• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Septembrie , 2019

Consiliul Județean Maramureș, partener în organizarea celei de-a II-a ediții a Festivalului „Duminica la Glod”

Duminică, 22 septembrie 2019, a avut loc cea de a II-a ediție a festivalului de tradiții culturale „Duminica la Glod”. Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Strâmtura și Consiliul Județean Maramureș, în colaborare cu Asociația Culturală „Petreușii”.

 

În calitate de gazdă a evenimentului, primarul comunei Strâmtura, Viorel Pașca a mul­țumit Consiliului Jude­țean Maramureș și președintelui Gabriel-Valer Zetea pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment, precum și pentru sus­ținerea proiectelor inițiate de Pri­mă­ria și Consiliul Local Strâmtura. Au mai luat cuvântul primarii comunelor Oncești, Botiza și Bârsana care au propus realizarea unor proiecte comune pentru dezvolta­rea turistică a zonei, deoarece Glodul este satul natal al fraților Pe­tre­uș, poate cei mai apreciați ambasadori ai cântecului popular maramureșean de mai bine de jumătate de secol.
Prezent la eveniment, senatorul Liviu Marian Pop a felicitat Primăria și Consiliul Local Strâmtura pentru proiectele de infra­structură realizate: „De fiecare dată când mă întorc acasă, constat cu bucurie că pas cu pas schim­băm în bine fața Maramureșului”. Parlamentarul maramureșean i-a asigurat pe glodeni atât de sprijinul său personal cât și de cel al Guvernului României, pentru toa­te proiectele de dezvoltare a zonei.
Consiliul Județean Maramureș a fost reprezentat de consilierii județeni Liliana Moga și Ioan Sas, care au transmis mesajul preșe­dintelui Gabriel-Valer Zetea: „Când mă gândesc la Glod, mă gândesc la satul fraților Petreuș care au făcut cunoscute cântecele, portul și tradițiile Maramureșului în toată lumea. Sunt întotdeauna aproape de administrația locală din comuna Strâmtura și voi sprijini toate proiectele de dezvoltare turistică, care pun în valoare uni­citatea și identitatea culturală a județului nostru”.
Reprezentanții administrației jude­țene au arătat că Glodul este cunoscut și pentru peisajele sale pi­to­- rești, desprinse parcă din grădina raiului, precum și pentru meșterii populari care, din dragoste pentru tradiție, fac din costumul popular o adevărată artă vestimentară, deoa­rece toate piese sunt țesute la răz­boi și cusute ma­nual. Iar biserica de lemn „Sfântul Nicolae”, monument istoric de secol XVIII, este și ea o emblemă a locului.

Invitați să încânte publicul printr-un regal folcloric de neuitat, au fost: Ștefan și Andrei Petreuș, Ioan Sas, Felix Galan, Marinel Petreuș și Ghiță Pârja, Petrică Mureșan, soții Nemeș, Ileana Matus, Pui de Moroșan și Grupul Moroșanca, Ion, Ionuc și Andreea Ivanciuc, Ana Ilca Mureșan, Angelica Timiș Lungu, Adriana Irimeș, Voichița Nemeș și Ansamblul Coconii Izei din Strâmtura.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.