• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Februarie , 2014

Consilierii s-au făcut de rahat din cauza unor WC-uri

A venit şi ziua cea mare a votării bugetului judeţului Maramureş. Sincer, nici n-a ieşit aşa mare scandal ca şi în alţi ani, singurele comentarii venind din partea opoziţiei care, din teribilism şi neştiinţă, a propus un fel de bazaconii care nu pot sta în picioare din punct de vedere legal. Altfel spus, unii „s-au făcut de rahat, din cauza unor WC-uri”.

 
 

Plenul Consiliului Judeţean Maramureş (CJ) s-a întrunit în 3 februarie în mult aşteptata şedinţă de aprobare a bugetului propriu al judeţului. Consilierii s-au întrunit şi cu câteva zile în urmă, însă graba organizării acestei noi şedinţe a fost justificată de faptul că bugetul trebuia votat în termenul de 45 de zile impus de legislaţia în domeniu. Nu ne aşteptam ca opoziţia să nu dea vreun semn de nemulţumire, că doar de aia se numeşte „opoziţie”, însă surpriza a fost că cel mai înflăcărat consilier judeţean nu a simţit de această dată nevoia să se exprime. Iar aici ne referim la Felician Cerneştean, pe care-l felicităm de această dată că n-a oferit opiniei publice nicio idee creaţă din seria celor cu care ne-a obişnuit în ultima vreme.

 

Din păcate, de această dată „măgăreaţa” a căzut pe capul consilierului PP-DD Marius Mărginean, pe care sincer nu ştim ce l-a apucat să-l citeze pe celebrul Cerneştean. Mărginean s-a băgat într-o poveste în care, oricum ar fi dat-o, a lăsat impresia că nu înţelege paşii specifici administraţiei. Mai exact, Mărginean a preluat ideea lui Cerneştean că trebuie puse la punct grupurile sociale din şcolile judeţului. Partea de sensibilizare gen „vai, copiii noştri!” şi alte sentimentalisme de parcă şi-ar pune mâinile în cap, pot să ţină în cazul spiciurilor electorale, însă, în acest caz, toţi cei care ştiu cât de cât administraţie sunt conştienţi că CJ nu se poate apuca să construiască WC-uri. Iar acest lucru l-a punctat cel mai bine vicepreşedintele Gabriel Zetea, care a explicat că CJ este interesat de şcolile din judeţ, şi că în multe cazuri trebuie investiţii şi în sălile de clasă nu numai la grupurile sociale, însă „CJ nu poate da bani unor instituţii care nu ne aparţin” (şcolile nefiind în subordinea CJ n.red.). Altfel spus, şcolile fiind în subordinea primăriilor, acestea sunt în măsură de a stabili prioritatea privind reabilitarea grupurilor sociale.

 

Tot efortul lui Cerneştean de a lăsa impresia, măcar la această şedinţă, că este un tip cumpătat şi echilibrat, a fost spulberat de Mărginean. Asta pentru că acesta a dat de gol faptul că împreună cu Cerneştean a găsit soluţia să se ia bani de la biserici şi să se bage în WC-urile mai sus amintite. Scuzaţi expresia! Doar că Mărginean nu şi-a dat seama că propunerea lui poate ţine doar la un „segment de nişă” al celor care nu merg la biserică. Iar teoria mutării banilor dinspre biserică spre WC-urile şcolilor nu stă în picioare nici dacă se foloseşte argumentul „vai, educaţia copiilor!”.

 

Asta pentru că Biserica are o componentă educaţională importantă, dovedit fiind faptul că tinerii crescuţi în spiritul credinţei nu ajung nişte dezaxaţi, teribilişti care se dau în stambă în public pentru a impresiona electoratul, ci au în primul rând respect, bun simţ şi o atitudine morală faţă de cei din jur. Dincolo de toate acestea, Mărginean a putut vedea chiar în şedinţă că a cam dat-o cu stângu-n dreptu’ asumându-şi ideile creţe ale altcuiva. Mai exact, a fost pus cu botul pe labe de preşedintele Zamfir Ciceu, care i-a dat argumentul legal că ceea ce a propus este de teapa amatorilor din administraţie. Mai exact, i-a spus în primul rând că este într-o gravă eroare el făcând referire la nişte bani pe care vrea să se dea primăriilor în condiţiile în care subiectul de pe ordinea de zi se referă la bugetul judeţului (capitolele de cheltuieli şi instituţiile din subordine).

 

De asemenea, Ciceu a spus că urmează o şedinţă în care primăriile vor primi bani pentru dezvoltare, pe care îi vor repartiza cum vor, în funcţie de priorităţi. Altfel spus, ar fi şi penibil să se aloce bani de la judeţ şi să li se spună aleşilor locali „fiţi atenţi că trebuie să reparaţi WC-ul de la şcoală, că aşa au zis Mărginean şi Cerneştean”. Dacă ar fi aşa, ce rost ar mai avea alegerile locale şi unde ar fi demnitatea primarilor, care sunt consideraţi de către simpaticii consilieri judeţeni că nu sunt capabili nici măcar să repare un WC.

 

Dacă chiar se dorea să se vorbească pe subiectul bugetului, la obiect, acest lucru a fost posibil. De exemplu, consilierul Nicolae Bindiu a simţit nevoia să atragă atenţia că trebuie o maximă concentrare pe secţiunea de dezvoltare, argumentând asta prin faptul că anul acesta este hotărâtor pentru proiectul reabilitării Drumului Baia Sprie – Bârsana, pentru reabilitarea Spitalului şi pentru Proiectul de Gestiune integrată a Deşeurilor. Bindiu a cerut conducerii CJ o „implicare severă” în procedura de achiziţii pentru drumul Baia Sprie – Bârsana, spunând că dacă lucrurile nu sunt bine făcute şi vor apărea contestaţii, riscăm să nu ne încadrăm în termenul de finalizare al proiectului. Cu alte cuvinte, Bindiu a demonstrat că nu-i nevoie de scenarii şi şpagaturi pe scaune să laşi impresia în CJ că eşti preocupat de problemele judeţului, şi cu toate acestea să fii băgat în seamă fără opulenţă şi fără idei împrumutate de la colegii mai „lătrători”.

Încheiem aici, cu convingerea că la următoarea şedinţă vom avea parte de alte clinciuri politice, nu de alta, dar urmează să se împartă banii către primării. Hai PA!

 
 

„Este un buget care asigură funcţionarea, a trebuit în primul rând să asigurăm funcţionarea la toate instituţiile din subordine, pe urmă, pe partea de dezvoltare, chiar dacă bugetul este mic, avem cele mai mari sume, din ultimii ani, cuprinse, fără credit. La acestea se va adăuga creditul, care e tot pe partea de dezvoltare. Îmi doresc să facem faţă tuturor provocărilor de dezvoltare a judeţului în acest an şi să reabilităm încet-încet din drumurile judeţene, să finalizăm marile proiecte şi să începem altele. Dacă eşti responsabil, trebuie să finalizezi proiectele începute. Cel mai greu este să vezi lucrurile bune din cele făcute şi să le continui. Dar dacă suntem responsabili, aşa trebuie să facem.

E greu să satisfaci toate nevoile, de dezvoltare şi funcţionare şi atunci facem un mers pe sârmă, încercăm să ne ţinem echilibrul. Este un buget al echilibrului”.

Zamfir Ciceu, preşedintele CJ Maramureş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.