• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 16 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 19 Octombrie , 2018

Copiii instituţionalizaţi, independenţi, dar nu singuri. Teoria!

Prima ediție a conferinței a fost organizată sub egida Baia Mare – Capitala Tineretului din România, în parteneriat cu: Federația Organizațiilor Neguver­namentale de Tineret din Maramureș, Consiliul Tineretului din România, Fundația Județeană pentru Tineret Ti­miș, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Hope and Homes for Children România, Fede­rația Organizaților Neguvernamentale pentru Copii FONPC, Ministerul Tineretului și Sportului România, UNICEF România și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, prin proiectul european SASCA.

Tema conferinței a fost „Independent, dar nu SINGUR!”. În cadrul dezbate­rilor, au fost abordate subiecte precum: deprinderi de viață independentă, poli­tici de incluziune socială a tinerilor care au părăsit sistemul de protecție specială sau care sunt în procesul de părăsire a sistemului, politici naționale privind post-instituționalizarea tinerilor.

Prezent în Baia Mare la Conferinţă, preşedintele Consiliului Tinerilor Insti­tu­ţionalizaţi, Andreeas Novacovici a declarat că sistemul de protecţie a copilului din instituţiile româneşti este axat în mare parte pe angajat şi prea puţin pe copil, iar abuzurile se întâmplă pe o scară largă.
„Am observat dorinţa de exprimare a copiilor, dorinţa de a spune ce se întâmplă în mod real în instituţii, şi nu ceea ce se introduce în raportul de activitate al instituţiei protectoare. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie se laudă cu rezultate fel de fel, deosebite, când de fapt ele nu sunt aşa. Realitatea în teren este cu totul alta, se întâmplă multe, multe abuzuri. Abuzuri sexuale, abuzuri administrative, muşamalizarea unor situaţii de abuz care nu doar că afectează victima, colegul nostru din sistem, dar afectează şi întregul proces de integrare socio-profesională, inclu­ziune socială a persoanei în cauză. Dacă unui copil îi sunt încălcate drepturile şi i se spune că nu are voie să vorbească despre asta, iar dacă vorbeşte despre asta o să i se întâmple şi o să i se facă, acel copil la momentul în care primeşte ocazia să vorbească despre asta le spune pe toate într-un ritm foarte alert şi dă impresia de răzbunare. Din păcate, acest sistem nu este axat pe copil, ci este axat pe angajatul din sistem ori asta trebuie să se schimbe urgent”, a spus Novacovici.
Acesta afirmă că viaţa multor copii instituţionalizaţi s-a îmbunătăţit după ce mai multe fundaţii s-au implicat în construcţia de case, însă procesul post instituţionalizare nu se bazează pe do­cumente reale, ci pe aproximări.
„Fundaţia HHC şi alte organizaţii din România, puţine ce-i drept, şi-au asu­mat o misiune care pentru noi reprezintă un lucru extraordinar, ca să ofere o casă celor fără acasă! Ridică locuinţe pentru tinerii proveniţi din sistemul de plasament, le oferă ocazia să locuiască în acea locuinţă făcând dovada că sunt angajaţi sau îşi continuă studiile. Post instituţionalizarea în România, în mo­mentul de faţă, e un proces specificat doar în lege, el în fapt nu se realizează. Nici un articol din post instituţionalizare din legislaţie nu este implementat. Nu ştim câţi copii pleacă anual din sistem, avem o cifră aşa orientativă, nu ştim exact, nu ştim precis câţi copii părăsesc sistemul. Odată ce nu ştim acest element, nu putem să mergem în afară şi să spunem că România a făcut atât de multe progrese pentru post institu­ţionalizare. Noi nu ştim ce fac colegii noştri care au părăsit sistemul, dacă se descurcă, nu ştim dacă au un loc de muncă, locuinţă, dacă au reuşit să-şi întemeieze o familie, dacă sunt stabili sau au murit datorită efectelor institu­ţionalizării”, a spus Novacovici.
Acesta a subliniat că întreg sistemul de protecţie a copilului ar trebui să fie concentrat pe copil, aşa cum e specificat în lege.
„În primul rând, tot sistemul trebuie să fie axat pe copil. Există în legislaţie menţiunea - interesul superior al copi­lului -, dar aceasta e luată-n glumă. La ora actuală, noi nu vorbim despre copil, noi vorbim despre cifre. Noi nu vorbim despre nevoia copilului, noi vorbim despre bani şi lipsa acestora. Noi nu vorbim despre reprezentanţii tinerilor instituţionalizaţi, noi vorbim despre scandalagii, pentru că aşa suntem consideraţi, pentru faptul că ne cerem drepturile, cunoaştem realitatea sistemului, nu dorim ca statul român să insiste asupra progreselor făcute pe hârtie. Suntem foarte dezamăgiţi de modul cum ministrul Muncii gestionează acest sector din minister. Vedem că ministrul e mai mult preocupat de pensii şi salarii şi vedem cât de bine fac asta. Legea adopţiei a fost respinsă în Senat, proiect foarte necesar în România, cu prevederi foarte bune, foarte clare pentru îmbunătăţirea procesului de adopţie, de fapt încurajarea adopţiei în România”, a spus Novacovici.

 


„În primul rând, tot sistemul trebuie să fie axat pe copil. Există în legislaţie menţiunea - interesul superior
al copilului -, dar aceasta e luată-n glumă. La ora actuală, noi nu vorbim despre copil, noi vorbim despre cifre.
Noi nu vorbim despre nevoia copilului, noi vorbim despre bani şi lipsa acestora”.
Andreeas Novacovici, preşedintele Consiliului Tinerilor Institu­ţionalizaţi

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.