• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Decembrie , 2019

„Crezul lor, România noastră” – un spectacol despre patriotism și iubire de țară

Evenimentul „Crezul lor, România noastră” organizat de Consiliul Județean Maramureș și Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” a reprezentat o adevărată desfășurare de forțe de-a lungul a trei zile de spectacole. Ultima zi de reprezentații muzicale a culminat, de Ziua Națională a României, cu un regal folcloric de neuitat, transmis în direct de televiziunea națională pe posturile TVR 3 și TVR Cluj, spectacolul cuprinzând tradiția folclorică românească adunată în toate manifestările privitoare la dansul popular și muzica populară.

 

Spectacolul de 1 decembrie - Ziua Națională a Ro­mâniei - a fost o sărbătoare despre patriotism, despre dragostea românilor față de țară,
despre iubirea pentru meleagurile pe care s-au născut, pentru valorile moștenite și despre respectul față de istoria neamului românesc. Executivul Consiliului Județean Mara­mureș a fost reprezentat la acest eveniment de Președintele Gabriel-Valer Zetea, care a transmis „La mulți ani!” tuturor fraților maramu­reșeni și tuturor românilor.

„Astăzi celebrăm cea mai mare realizare a nației române, Marea Unire. Și totodată, comemorăm ma­rile personalități care au înfăptuit-o, printre care s-au aflat și maramu­reșeni care, acum 101 ani, au luptat pentru îndeplinirea crezului lor, pentru ca noi să avem astăzi România noastră. Acești corifei ai Marii Unirii au fost mânați de patriotism, iar patriotismul este un sentiment care se învață acasă și în școală. Consiliul Județean Maramureș a finanțat multe proiecte culturale, fiecare din ele având un fir de patriotism. Fibra noastră românească a fost prezentă în toate manifestările realizate de Consiliul Județean Maramureș în ultimii ani. Nu am fi reușit în acest demers fără instituțiile de cultură din subordine, așa cum este și cazul Ansamblului Folcloric, iar acestea fac performanță prin oamenii care muncesc cu dăruire”, a pre­cizat șeful administrației județene.

Președintele Consiliului Județean Maramureș a acordat câte o plachetă managerului Iulia Maria Dăncuș și coregrafului Emil Miheț, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția adusă la ridicarea prestigiului An­samblului Folcloric Național „Transilvania”, între cele mai re­pre­zentative instituții publice de spectacole și concerte din România, în cei 25 de ani de activitate ai acestora în cadrul insti­tuției mai sus menționate.
 

Participanții la „Drumul Unirii” au interpretat cântece patriotice
 

Vicepreședintele Consiliului Jude­țean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, autor al sloganului „Crezul lor, Ro­mânia noastră”, a urcat pe scenă alături de delegația de maramureșeni care, în anul Centenarului Marii Uniri au reconstituit drumul până la Alba Iulia, în căruțe. Aceștia au impresionat publicul spectator interpretând un emoționant cântec pa­triotic.
„Din dragoste de țară nimic nu pare greu. Așa au gândit înaintașii noștri, iar noi am încercat să refacem acest drum, cât am putut noi mai bine, convinși fiind că prin acest gest aducem o mică jertfă celor care ne-au dat o țară. Și după cum vedeți, acest drum a legat prietenii și ne-a unit. Pentru că doar uniți suntem puternici”, a conchis vicepreșe­din­tele Ioan Doru Dăncuș.
Prezent la eveniment, Primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Che­recheș, i-a felicitat în numele comunității băimărene pe managerul Iuliana Dăncuș și pe coregraful Emil Miheț pentru cei 25 de ani de acti­vitate în cadrul Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”, ofe­rindu-le câte o diplomă de excelență.
De-a lungul celor 60 de ani de exis­tență, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” a căutat toate variantele pentru păstrarea culturii tradiționale în rândul tinerelor generații, astfel încât să poată fi asigurată o continuitate a acestora în comunitatea maramureșeană, de aceea crește în pepiniera sa, alături de profesioniștii deja consacrați, artiști și dănțăuși care încă se află pe băncile școlii.
Mesajul artistic transmis prin muzi­ca și dansurile populare specifice tuturor provinciilor istorice ale Ro­mâniei și publicul spectator îm­brăcat în port popular au desăvâr­șit o atmosferă emoționantă în care dragostea de țară i-a unit „în cuget și simțiri” pe toți participanții, artiști și spectatori.

Artiștii prezenți pe scenă au fost: Marius Ciprian Pop, Mariana Deac, Cornel Borza, Constantin Enceanu, Cornelia şi Lupu Rednic, Dumitru Dobrican, Florentina și Petre Giurgi, Voichița Nemeș Andreica, Marinel Petreuș, Adriana Ieremieș, Diana Cârlig și Ionuţ Bledea, Andreea Ghițiu, Ionuţ Sima, Mariana Cușner, Ionuț Teudan, Gabriela Ardusătan, Florin Gherman, Ghiță Breban, Denis Cupșe, Corul Bărbătesc din Finteușu Mare alături de orchestra și corpul de balet al Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.