• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 13 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 19 Iulie , 2021

Covid în vacanță: riscuri, evoluție, măsuri

În România, practic, pandemia de coronavirus s-a terminat. Țara noastră are una dintre cele mai mici rate din Europa. Iar Maramureșul a ajuns la doar 0,02 cazuri la o mie de locuitori. Aproape toate localitățile maramureșene au rata de infectare zero. Însă, în multe țări europene, rata este în creștere. Iar destinații de vacanță preferate de români, precum Grecia, Spania, Portugalia sau Italia, au intrat deja sau se pregătesc să intre pe lista țărilor galbene.


În România, numărul infec­tărilor cu covid a scăzut simțitor. La fel și numărul deceselor. În ultimele zile, s-au înregistrat circa 50 de cazuri pe zi și dou[ decese. În Mara­mureș, rata de infectare a ajuns la 0,02 la mia de locuitori. Cu excepția municipiilor Baia Mare și Sighetu Marmației și a orașului Baia Sprie, toate localitățile din județ au rata 0.
Cu toate acestea, în 7 iulie, Co­mi­tetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o nouă hotărâre, prin care se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu 12 iulie, precum şi măsurile de prevenire şi control aplicate în contextul epidemiologic actual.

Principala modificare față de mă­surile anterioare, vizează creș­terea perioadei pentru care sunt aplicabile exceptările de la mă­surile de prevenire şi control a răspândiri COVID-19 pentru persoanele care au trecut prin boală, de la 90 la 180 de zile ulterioare datei confirmării infectării cu SARS-CoV-2. Mai exact, pro­punerea CNSU se referă la com­pe­tițiile sportive desfășurate în spații deschise, unde va fi per­misă inclusiv participarea persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 (anterior, era prevăzut un interval de până la 90 de zile pentru persoanele care au trecut prin boală). De asemenea, se mențin prevederile referitoare la participarea persoanelor vaccinate şi a celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

Cât privește lista țărilor cu risc epidemiologic, se așteaptă ca, zilele următoare, aceasta să su­fere modificări substanțiale. Deja Spania a intrat pe lista țărilor galbene, ceea ce înseamnă că, pentru a fi scutiți de carantină, cei care se întorc din această țară trebuie să prezinte fie certificat de vaccinare, fie un test PCR negativ.
Însă, după modul în care evo­luează situația, Spania are toate șansele ca, la următoarea actuali­zare, să intre în zona roșie.
Și în Grecia, o altă destinație pre­ferată de români, numărul ca­zurilor crește semnificativ, de la o zi la alta, înregistrându-se în medie 2000 de noi infectări zilnic. În aceste condiții, și această țară are toate șansele să treacă de pe lista verde, pe cea galbenă.

Pe de altă parte, în urmă cu câ­teva luni, a început un adevărat război juridic. Instanța anulează rând pe rând hotărârile CNSU. Avocatul Gheorghe Piperea anun­ța, zilele trecute, că pande­mia nu mai există juridic și legal, fiind anulată de o decizie a Curții de Apel București, de la începutul lunii iulie. Curtea de Apel Bucu­rești a constatat inexistența HCNSU nr.36/21.07.2020.
„Această hotărâre a CNSU, inexistentă din punct de vedere juridic, emisă pentru a «certifica» pandemia în România, stă la baza tuturor ilegalelor hotărâri de guvern care prelungesc starea de alertă - inutil, complet alăturea cu scopul declarat al prevenției moli­mei și fix anticonstituțional.
Din acest moment, pandemia nu mai există din punct de vedere legal în România”, a spus avocatul Gheorghe Piperea, pe pagina sa de Facebook. De asemenea, zeci de hotărâri ale CNSU au fost anulate de instanță, pe bandă rulantă, printre motive numărându-se faptul că acestea nu au fost publicate în Monitorul Oficial.
Iar recent, Coaliția pentru Apă­rarea Statului de Drept (CASD) a depus la Curtea de Apel București o Cerere de chemare în judecată formulată în contradictoriu cu Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), prin care a solicitat: anularea hotărârii Comi­tetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 1 iulie 2021 (privind aprobarea listei țărilor / te­ritoriilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum și a re­gu­lilor de aplicare a măsurii ca­ran­tinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România), publicată în Monitorul Oficial nr. 658 din 02 iulie 2021  și, în con­secință, să dispună obligarea Comi­tetului Naț­ional pentru Situa­ții de Urgență să respecte dispo­zițiile Legii nr. 136/2020, Legii nr. 24/2000, dispozițiilor Constituției României și a tuturor legilor în vigoare aplicabile cu ocazia ela­borării și adoptării de hotărâri.
În cererea de chemare în judecată a CNSU, reprezentanta Coaliției, avo­cata Elena Radu, demon­strează că hotărârile emise de CNSU în baza Legii nr. 136/2020 nu res­pectă criteriile care să antreneze instituirea măsurilor excepțio­nale, respectiv că CNSU nu a demonstrat că SARS-CoV-2 se încadrează definiției de „agent înalt-patogen”. CASD face o pa­ralelă cu tuberculoza, o boală cu modalitate similară de transmitere, dar pentru care nu s-au putut institui măsuri similare tocmai din motivul că nu se înca­drează definiției.
Așa că rămâne de văzut câte dintre măsurile impuse de autorități vor mai rămâne în vigoare.

Spania
a intrat pe lista țărilor galbene, ceea ce înseamnă că, pentru a fi scutiți de carantină, cei care se întorc din această țară trebuie să prezinte fie certificat de vaccinare, fie un test PCR negativ.

Grecia
are toate șansele să treacă de pe lista verde, pe cea galbenă. Numărul ca­zurilor crește semnificativ, de la o zi la alta, înregistrându-se în medie 2000 de noi infectări zilnic.

Ultima oră
La închiderea ediției, a fost făcută publică lista țărilor cu risc epidemiologic. Spania, Portugalia trec pe lista roșie, Grecia pe cea galbenă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.