• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Ianuarie , 2022

Corespondență șocantă despre evenimentele din Ucraina și posibilul atac al Rusiei: „Populația este pregătită pentru un eventual război”

Pericolul de război în Ucraina e tot mai mare. O lume întreagă stă zilele acestea cu ochii ațintiți spre Rusia, întrebându-se îngrijorată „va fi sau nu război?”. Dincolo de analize și declarații oficiale, am vrut să vedem care este starea de spirit a românilor din Ucraina și a populației ucrainene în general. Răspunsul dat de istoricul și ziaristul Ion Huzău este șocant: „populația este pregătită pentru un eventual război”.  

„Va fi sau nu va fi război?”. Aceasta este întrebarea pe care și-o pune o lume întreagă, privind mișcările de trupe rusești de la granița cu Ucraina. De altfel, chiar săptămâna trecută, Administrația prezidențială a SUA a transmis un mesaj înfiorător, arătând că situația este „extrem de periculoasă, suntem într-o etapă în care Rusia ar putea lansa în orice moment un atac asupra Ucrainei”. Dincolo de jocuri politice, situația nu este deloc roz. În istoria recentă, Rusia a mai invadat Ucraina, de două ori - prima dată Crimeea, pe care a şi anexat-o, iar apoi a împânzit Donbas, deși în timp s-a dezis de aceste mișcări.
În opinia lui Tim Marshall, jurnalist britanic specializat în afaceri externe și diplomație interna­țională, pentru a înțelege mai bine tensiunile dintre NATO și Rusia cu privire la Ucraina, merită să aruncăm o privire asupra istoriei și o privire mai atentă pe o hartă. În timpul Războiului Rece, Europa a fost oarecum împărțită în țări NATO, în vest și țările Pactului de la Varșovia și hegemonia Moscovei în est. Dar după Războiul Rece, țară după țară au vrut să adere la NATO și Alianța s-a apropiat de granițele Rusiei.
„Există un lanț muntos care se întinde în toată Europa, Munții Carpați. De la Marea Baltică până acolo unde încep Carpații, există o formă de relief plată și prin această zonă plată au venit Napoleon, francezii, Hitler, germanii și mulți alții care au invadat Rusia din această direcție. O situație istoric îngrijorătoare pentru Rusia”, afirmă Marshall într-o analiză pentru CNN. Prin urmare, Moscova caută să umple acest spațiu ocupându-l, dacă nu, măcar să-l controleze. Scenariile unei invazii sunt următoarele, potrivit expli­cației video a jurnalistului britanic: 1.Ocuparea şi anexarea completă a regiunii Donbas. 2.Un atac din Crimeea pentru a uni teritoriile. 3. Un atac pe coasta Mării Negre până la Odesa, un oraş rusofon, anexarea zonei de coastă şi ruperea Ucrainei de Marea Neagră. 4. Cel mai ambițios plan ar fi mutarea soldaților în Belarus, o țară prietenoasă cu Rusia, şi avansarea prin Belarus, spre sud, prin mlaștinile Pripet, care sunt înghețate iarna, şi încercuirea capitalei Ucrainei, Kiev. Cel mai bun moment pentru această acțiune este iarna, deoarece va fi un atac mecanizat, iar diviziile mecanizate au nevoie de teren tare, înghețat”.

Deocamdată, ucrainenii se pregătesc de război, dar, cel puțin românii din Transcarpatia cred că acest scenariu nu va deveni realitate. Ioan Huzău, istoric și ziarist din Transcarpatia, explică: „informații sunt diferite, depinde de zonă. Aici în Transcarpatia informațiile sunt mult mai diferite decât în alte regiuni, pentru că suntem înconjurați de state ale Uniunii Europene, inclusiv de Ungaria, care după părerea multora are o altă atitudine față de o posibilă invazie a Rusiei împotriva Ucrainei decât a Poloniei, Lituaniei, Estoniei etc. Adică ei se poziționează contra posibilei invazii. Am în vedere acele foste republici sovietice socialiste, cum ar fi cele trei state baltice, inclusiv Polonia, care un timp a aparținut Imperiului Rus și pe urmă a fost inclusă în Tratatul de la Varșovia, alături de alte state așa zis «eliberate» și bineînțeles că pericolul acesta persistă peste tot, dar repet diferit, de la un stat la altul. În Transcarpatia oamenii sunt mai calmi, decât în regiunea Lvov, unde populația este absolut convinsă că rușii vor ataca și ei sunt dispuși să-și apere teritoriul cu arma-n mână. Deja se formează peste 150 de batalioane de apărare teritorială, inclusiv vor fi în Transcarpatia și în fosta Galiție etc. Și vom vedea ce se va întâmpla în viitor. În orice caz, populația este pregătită pentru un eventual război, dar cel puțin în zona noastră, populația speră că argumentele americanilor în special, mai puțin ale francezilor și nemților, vor învinge, că rușii nu vor fi cointeresați să invadeze țara, pentru că asta ar fi o catastrofă europeană, dacă nu mondială. Unica speranță este că, în caz de război, vom beneficia de sprijin european. Este unica spe­ranță că nu vom pierde teritorii dacă nu chiar independența țării.
Părerea mea e că acțiunea rușilor înseamnă 50-60% intimidare, ei doresc neapărat să rămână stăpâni pe Ucraina, economic cel puțin, și pe alte state care doresc să se îndrepte spre structurile euroatlantice. Ei își amintesc că, atunci când erau mai slabi, n-au reușit să se opună României și altor state care au intrat totuși în NATO. Dar asupra României nu cred că planează niciun pericol. În cazul unei posibile confruntări, nu cred că rușii sunt sinucigași, nu ar porni un atac cu un stat NATO. Iar dacă Putin vrea neapărat să își arate mușchii în continuare, acest lucru ar fi catastrofă. Oricine pricepe politica actuală înțelege că Rusia nu mai e acea putere care a fost cândva. Sub sloganul că există lumea rusă, că aceste teritorii sunt rusești, ei declară că aceste teritorii trebuie reîntoarse în sânul Rusiei. Eu nu cred că va porni un război”. Vom reveni.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.