile țărănești, portul sau tradițiile care îmi definesc identitatea socială. Viața mea este o carte deschisă, cu realizările și eșecurile inerente. Mi-am ales un drum în viață, o profesie care mă definește, fiind conștient că pentru a reuși trebuie multă muncă, studiu și perseverență. Am intrat în politică de tânăr, convins de nevoia implicării în viața publică. Am parcurs toate etapele firești pentru o carieră politică, fără să cer ori să aspir la funcții sau demnități pe care nu le meritam. Iar pentru a fi parlamentar este imperios necesar să ai competențe potrivite și certe care să garanteze capabilitatea realizării sarcinilor ce derivă din fișa postului.

 

R: Anul 2024 este unul extrem de solicitant nu doar pentru politicieni, ci și pentru electorat. Cumularea tuturor alegerilor posibile într-un interval de șase luni poate duce la saturație sau chiar respingere, consecința putând fi un absenteism masiv. Domnule Senator, în ce măsură este reprezentativ un om ales într-o funcție publică într-un scrutin la care participă 30% dintre cetățeni?

Senator Cristian Niculescu-Țâgârlaș: În România funcționează democrația reprezentativă, un sistem potrivit căruia cetățenii își deleagă puterea unor reprezentanți aleși din rândurile poporului, în scopul de a se ocupa de treburile publice ale țării. În ultimii 24 de ani, prezența la alegerile parlamentare a scăzut continuu, de la 65,31% în anul 2000, la 31,95% în anul 2020.  De ce? Motivele sunt cunoscute și clare, românii considerând că avem o clasă politică populată de o majoritate incompetentă, cu foarte mulți corupți și fără calități managerial-administrative. Ce încredere prezintă un politician care în două decenii a vagabondat prin patru partide sau un primar care trece de la un partid la altul în funcție de cine dă guvernul, pentru a reveni de unde a plecat fără nicio jenă sau rușine. Asta se întâmplă când ești politician de conjunctură sau când, sub pretextul că acționezi pentru binele comunității, de fapt migrezi pentru a-ți satisface interesele personale sau de grup. Am fost liberal, sunt liberal și voi rămâne liberal până la capătul carierei mele căci traseismul, carierismul și lichelismul politic nu mă caracterizează.

 

R: Duminică au loc alegeri prezidențiale, probabil un prim tur. Domnule Senator, de ce ar trebui să iasă românii la vot și de ce să voteze candidatul liberal?

Senator Cristian Niculescu-Țâgârlaș: Dreptul de a vota este un aspect fundamental al societăților democratice, asigurând legitimitatea guvernării. Dar dreptul la vot reprezintă și o libertate esențială a cetățenilor, care, prin votul exprimat, contribuie la procesul decizional politic. Democrația este legitimată de prezența la urne și implicarea civică a românilor. Chiar dacă nu este o obligație, ar trebui tratată ca atare, pentru a putea spune timp de patru ani: Eu, cetățeanul, mi-am făcut datoria votându-vă. Voi ce ați făcut, care sunt rezultatele muncii voastre? Îi chem pe maramureșeni la vot, conștient fiind că trăind în vremuri tulburi și dificile, deciziile trebuie luate de oameni puternici și responsabili. Iar candidatul liberal, Nicolae Ciucă, general în rezervă, este omul potrivit pentru funcția de președinte al României.

CMF 11240002

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.