• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 6 Octombrie , 2017

Creşterile salariale au dezechilibrat bugetele locale

Pentru bugetari „mumă”, pentru bugetele locale „ciumă”. Ma­jo­rările salariale aplicate la în­ceputul acestui an au secătuit bugetele locale ale primăriilor, aducându-le la cota de avarie. Multe primării mici nu mai nici bani de lemne sau de iluminat public. Iar dacă introducem în ecuaţie şi faptul că mulţi au fost dezavantajaţi de formula de calcul a bugetelor locale şi au început anul cu lipsă de fonduri, avem tabloul complet al unui dezastru financiar previzibil. Se demonstrează practic ceea ce putea anticipa toată lumea: guvernul a mărit salariile „din pix”, lăsând de fapt povara pe umerii autorităţilor locale care nu au nici bani de funcţionare, nici de dezvoltare, iar mult promisa şi aştep­tata rectificare bugetară nu mai vine. 


De exemplu, oraşul Cavnic a avut încă de la începutul anului un deficit al cheltuielilor de funcţionare, din cauza sumelor repartizate pe formula buge­tară. Banii nu ajungeau nici în mod obişnuit pentru salarii, dar majorările aplicate salariilor bugetarilor au acutizat lipsa de fonduri. Ca să nu rămână fără bani de salarii pe ultimul trimestru, au fost precauţi şi nu au aplicat al doilea val de majorări salariale.

Vladimir Petruț, primarul orașului Cavnic explică: „Și noi avem aceeași problemă ca și toate primăriile din România, în urma creșterilor salariale. Noi vom rămâne descoperiți cu salariile la bugetari pe luna decembrie. Dar noi suntem un caz fericit. Pentru că noi am luat în calcul această situație și nu am aplicat ultimele măriri salariale. Măririle care au venit la începutul anului le-am aplicat, dar măririle salariale de la jumă­­tatea anului nu le-am pus în practică, pentru că dacă le puneam în aplicare rămâneam descoperiți pe tot trimestrul patru. Așa că suntem la limită, avem descoperită doar ultima lună din trimestrul patru. Dacă aplicam măririle salariale nu puteam plăti ultimele trei luni din an salariile, de aceea noi am preferat să rămânem la nivelul dinainte. Normal că nu le-a convenit această situație oamenilor, dar sunt conștienți că nu aveam de unde să le dăm acei bani”.

Toate primăriile stau cu ochii aţintiţi spre Guvern, aşteptând mult promisa rectificare bugetară. Dar deocamdată, „colacul de salvare” nu vine. Primarul Petruţ explică: „Problema este că până în această lună a anului nu s-a întâmplat niciodată să nu fie o rectificare buge­tară. Deja suntem în octombrie și totdeauna rectificările se făceau în august sau cel târziu în septembrie. Mai mult, nu știe nimeni nimic dacă va fi rectificare și dacă vom primi bani. Părerea mea este că nu sunt bani și de aceea s-a trecut rectificarea pe linie moartă. Aceste creșteri salariale nu au avut la bază niciun calcul și nicio estimare.
S-au dat doar așa să fie date, și atât! Iar acest lucru a dat peste cap cu totul administrațiile publice locale. Dacă nu se vor pune la dispoziția bugetelor locale mai mulți bani la începutul anului, inevitabil administrațiile locale vor ajunge să crească impozitele și taxele locale pentru populație. Pentru că altfel nu vor putea fi susținute salariile. Practic, prin aceste măriri salariale s-a dat cu o mână și se ia cu patru. Dacă discutăm la concret la nivel local, dacă suntem pe deficit și nu putem asigura funcționarea, asta înseamnă automat creșteri de venituri prin impozite și taxe. Pe de altă parte, celelalte scumpiri la carburanți și toate celelalte, după părerea mea vin să asigure veniturile funcționarilor de mai sus. Pentru că deficitul este foarte mare și nu este de unde să se asigure salariile tuturor”.

Dar bugetele locale nu suferă doar la capitolul funcţionare, ci şi la cel de dezvoltare: „Plus că, pe lângă această problemă cu salariile ni s-au luat toți banii de pe capitolul dezvoltare. Este primul an în care nicio primărie nu are bani pentru dezvoltare. Noi, de exemplu, am avut bugetul mai mic cu 20 de miliarde lei vechi, ca și anul trecut. Așa se face că nu am avut anul acesta nimic pentru dezvoltare! Este primul an de după Revoluție în care orașul Cavnic nu are niciun ban pentru dezvoltare, asta din cauza bugetului prost făcut de către Guvern la începutul anului. Nu spun că din cauza bugetarilor au de suferit comunitățile, pentru că adevărul este că și bugetarii trebuie să aibă salarii, că este ceva normal, dar pentru creșterile salariale ar fi trebuit să existe la bază niște analize, identificarea sumelor, și asigurarea resurselor înainte de a se da asemenea bombe financiare. Ar fi fost mai bine să facă legea mai permisivă și să rămână la latitudinea fiecărei unități administrativ teritoriale să-și stabi­lească salariile. Asta fără să fie obligații care să dea peste cap autoritățile locale. Dar Guvernului i-a fost ușor, a anunțat că a mărit salariile, dar ne-au lăsat probleme pe umerii noștri. Sincer, nu știu pentru cine s-au mărit salariile, pentru că efectiv nu ai de unde lua bani pentru măriri salariale”, a spus primarul oraşului Cavnic. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.