• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 12 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 4 Martie , 2020

COVID-19 isterizează Maramureșul!

Sute de maramureșeni care se întorc în țară, în special din Italia, 113 persoane izolate la domiciliu, rafturi goale în supermarketuri, măști de protecție la prețuri exorbitante și o avalanșă de zvonuri care a ridicat panica populației la cote maxime I Pe scurt, acesta este tabloul sumbru din Maramureș, cauzat de riscul unei epidemii de coronavirus I În România, a fost confirmat miercuri seara, primul caz de îmbolnăvire, în județul Gorj, iar în perioada următoare se așteaptă ca numărul bolnavilor să crească I Autoritățile județene spun că sunt pregătite pentru orice scenariu și fac apel la calm.

 

 

Epidemia de coronavirus din Italia a generat panică în Maramureș, încă de la finalul săptămânii trecute. Speriați de carantină, de imaginile de groază din orașele pustii și de rafturile goale ale supermarketurilor, foarte mulți maramureșeni au anunțat că se vor întoarce acasă. Au început să apară informații conform cărora 2.000 de maramureşeni, în special borșeni din zonele afectate, vor reveni în țară, în această săptămână. Primăria Borșa a creat chiar și un grup, pe rețelele de socia­lizare, numit sugestiv „Sprijin pentru sănă­tatea borşenilor din Italia”, unde în scurt timp au apărut zeci de mesaje prin care borșenii le transmiteau maramure­șenilor plecați în Regiunile Lombardia și Veneto din Italia, să nu se întoarcă acasă: „Pentru ca s-a dovedit că metoda prevenției e cea mai bună, vă rugam insistent, dacă îi iubiți pe cei de acasă, cel mai bun sfat e să nu veniți. Ar fi cel mai ușor de a preveni răspândirea virusului. Mai bine o carantina de 2 săptămâni +- în Italia, decât o epidemie în Borșa. Puneți în balanță și luaţi decizia cea mai corectă pentru toți!!!”.

Potrivit datelor raportate de Prefectura Maramureș, numărul celor care s-au întors în țară nu a fost atât de mare. De exemplu, prin punctul de trecere a frontierei de stat de la Petea au intrat, în 26 februarie, până la ora 19.15, un număr de 88 de mara­mu­reșeni din Italia, pentru ca în cursul nopții de 26 spre 27 februarie, până la ora 7.15, să ajungă în țară alți 8 moroșeni. Prefectul judeţului Mara­mureş, Nicolae-Silviu Ungur, afirmă că numărul maramureşenilor ce se întorc acasă din Italia e în scădere. Dar nu este exclusă varianta ca unele persoane să declare altă ţară de provenienţă, de teama de a nu fi puse în carantină. „S-ar putea să fie persoane care nu declară de unde vin. Am avut 4 cetăţeni sosiţi într-un autoturism, 3 din Maramureş, unul din Sălaj. Unul dintre ei a sunat că nu se simte bine. Un echipaj de ambulanţă s-a deplasat la faţa locului. Au fost verificaţi toţi. Nu s-a confirmat îmbolnăvirea cu coronavirus. Cred că oamenilor le e frică să declare din ce ţară provin. Le e frică de carantină în spaţiile special amenajate, nu de izolarea la domiciliu”, a spus prefectul judeţului Maramureş.

Însă, încă de la începutul săptămânii trecute, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș s-a pregătit de ce e mai rău. Prin Ho­tărârea nr. 1 a CJSU s-a dispus amânarea deplasării în Italia a elevilor și cadrelor didactice din unitățile de învățământ maramure­șene, pe o perioadă de 30 de zile, implicate în proiecte educaționale cu instituții/unități de învățământ din această țară, a precizat prefectul Nicolae-Silviu Ungur.
„De asemenea, am stabilit să dis­cutăm, în sistem de videocon­ferință, cu auto­ri­tă­țile administrației publice locale pentru a cunoaște situația maramureșenilor plecați la muncă în Italia, dar și pentru a le transmite recomandările specialiștilor cu pri­vire la prevenirea și limitarea unor posibile îmbolnăviri. Am luat măsu­rile necesare pentru a fi informați încă de la intrarea în țară, despre sosirea în județ a maramureșe­nilor/cetățenilor care vin sau au tranzitat zonele afectate de această boală din Italia”, a spus prefectul.

La nivel de județ au fost stabilite mai multe centre de carantină în localităţile Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Borşa şi Valea Chioarului. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ga­briel Zetea, vicepreședinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a dat asigurări că instituția județeană va aloca fondurile necesare pentru spațiile de carantinare pregătite în cazul în care situația o va cere. Astfel, Consiliul Județean Maramureș va acorda, din bugetul propriu al instituției, sumele necesare pentru serviciile de utilitate publică, curățenie și materiale dezinfectante necesare în astfel de cazuri.
„Facem un apel la calm, asigurând maramureșenii de faptul că județul este pregătit să gestioneze orice situație referitoare la posibilitatea apariției unor cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, atât prin măsurile stabilite în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență, cât și prin cele luate la nivelul unităților spitalicești din subordinea Consiliului Județean Maramureș, respectiv Spitalul Jude­țean «Dr. Constantin Opriș» și Spitalul de Boli Infecțioa­se și Psihiatrie. Totodată, vom asigura toate fondurile necesare solicitate de CJSU Mara­mureș, pentru ca spațiile de carantinare din județ să aibă cele mai bune condiții de cazare și tratament. Maramureșenii trebuie să știe că suntem pregătiți să facem față oricărei situații”, a conchis șeful admi­nistrației județene, Gabriel Zetea.

Șeful administrației județene a mai menționat că va propune aleșilor locali asigurarea unui fond de rezervă la dispoziția Consiliului Județean Maramureș, în vederea lansării unei campanii publice cu rol de informare și prevenție a infecțiilor cu coro­navirus. „În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Mara­mureș, care se va desfășura vineri, 28 februarie, va avea loc aprobarea bugetului județului și, cu votul aleșilor județeni, probabil vom asigura și un fond de rezervă la dispoziția Consiliului Județean, moment din care ar fi oportun să demarăm o campanie publică de informare, prin achiziționarea de spații publicitare în județul Mara­mureș, la televiziuni și în presa locală, pentru a transmite mesaje cu rol de informare și prevenție. Cu cât mai informată va fi populația, cu atât este mai puțin probabil să se instaureze o stare de panică. E nevoie de un apel la calm, la fel cum e nevoie să le arătăm maramureșenilor că suntem pregătiți”, a mai arătat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Tot în perspectiva pregătirii unei intervenții în caz de epidemie, ma­nagerii celor două spitale din subordinea CJ Maramureș, au participat la ședința aleșilor județeni de săptă­mâna trecută. Managerul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Sorina Pintea, dar și managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, Ludovica Rusu, au anunțat că cele două unități sunt pregătite pentru orice scenariu de îmbolnăvire, dar și că au fost stabilite o serie de proceduri operaționale de colaborare între cele două instituții spitalicești, în cazul în care județul nostru se va confrunta, în viitor, cu potențiale cazuri de îmbolnăvire cu virusul Covid-19.
Manager al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, ec. Sorina Pintea a subliniat faptul că trebuie evitată o stare de panică, severitatea cu care se impune abordarea noului tip de virus fiind similară cu cea impusă de gripă. Șeful celei mai mari unități spitalicești din Maramureș a mai menționat că instituția pe care o reprezintă nu va deservi ca spațiu de carantină în cazul în care vor exista posibile suspiciuni sau infecții cu coronavirus.

„Spitalul Județean de Urgență «Dr. Constantin Opriș» Baia Mare nu este în carantină și nu are organizată o încăpere care să deservească ca spațiu de carantină pentru poten­țialii pacienți cu coronavirus. Carantina ar presupune un blocaj total al accesului în spital, adică nimeni nu ar putea să intre sau să iasă din unitate. Într-adevăr, însă, există restricționări ale vizitelor, datorate epidemiei de gripă cu care se confruntă țara noastră, în acest moment, în România existând 6.331 de pacienți bolnavi de gripă, o infecție respiratorie care ar trebui văzută ca fiind la fel de gravă ca și cea datorată virusului din familia coronavirus. Măsurile pe care Spitalul Județean de Urgență «Dr. Constantin Opriș» Baia Mare le-a luat pentru a preîntâmpina posibilele cazuri viitoare de coronavirus sunt similare celor luate pentru preîntâmpinarea epidemiei de gripă, res­pectiv unitatea spitalicească este aprovi­zionată cu materiale de pro­tecție, precum măști de unică folosință, halate și botoșei, cu antivirale și alte medicamente necesare. Trebuie menționat, însă, că în suplimentarea stocului de măști, ne lovim de pro­blema bugetului. Dacă în luna ia­nuarie, prețul de achiziție al unei măști era de 0,18 lei, ieri prețul aceluiași produs a urcat la 1,35 lei, ajungând astăzi la 2,5 lei/bucată”, a arătat ec. Sorina Pintea, manager al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.

În ceea ce privește procedurile operaționale de colaborare dintre cele două spitale aflate în subordinea Consiliului Județean Mara­mu­reș, manager ec. Sorina Pintea a arătat că Spitalul Județean este pre­gătit să cazeze temporar potențiali purtători ai virusului, în situația în care aceștia vor trebui supuși unor intervenții chirurgicale. „Protocolul de colaborare cu Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare presupune că, în situația în care acesta din urmă va trata pacienți infectați cu coro­navirus, în cazul în care aceștia vor necesita intervenții chirurgicale, Spitalul Județean de Urgență «Dr. Constantin Opriș» Baia Mare are pregătită o sală de operații și un salon pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă pentru cazarea temporară a acestor pacienți”, a mai menționat ec. Sorina Pintea, manager al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.

Totodată, managerul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare a ținut să amintească că, în urma discuțiilor cu specialiștii, cele mai eficiente metode de prevenție, atât pentru gripă cât și pentru noul virus, presupun măsuri extrem de simple, precum spălatul mâinilor cu apă și săpun și evitarea atingerii zonei gurii, nasului și a ochilor cu mâinile nespălate, și repausul la domiciliu în caz de viroze. De asemenea, purtatul măștii se recomandă persoanelor bolnave, pentru a preveni răspândirea viru­șilor, nefiind absolut necesar pentru persoanele sănătoase.
La rândul său, Ludovica Rusu, ma­na­ger ec. al Spitalului de Boli Infecțioa­se și Psihiatrie Baia Mare, a arătat că, deși în anul în curs se înregistrează o ușoară creștere a cazurilor de viroze, gripe și infecții respiratorii, raportată la perioada similară a anului trecut, instituția pe care o reprezintă deține materialele necesare pentru a gestiona posibile îmbolnăviri cu coronavirus.

„Spitalul de Boli Infecțioase și Psihia­trie Baia Mare este pregătit să asigure asistență medicală și îngrijire pacienților cu infecție probabilă sau confirmată cu coronavirus, dispu­nând de medicamentele, materialele sanitare, dezinfectanții și echipamentele de protecție necesare. Ca o măsură aparte, accesul în cadrul spitalului este restricționat, însă în mod pur preventiv, neexistând nicio suspiciune de infecție cu coronavirus în Maramureș”, a declarat ec. Ludovica Rusu, ma­nager al Spitalului de Boli Infec­țioase și Psihiatrie Baia Mare.
Deși autoritățile din domeniul sanitar și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Maramureș au făcut apel la calm în permanență, de la începutul săptămânii trecute, isteria a pus stăpânire pe Maramureș. Rafturile marilor magazine au fost golite, oamenii începând să-și facă provizii de alimente neperisabile, cum ar fi făină, orez, ulei, zahăr și conserve. Iar în Borșa, zvonurile despre infectarea cu coronavirus au „explodat”. S-a spus inclusiv că secretarul de stat Raed Arafat ar fi venit la Borșa cu un elicopter, să preia bolnavii. Primarul Ion Sorin Timiș a infirmat în repetate rânduri zvonurile, și a făcut apel la calm: „Ne confruntăm cu o situație fără precedent pentru orașul nostru și nu este cazul să intrăm în panică, dar trebuie să fim precauți, să ne luăm toate măsurile de siguranță.
Borșenii trebuie să înţeleagă că este responsabilitatea fiecăruia în parte, nu doar a instituţiilor, să coopereze, să respecte întru totul indicaţiile şi sfaturile autorităţilor, pentru a avea o strategie de succes în a preveni şi a combate infecţiile cu coronavirus. NU sunt persoane infectate sau cu simptome de coronavirus în Borșa. NU au venit ambulanţe sau elicoptere pentru a prelua vreo persoană infectată cu coronavirus. Fac un apel la calm și înțelegere. Nu este cazul să ne panicăm, să răspândim bârfe și povești. Să fim uniți, să tratăm cu maximă seriozitate situația prin care trecem cu toții în această perioadă. Să auzim de bine și să ne vedem sănătoși!”.
În alte localități cu mulți cetățeni plecați peste hotare, cum e cazul comunei Fărcașa, autoritățile locale
s-au organizat din timp. La nivelul comunei Fărcașa a fost înființat un Comandament de Urgență, în vederea monitorizării situațiilor pentru limitarea și prevenirea posibilelor îmbolnăviri cu coronavirus, format din primarul Ioan Stegeran, viceprimarul Florica Mureșan, directorul școlii și medici. Comitetul a pus la dispoziţia celor care se întorc din străinătate mai multe numere de telefon și a suspendat toate depla­sările planificate cu copiii de la Şcoala Gimnazială „Lucian Bla­ga” Fărcașa în săptămâna „Școala Altfel”, 30 martie - 4 aprilie.

Până la ora închiderii ediției, la nivel național a fost confirmat un singur caz de coronavirus, dar numărul persoanelor infectate ar putea crește în perioada următoare.

 

„În contextul situației actuale de circulație a noului coronavirus, este foarte important ca fiecare persoană să cunoască modul de transmitere, manifestare, precum și modalitățile de reducere a expunerii și transmiterii acestui virus. Noul coronavirus a fost identificat, pentru prima oară, la finele anului trecut, în China. Face parte din aceeași familie (Coronaviridae) ca și virusurile care provoacă Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu și Sindromul Respirator Acut Sever, potrivit informațiilor publicate de Centrul Național de Suprave­ghe­re şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).
Transmiterea coronavirusului este posibilă atât pe cale respiratorie (prin picături de secreție răspândite de o persoană infectată care tușește, strănută), cât și la contactul direct cu fluidele unei persoane infectate (sânge, salivă, urină etc.)”, a precizat managerul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Cons­tantin Opriș” din Baia Mare, ec. Sorina Pintea.

„Simptomele infecției sunt febră, tuse, dificultate de respirație. Tratamentul este unul simptomatic, în funcție de starea pacientului”, informează dr. Pop Vasile, directorul medical al SJUBM.
Recomandările pentru reducerea expunerii și transmiterii virusului se referă, în principal, la:
- evitarea aglomerațiilor și a contactului apropiat cu persoanele care au febră și tușesc;
- spălarea frecventă a mâinilor;
- acoperirea gurii și a nasului în timpul tusei și strănutului;
- contactarea medicului în caz de febră, tuse și dificultăți de respirație;
- purtarea măștilor de protecție.
Directorul de îngrijiri medicale al SJUBM, as. Mirela Șandor este de părere că: „În spital, persoanele cu simptome respiratorii trebuie să poarte mască în timp ce se află în triaj, zone de așteptare, zonelor destinate cazurilor suspectate sau confirmate, precum și pe perioada transportului în interiorul unității”.

Purtarea măștii este o măsură de prevenire și limitare a răspândirii bolilor respiratorii, dar nu una suficientă pentru a asigura un nivel optim de protecție. Este foarte important ca purtarea măștii să fie combinată cu alte măsuri de prevenire și control a transmiterii noului coronavirus de la om la om.

 

Situația în Italia

- În ultimele 24 de ore au fost raportate 94 cazuri confirmate, din care 4 decese. Focarul este localizat în nordul Italiei, în regiunile Lombardia (240 cazuri), Veneto (43), Emilia-Romagna (26), Piemonte (3).
- Au fost înregistrate cazuri şi în provinciile Sicilia (3), Toscana (2), Liguria (1) şi Trentino Alto Adige (1).
- Pentru a controla extinderea acestui focar în alte zone din Italia, autorităţile de sănătate publică au luat măsuri de limitare a mişcării persoanelor în unele comune, precum şi măsuri generale de anulare a activităţilor din zonă (instituţii de învăţământ, evenimente sportive, magazine, baruri, unităţi de producţie etc.).
- Cele 11 comune în carantină din Lombardia şi Veneto: Vo Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo şi San Fiorano.
- Nu sunt impuse restricţii de călătorie în şi dinspre restul Italiei.

 

În cifre

De la începutul epidemiei până în prezent au fost înregistrate 78.064 de cazuri confirmate, din care 2.715 decese. 83,5 % din cazurile confirmate şi 96,3 % din totalul deceselor s-au înregistrat în regiunea Hubei.

În afara Chinei continentale au fost înregistrate până în prezent, 2.930 de cazuri confirmate, din care 48 decese. Un sfert din numărul total de cazuri confirmate au fost înregistrate doar pe nava de croazieră Diamond Princess ce s-a aflat în carantină în portul Yokohama (Japonia).


Vom reveni.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.