• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 Februarie , 2017

Consiliul Local Baia Mare, arena neciopliților

Zi de luni, început de săptămână, sfârșit de ianuarie, frig afară și cald în sala de ședință a Consiliului Local Baia Mare. Urma să aibă loc prima ședință ordinară a forului administrativ local. Cel mai agitat era președintele de ședință, Ioan Mandra, consilier din partea Coaliției pentru Baia Mare. A urmat un spectacol cum rar s-a văzut în ședințele de CL.


Aleșii băimărenilor au luat loc în fotoliile aranjate după partide și Coaliții. În partea dreaptă sau stânga, în funcție de cum privești sala, stăteau cei 10 consilieri din cadrul Coaliției. Al 11-lea a fost absent. La mijloc cei din PER și UDMR, în cealaltă parte consilierii PSD și PNL.
Primarul interimar stă pe latura opusă locului în care stătea primarul.
Și timpul a început să curgă. Un borde­rou de ședință cu vreo 30 de proiecte de hotărâre și un borderou suplimentat. Multă lume venită să asiste. Printre cei prezenți Cătălin Cherecheș și vicele Lu­cian Morar. Ultimul avea un telefon în mână și gesticula, semn că vorbea cu cineva, când a intrat în sală. Timid ca o fată mare, Mandra a început să silabisească formularea de început de ședință. Evident că primele gafe de pro­cedură au apărut imediat. Deși Mandra este la al doilea mandat se pare că nu a învățat formulările curente și procedurile de vot, de acordare a cuvântului, ce și cum se vorbește în plenul CL.
În scurt timp discuțiile au pus stăpânire pe lucrările forului administrativ. Su­biectul simplu s-a dovedit a fi prea complicat pentru mulți dintre aleșii băimărenilor.
În locul celor doi consilieri ai PMP, intrați în Parlament, urmau să fie vali­dați următorii pe lista PMP Maramureș. Atâta doar că și acest lucru simplu, în aparență, se face după reglementările legale. În principal este vorba de proceduri clare. Pentru validare este nevoie de avizul comisiei juridice, o solicitare care nu a venit. E nevoie de comisia juridică, având în vedere că era o ședință ordinară. Neexistând acord nu poți valida noii consilieri. Și de aici un întreg scandal incredibil, desfășurat pe parcursul a mai multe ore. Mandra a fost total depășit așa că aleșii au avut liber la vorbitor. Cel care a contestat cel mai dur totul a fost Radu Ardelean, un consilier din partea Coaliției. Acest individ a dovedit că este certat cu bunul simț, din moment ce îi tutuia pe cei dinspre PSD și PNL.
Cristian Niculescu Ţâgârlaș le-a explicat, în mai multe rânduri, ce prevede legea. Și secretarul Primăriei a explicat același lucru. Dar Ardelean nu și nu! El dorea consilierii PMP să fie acolo, în fotoliile din jurul mesei. Nu avea nicio importanță că se încălca legea și toate hotărârile deveneau nule de drept. Nici din partea social-democraților nu au venit porniri elegante.

S-au spus lucruri care nu aveau nicio legătură cu ședința, s-au insultat ca la ușa cortului, au cerut suspendarea șe­dinței pentru multe minute, cum ceva nu era pe placul cuiva, se cerea o suspendare de cinci minute ce se lungea până la calendele grecești. Au trecut câ­teva ore și nu se intrase pe ordinea de zi.
Într-un final, primarul interimar Ma­rinel Rob a anunțat că va convoca o ședință extraordinară, peste trei zile, în care cei doi consilieri PMP vor fi validați. O finalitate ce putea fi accep­tată de toată lumea. Un alt nervos a fost vicele de la CJ, Lucian Morar, un tip cu o voce veșnic răgușită și cu o greutate în a se exprima clar şi coerent.

După momentul prelungit cu validarea ce nu s-a mai validat a urmat un alt punct așteptat și nu prea de cei prezenți. Trebuia ales un viceprimar din rândul consilierilor deoarece Marinel Rob a fost ales primar interimar dintre cei doi viceprimari.
Prin sală, prin Baia Mare, circula o variantă în care Coaliția va propune pe Ștefan Pop, cel mai vechi dintre aleșii actualului mandat. Fănică este un consilier cu experiență și s-a sperat că va aduce liniște în Primărie.
Agitatul Ardelean l-a propus pe Pop, iar liberalii l-au propus pe Niculescu. Consilierul liberal este de asemenea cu state vechi în administrația băimăreană și este un cunoscut avocat, mai ales pe cauze comerciale și administrative.
După cearta de rigoare, cum se va proceda, a urmat pauza aferentă pentru scoaterea buletinelor de vot. Între timp consilierii au mai tras o ceartă din nimic și pentru nimic. Doar așa, să mai treacă timpul. Mandra, desigur, era depășit!
S-a votat și s-a trecut la numărare. A fost prima surpriză. 10 la 8 pentru Pop. Două voturi au fost anulate deoarece au fost votați amândoi candidații. Legea spune că este nevoie de majoritate dintre numărul consilierilor. Nu a fost o majoritate. S-a trecut la turul doi, în care era nevoie de o majoritate din numărul celor prezenți.

După vot, numărătoarea a consemnat o mare surpriză. Cristian Niculescu Țâ­gâr­laș a reușit să adune 10 voturi, iar Pop doar nouă. Un vot a fost anulat. Totul s-a făcut la vedere!

Un rezultat neașteptat, ce a oferit o pâine celor care caută peste tot conspi­rații și iar conspirații. Ce va fi în conti­nuare rămâne de văzut. Deja s-a anunțat faptul că cei din PMP vor cere reluarea votului la ședința de validare. Legea spune că o astfel de acțiune nu se poate face la ședințele extraordinare.

 

 

Ce spune învingătorul

„Coaliția pentru Baia Mare vrea să încalce dispozițiile legale, să introducă anumite persoane fără avizul
de specialitate și fără raport de specialitate. Este ședință ordinară și trebuia cu cinci zile înainte depusă documentația pentru
consultare. Se încalcă dispozițiile legale, iar motivația doar ei o știu. În rest, voi face tot ce trebuie pentru ca lucrurile să se desfășoare în limitele legale!”
Cristian Niculescu Țâgârlaș

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.