• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 27 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 August , 2013

Copiii nimănui

Un sistem bolnav care nu poate proteja copiii instituţionalizaţi şi nici nu-i poate ajuta să depăşească etapa ieşirii din sistem. O „axiomă” perfect valabilă în cazul Direcţiei Judeţene pentru Asistenţă Socială şi Protecţia copilului Maramureş, demonstrată şi de un caz dramatic din Sighetu Marmaţiei.

 
 

Un tânăr de 17 ani este abandonat, la propriu, în stradă de către sistem. Povestea fraţilor Covaci este una încâlcită şi dureroasă.

Mama copiilor a plecat din ţară şi nu se ştie pe unde locuieşte. Iar tatăl copiilor, cu care a avut o relaţie de concubinaj, nu are locuinţă, este tolerat în spaţiul cunoştinţelor şi trăieşte dintr-o pensie foarte mică. Aşa că, toţi copiii au ajuns în grija Statului. Fraţii mai mici, Claudiu şi Francisc, se află în Casa de Tip Familial Eminescu din Sighet. Iar fetele, Estera, Flavia şi Mihaela se află în grija Fundaţiei Madre Colomba, unde beneficiază de cazare şi masă. Însă situaţia celor mai mari e mai complicată: Daniel, după doi ani de abandon a început să frecventeze din nou şcoala şi Alexandru Emanuel, care şi el a abandonat şcoala, a lucrat o perioadă scurtă de timp, însă, neavând susţinerea părinţilor, a abandonat serviciul. În primăvară ei se aflau în grija Fraţilor Minori Capucini din Sighet, unde Emanuel ajuta la treburile gospodăreşti mai uşoare.

 

Apoi, la finele lunii mai, pentru Daniel s-a luat măsura plasamentului la Casa de Tip Familial Eminescu din Sighetu Marmaţiei, pentru a fi împreună cu fraţii lui. La scurt timp însă, fratele lui, Emanuel, a ieşit şi el de sub tutela Fraţilor Minori Capucini, dar el a fost lăsat pe drumuri.

Georgeta Delescu, şefa serviciului Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Sighetu Marmaţiei, a spus că tânărul nu poate fi primit în acelaşi centru cu fraţii lui dacă nu urmează o formă de învăţământ şi că soluţia ar fi înscrierea în programul „a doua şansă” şi continuarea studiilor. Altfel, statul îi consideră pe tinerii peste 16 ani care nu urmează studii capabili să se întreţină.

 

Interesant e însă modul în care cei care ar trebui să-i ocrotească pe aceşti copii se raportează la ei. Din datele noastre, tânărul Emanuel i-a sunat pe mai marii DGASPC Maramureş ca să le ceară ajutorul, dar aceştia au întrebat de unde are numărul de telefon şi l-au apostrofat să nu-i mai sune decât pentru urgenţe, de parcă faptul că nu are unde să stea nu e o urgenţă, iar Nicolae Boitor s-a scuzat că e în concediu şi că nu are cum să-l ajute, deşi tânărul dormea atunci în parc...

Altfel spus, încă o dovadă că tinerii din sistem sunt de fapt ai nimănui. Vom reveni.

Comentariile celorlalți

anamaria pe 20.08.2013 la 11:51
BUNA ZIUA,SUNTEM CU TOTII NEDUMERITI CU CEA CE FAC CU COPII DAR ASTA ESTE SISTEMUL CARE CONDUCE MARAMURESU SI NU AI INTERESEAZA NUMAI BANII MULTI SI AJUTOARE CAT DE MULTE SA AIVA CU SE AMPARTII SA LE AJUNGA ,DECE NU ANGAJEAZA ASISTENTI MATERNALI CARE ASTEAPTA DE MAI BINE DE 2 ANI CU ATESTAT .SANT NISTE OAMENI NUMAI PENTRU EI.MULTUMESC

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.