• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Iunie , 2013

CONVORBIRI CULTURALE. Ediţia a XXVIII-a

Manifestarea CONVORBIRI CULTURALE ajunsă la a XXVIII-a ediţie, ca de toate dăţile, s-a desfăşurat după un program care a fost respectat cu sfinţenie.

 
 
 
 

Invitaţii au fost primiţi în Centrul de Documentare şi Informare din cadrul Liceului Tehnologic ,,Alexandru Filipaşcu’’ Petrova, adresându-li-se un cuvânt de bun venit de către consilierul educativ, profesor Ileana Rozovlean.

Conduşi de gazde, au vizitat târgul ce se organizează în localitate în fiecare sâmbătă, iar în drum spre acesta s-au putut admira, în trecere, instituţiile plasate în centrul comunei şi noile construcţii apărute în ultima vreme în Petrova.

La ora fixată în program, primarul inginer Ion Petrovai şi preotul Vasile Vulpe au întâmpinat participanţii la CONVORBIRI CULTURALE 2013 cu cuvinte de salut la Biserica Susani, unde s-a ţinut parastasul de pomenire a Voievodului Limbii Române, Mihai Eminescu, oficiat de preot doctor Ştefan Cristian, preot poet Vasile Luţai, preot paroh Vasile Vulpe.

Petrova, aflându-se în Anul aniversar Bilaşcu, oaspeţilor le-a fost prezentat mormântul părintelui Stomatologiei româneşti, profesor universitar doctor Gheorghe Bilaşcu şi şcoala confesională programată a deveni muzeu, făcându-se o trecere în revistă a manifestărilor dedicate ilustrului medic la Petrova şi Cluj-Napoca cu participarea a zeci de iubitori de Bine, Adevăr şi Frumos.

Toţi participanţii la manifestare s-au deplasat la liceul din localitate unde s-a intrat în plenul acţiunii menită a-l omagia pe MIHAI EMINESCU şi pe celebrii fii ai Maramureşului Istoric, ziua de 15 ianuarie fiind dedicată de peste patru decenii doar poetului naţional.

Profesorul documentarist Maria Leordean a prezentat oaspeţilor Centrul de Documentare şi Informare şi aspecte de la principalele acţiuni organizate în cadrul acestuia în ultima vreme.

După un moment de reculegere dedicat scriitorului, cărturarului şi profesorului Nicolae Marian Tomi, fost colaborator al Cenaclului de Cultură şi Artă ,,Mihai Eminescu’’ Petrova, iniţiatorul şi coordonatorul manifestărilor petrovene, dedicate personalităţilor locale şi naţionale, profesor doctor Ion Petrovai, a dat cuvântul oaspeţilor pentru a-şi prezenta mesajele cu care au venit la Petrova.

Din partea Episcopiei Române Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului a adus mesaj preot doctor Ştefan Cristian, consilier cultural, Universitatea ,,Vasile Goldiş’’ şi Muzeul de Etnografie Baia Mare l-a avut mesager pe lector universitar doctor Ilie Gherheş, Asociaţia Pro Maramureş şi Editura Dragoş Vodă Cluj-Napoca au fost reprezentate de preşedintele, respectiv directorul Vasile Iuga de Sălişte.

Protopopiatul Român Ortodox Sighet a fost reprezentat şi a adus mesaj profesorul doctor Nuţu Roşca, iar Protopopiatul Român Ortodox Vişeu de Sus a fost reprezentat de preotul poet Vasile Luţai.

Asociaţia Hiperboreea Vişeu de Sus şi-a trimis mesajul prin preşedintele profesor-publicist Adrian T. Mandric.

Societatea ,,ASTRA’’ filiala Vişeu de Sus şi-a trimis mesajul prin prozatorul Lazăr Năsui, iar folcloriştii din Maramureşul Istoric şi-au trimis mesajul prin profesorul Vasile Mleşniţă, care a prezentat recenta sa carte despre folclorul Vişeului de Sus şi Vişeului de Mijloc.

 

Mesajul profesorilor din Cercul pedagogic al profesorilor din zona Vişeu l-a adus profesorul Ioan Hapca, iar profesorul doctor Ion Petrovai a trecut în revistă acţiunile desfăşurate de dascălii din zonă în ultima vreme, şi-a prezentat apariţiile editoriale la Editura Ţara Maramureşului, care pregăteşte o culegere de studii aparţinând unor cărturari din Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus şi din alte localităţi. S-au prezentat sintetic textele semnate de lector universitar doctor Mircea Fărcaş, profesor doctor Terezia Filip, profesor doctor Odarca Bout, profesor doctor Anuţa Ardelean, profesor doctor Ioan Hotea, profesor doctor Gheorghe Andraşciuc, profesor doctor Alexandru Bogdan Petrovai, profesor gradul I Lupu Petrovan, profesor gradul I Dana Andraşciuc şi ale multor tineri care se vor bucura de îndrumarea competentă a eminescologului profesor universitar doctor Cornel Munteanu, coordonatorul colecţiei ,,Repere Eminesciene’’ a Editurii Ţara Maramureşului, care a editat deja câteva lucrări consacrate vieţii şi operei lui Mihai Eminescu.

La dezbatere au participat şi profesor Măricuţa Petrovai, consilier local Ştefan Mihalca, tehnician Ion Ienciu, iar Lucian Perţa şi-a făcut datoria de parodist.

 

Portofoliul documentar ,,Prof. Univ. Dr. Gheorghe Bilaşcu-150 de ani de la naştere’’, lansat în cadrul manifestării CONVORBIRI CULTURALE 2013, are rolul de a sensibiliza pe cei care pot susţine realizarea unui bust al ,,doctorului de aur’’ cum a fost numit de contemporani.

Acţiunea de realizare a bustului lui Gheorghe Bilaşcu este iniţiativa preşedintelui de onoare a ,,Fundaţiei Bilaşcu’’, domnul Ion Bilaşcu-manager sighetean, care a determinat pe sculptorul Ioan Marchiş să realizeze prototipul ce urmează a fi turnat în bronz, în viitor, după ce se vor strânge fondurile necesare.

Demersul petrovean este ceva epocal şi ar urma să se realizeze în ,,Anul Bilaşcu”, în care edilii Petrovei să finalizeze şi alte proiecte de interes local, judeţean şi naţional.

Între proiecte se numără şi cele purtând titlul ,,PETROVA 600’’, menită a marca peste şase secole de la prima atestare documentară a Petrovei, străveche vatră de cultură şi civilizaţie românească din Ţara Maramureşului.

 

După dezbatere, în cadrul întâlnirii primarului cu participanţii la CONVORBIRI CULTURALE 2013, manageriată de consilierul Nuţu Leordean, s-au exprimat păreri şi mulţumiri că în Petrova drumul de la gând la faptă este o realitate.

 

Astfel, Petrova Maramureşului a dovedit că rămâne o vatră a culturii lui Eminescu, cunoscută în judeţ, în ţară şi chiar peste hotare.

 
 

Prof. Docum. Maria Leordean

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.