• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 Mai , 2020

Corespondență exclusivă: „Părăsit în Germania”

Oameni care au ajuns să cerșească efectiv în stradă, proteste și disperare. Pe scurt, situația gravă în care au ajuns muncitorii sezonieri plecați la muncă în Germania. Săptămâna trecută, ministrul Muncii s-a deplasat în Germania, dar deocamdată problema oamenilor nu s-a rezolvat. Care sunt cauzele acestei situații și cum a escaladat acest conflict? La aceste întrebări răspunde într-o relatare exclusivă pentru GAZETA de Maramureș,  avocatul Michaela Braun Noviello, maramureșeancă la origine, stabilită de mulți ani în Germania.

 

 

Părăsit în Germania. A­ceasta ar putea să devină realitatea pentru unii români veniţi la muncă în Germania, la recolta de sparanghel și căpșuni din această primăvară.
Anual, în Germania lucrează cca 40.000 de muncitori străini la culesul recoltelor de primăvară. Anul acesta, din cauza crizei corona, numărul acestor muncitori sezonieri a scăzut drastic și agricultorii germani, producători de sparanghel, „legumă regală”, au intrat în panică. Pentru a le veni în ajutor, politica a înțeles să facă excepții de la regulile stricte de interzicere a călătoriilor din exterior către Germania și a agreat cu unele state din fostul Bloc de Est al Europei, printre care și România, permiterea deplasării muncitorilor sezonieri la culesul recoltei în Germania.
Deja de la plecarea acestora, lucrurile nu s-au petrecut în limitele legale, atât în România, unde aeroporturile au fost supraaglomerate, cât și în Germania, unde, cel puțin în unele întreprinderi agricole, nu au fost respectate regulile de distanțare și igienă.

Mai mult, problemele au început să se agraveze în unele ferme agricole amenințate de insolvență.
Acesta este cazul unei întreprinderi agricole din apropiere de Bonn, unde lucrează în principal muncitori sezonieri din România. Deja din februarie 2020 această întreprindere agricolă intrase în criza economico-financiară. Cu toate acestea, au fost angajați acolo muncitori sezonieri români, pentru culegerea recoltelor de căpșuni și sparanghel, în speranța că un nou investitor va salva întreprinderea. Însă, situația s-a înrăutățit datorită faptului că restaurantele și alte întreprinderi din gastronomie, fiind închise, nu au mai făcut comenzi, astfel că recolta nu a mai putut fi vândută.
Actualmente, întreprinderea agri­colă de lângă Bonn este condusă de un administrator de insolvență. Situația muncitorilor sezonieri este neclară, aceștia nu și-au primit salariile și au demonstrat în centrul orașului Bonn, împreună cu membri ai organizației „Uniunea Mun­ci­torilor Liberi”, care își definește activitatea pe platforma sa de internet ca „sindicalism anarhic” și este susținută de miș­carea de stânga. Luni, 18.05.2020, au început demonstrațiile în incinta întreprinderii agricole. Marţi, de­­­monstraţiile au luat amploare și s-au desfăşurat în fața Consulatului României la Bonn, unde cca 80 de persoane au scandat, printre altele, „bani!” și „Mafia!”.
Consulul român a ieșit în fața demons­tranţilor și a promis rezolvarea situaţiei, făcând „cadou” muncitorilor demonstranți alimente și mici sume de bani. Consulul a cerut demonstranţilor să aibă încredere în el și să nu își facă prea multe griji, a declarat medii­lor germane o muncitoare partici­pantă la pro­teste. Miercuri, mi­­nis­­trul Muncii, Violeta Alexandru, care se află la fața locului, a promis și ea ajutor sezonierilor români.
Într-adevăr, aceștia au primit miercuri o parte din salariile restante, însă în stil „vestul sălbatic”, cum a fost caracterizat modul provizoriu de rezolvare a problemei de către sindicatul german FAU. Unii muncitori au primit sume foarte mici pentru o lună întreagă de muncă, alţii 150 Euro sau 500 Euro, fără alte explicaţii. Mulţi dintre muncitori se află într-o situație critică, nu dispun de bani nici pentru a-și asigura, la limită, existența în Germania și nici pentru a se întoarce acasă.
Demonstranţii au declarat presei prezente în număr mare la faţa locului, că nu îşi cunosc drepturile. Chiar dacă au contracte de muncă bilingve, în română şi germană, mulţi dintre ei nu înţeleg limbajul contractual complicat, iar alţii, mulţi romi, nu înţeleg limba ro­mână sau nu ştiu să citească.
Ei se plâng de faptul că întreprinderea agricolă aflată acum în insolvenţă nu mai este în măsură să le asigure o cazare în condiţii umane, deoa­rece barăcile unde sunt cazați vor fi deconectate de la apă şi curent, şi nici nu li se mai asigură o alimen­taţie corespun­zătoare.

Gunoaiele încep să se adune în munţi, în faţa barăcilor. Oamenii
s-au plâns de condiţii inumane de viaţă în barăcile unde sunt cazați actualmente, condiţii care au fost comparate cu cele din „sclavie”. Este vehiculat şi faptul că, şi în alte întreprinderi agricole din Germania, condiţiile puse la dispoziţie muncitorilor sezonieri sunt sub standardul minim de cazare şi igienă şi că nu se respectă nici normele legale privind salariul minim pe economie în Germania.
Nu se cunoaşte, deocamdată, cum se va rezolva problema acestor muncitori sezonieri. S-a discutat posibilitatea de a fi repartizaţi la alte întreprinderi agricole din Germania, însă, până la acest moment, nu există informaţii oficiale privind soarta acestora. Ei aşteaptă ajutorul promis de Consulatul României la Bonn şi de Ministerul român al Muncii.

 

 

Michaela Braun Noviello,
Avocat, Germania

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.