• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 07 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 27 Noiembrie , 2018

„Confesiuni despre arta picturii” cu profesorul și pictorul Liviu Suhar

Întâlnirea a fost monitorizată de subsemnatul și au fost rostite scurte alocuțiuni din partea domnului conf. univ.  dr. Mircea Fărcaș, decan al Facultății de Litere și prof. univ. dr. Pop Petrică-Sitar, prorector al Centrului Universitar din Baia Mare, care i-a înmânat domnului prof. Liviu Suhar o plachetă simbolică pentru sprijinul acordat înființării și susținerii Învățământului Superior de Artă de la Baia Mare. Evenimentul a făcut parte din programul de mani­festări dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 2018. Trebuie să menționez că acest eveniment l-am pregătit încă din luna septembrie, când domnul Liviu Suhar, a participat la un Simpozion Național de Artă în Mara­mureș, mai precis la Ocna Șugatag.

Am considerat că în procesul didactic este foarte important ca studenții specializării Arte să aibă posibilitatea unui dialog direct cu personalități marcante ale culturii și artei, acesta deve­nind astfel, un orizont spre care aceștia să poată privi în devenirea artistică a fiecă­ruia pe drumul sinuos al artei. Inițial, gândisem ca această întâlnire colocvială să aibă loc doar cu studenții Specializării Arte Plastice – Pictură, a programelor de studii Licență și Mas­ter. Dar am revenit asupra acestui gând spre folosul studenților din universitate, a colegilor cadre didactice din cadrul facultăților, precum și a iubitorilor de artă și a promotorilor, științei, culturii și artei.
Desfășurată în Aula Magna a Centrului Universitar Nord din Baia Mare (spațiu care a devenit în ultimul timp „suprasolicitat” spre binele comunității academice, de conferințe, simpozioane, pre­le­geri cu personalități marcante ale științei, culturii și artei de la universi­tățile din țară și străinătate), Conferința a fost receptată cu mult interes de către numeroșii participanți prezenți la eveniment. Confesiunile artistului despre propriile frământări ale creației, despre cum ia naștere pe pânză opera de artă, au fost „destăinuite” într-o anu­mită ordine, conformă cu evoluțiile tematice ale creației sale. Adresarea sinceră, spontană a demersului de creație, însoțită de derularea imaginilor după picturile sale (supradimensionate prin proiectarea lor pe ecran), au constituit argumente inefabile ce au bucurat asistența. Discursul a fost pigmentat cu reflecții ale artiștilor din Renaștere și până astăzi despre arta picturii. Întrebările venite din sală asupra unor teme predilecte din creația autorului, cum ar fi, temele mitologice, ritualurile și obiceiurile de iarnă din Maramureș și Bucovina sau despre temele ce spiritualizează și umanizează formele vaselor din naturile statice, au oferit ocazia participanților de a pătrunde și mai mult în „laboratorul” pictorului, devoalând în acest fel frământările și ideile, schițele preliminarii de a întregi conceptul unei creații artistice. Periplul și călătoriile artistice ale domnului profesor Liviu Suhar, de documentare prin universitățile de artă din străinătate, prin pinacotecile și muzeele lumii, experiențele dobândite în urma acestora au relevat un lucru fundamental și anume că pe lângă talent și o istovitoare muncă în atelier, formarea unui artist complet cere pe lângă curiozitatea permanentă despre meșteșugurile artei, dorința de cunoaștere cât și realizările marilor maeștrii din istoria artei. În foaierul Aulei au fost expuse pe simeze câteva creații ale domniei sale din ultimele două luni, pe complexa temă a naturilor statice și a „memoriei obiectelor”; de asemenea, domnul profesor Liviu Suhar a donat bibliotecii Secției Arte Plastice – Pictură un nu­măr important de cărți de artă și albu­me, de această dată în calitate de autor de carte. Au mai fost prezenți de la Iași, Domnul Păuneț Octav, editor la Editura Performantica a Institutului Național de Inventică din Iași, precum și Domnul Jiga Octavian editor al Editurii Galeriei de Artă DANA din Iași
În încheierea conferinței, un grup de elevi de la Școala Profesională din Dumbrăvița - Structura Rus, coor­do­nați de Director Tomșa Magdalena, doamnele profesoare Dărăban Ileana și Tarța Lidia, David Ghiț Nadia (absol­ventă a studiilor de Licență și Master Arte Plastice – Pictură de la Baia Mare) a interpretat câteva frumoase colinde din Maramureș.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.