• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 27 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 23 Ianuarie , 2013

Consiliul Local Baia Mare, de îndată a venit

Consiliul Local Baia Mare s-a întrunit în şedinţă de îndată pentru a modifica hotărârea de CL de la începutul anului prin care taxele şi impozitele au fost mărite cu 16,5% datorită OU a guvernului de la sfârşitul anului trecut. Aceste modificări au iscat unele discuţii, mai ales între aleşi băimăreni. De fapt, bâlbâiala a pornit de la guvernanţă, care au dat un ordin de urgenţă pentru a mări taxele şi impozitele plătite de români cu nivelul inflaţiei din ultimii trei ani.

 
 

O soluţie nefericită, având în vedere că în ţară, multe primării aveau pregătite strategii proprii cu privire la aceste taxe şi impozite. Şi în Baia Mare, primarul Cătălin Cherecheş a cerut Consiliului Local să aprobe taxele şi impozitele pe 2013, la nivelul celor din 2012, respectiv aceleaşi taxe. Consiliul Local Baia Mare a aprobat proiectul de hotărâre. După mai bine de o săptămână, a apărut OU al guvernului, respectiv în 28 decembrie, dacă nu greşim. O zi imposibilă pentru a scoate hotărâri care îi privesc pe toţi românii.

 

După discuţiile iscate la nivel de ţară, guvernul a revenit la sentimente mai bune, iar administraţiile locale au căzut prost în faţa cetăţenilor.

În Baia Mare s-a revenit la proiectul de hotărâre din decembrie, respectiv la nemodificarea taxelor, aşa cum au dorit primarul şi consilierii băimăreni.

În şedinţa de îndată, aleşii au votat în unanimitate revenirea la „nemodificare”, după care au discutat câteva minute pe marginea acestor modificări. Cei nou intraţi în CL, unii, nu au încă exerciţiul discursului administrativ. De aceea se pot isca uşor neînţelegeri pe texte care privesc oraşul. Cătălin Cherecheş a punctat ferm poziţia pe care a avut-o, iar Teodor Ardelean a calmat spiritele care tindeau să se inflameze. Tedi are discursul administrativ la degetul mic, iar oratoria la celălalt deget mic.

 

Mai interesant a fost punctul de la diverse. Celebra poveste a proiectului Golf-Park a intrat într-o nouă fază. Firma Marstar, cea care câştigase licitaţia, respectiv terenul pe care ar fi urmat să se realizeze unul dintre cele mai ambiţioase proiecte maramureşene.

Nu vom şti niciodată dacă s-ar fi realizat, dar putem visa la o mare nerealizare.

Firma câştigătoare cere banii depuşi ca şi garanţie. Suma, de loc de neglijat, peste o sută de mii de euro a stat în conturile Primăriei de prin 2006. Licitaţia a fost verificată de cei de la DNA, au fost procese peste procese şi se pare că vor mai fi. De anul trecut, după rezoluţia de NUP cu privire la acest dosar, firma Marstar şi Primăria Baia Mare au purtat o corespondenţă, mai ales dinspre Primărie spre firmă, pentru a rezolva problema. Fie realizarea proiectului, fie retragerea pe o cale amiabilă. Dar firma a cerut o reactualizare a sumei, dobânzi etc., de parcă a fost dorinţa Primăriei de a ţine banii.

La acest moment, Consiliul Local a respins plângerea prealabilă a firmei Marstar, ceea ce înseamnă că, probabil, se va ajunge în instanţă.

 

Dincolo de poveste, există o zonă politică ce manevrează cursul acestei situaţii. Aşa cum a fost de la început. Cei care au pierdut licitaţia, deşi ei au venit cu ideea, dar este o poveste cunoscută, au declarat atunci că proiectul nu se va mai realiza niciodată, deoarece sunt interese care anulează visul maramureşenilor de mai bine.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.