• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 August , 2013

Conferinţa regională „Economia socială, o şansă pentru persoanele cu dizabilităţi”

În Baia Mare a avut loc CONFERINŢA REGIONALĂ “Economia socială, o şansă pentru persoanele cu dizabilităţi”, în cadrul proiectului RESCUE - Înfiinţarea unei Reţele de Economie Socială destinată integrării profesionale a persoanelor cu dizabilităţi, pornind de la experienţe şi bune practici în Uniunea Europeană”. Proiectul este cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN (FSE) - Investeşte în oameni!, prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane.

 
 

Proiectul RESCUE - Înfiinţarea unei Reţele de Economie Socială destinată integrării profesionale a persoanelor cu dizabilităţi, pornind de la experienţe şi bune practici în Uniunea Europeană” este implementat de către Federaţia ONPHR - Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România, în parteneriat cu Asociaţia Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială ASSOC; NCDP - CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A PERSOANELOR CU DIZABILITĂŢI din Grecia; Fundaţia „Centrul de Resurse pentru Educaţie şi Formare Profesională” – CREFOP şi SC EURO-LINK CONSULTANTS SRL.          

 

„Toate proiectele iniţiate şi implementate de Federaţia noastră, încă de la înfiinţarea sa, au avut în vedere nevoile reale pe care le au persoanele cu dizabilităţi şi organizaţiile acestora. Proiectul RES - Reţeaua de Economie Socială - şi-a propus să rezolve două nevoi stringente: accesul la formare al persoanelor cu dizabilităţi, în vederea creşterii competitivităţii acestora şi, ca rezultat al acestui proces, integrarea pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi.

Pentru a susţine şi încuraja integrarea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii, în cadrul proiectului am dezvoltat o serie de servicii suport: de orientare, consiliere, mediere şi sprijin pentru integrarea profesională a persoanelor cu dizabilităţi. În tot acest proces, avem alături de noi parteneri importanţi, autorităţi şi instituţii publice, firme şi companii care doresc să angajeze persoane cu dizabilităţi şi care sunt conştiente de potenţialul acestora. Chiar dacă problema integrării persoanelor cu dizabilităţi, atât în sfera socială, cât şi în cea profesională, este încă nerezolvată în România, mă refer aici atât la legislaţie, în special la aplicarea ei, dar şi la mentalităţi şi unele atitudini discriminatorii ce încă ne pun în dificultate, sunt încrezător în legătură cu faptul că astfel de proiecte, cum este şi Reţeaua de Economie Socială, vor produce o schimbare în bine în viaţa persoanelor cu dizabilităţi”.

 

Francisc Simon, preşedintele Federaţiei ONPHR

 
 

„Am urmărit, până în prezent, reunirea, într-un cadru mai puţin formal, pentru a facilita reunirea şi schimbul de opinii între persoanele care fac parte din grupul ţintă al proiectului, respectiv cursanţi, formatori, reprezentanţi ai ONG-urilor, potenţiali angajatori şi, nu în ultimul rând, reprezentanţi ai autorităţilor, în vederea discutării celor mai importante probleme legate de economia socială şi de posibilităţile reale pe care persoanele cu dizabilităţi le au pentru integrarea pe piaţa forţei de muncă.

Realizările noastre de până acum sunt încurajatoare, dacă ne gândim că în urma acestui proiect au fost selectate, evaluate şi sunt în curs de formare, în vederea plasării pe piaţa muncii 200 de persoane cu dizabilităţi, în domeniile call-center, IT şi antreprenoriat.

Tot în cadrul proiectului a fost elaborat un RAPORT DE ANALIZĂ privind piaţa forţei de muncă şi angajarea persoanelor cu dizabilităţi, analiza caracteristicilor regionale privind potenţialul de angajare şi recomandările care să răspundă problemelor identificate.

De asemenea, în cadrul proiectului au fost derulate cinci campanii de conştientizare privind mediatizarea rezultatelor analizei pentru angajaţi din 200 de firme, au fost formaţi 20 de specialişti în domeniul economiei sociale, s-a realizat formarea vocaţională pentru 200 de persoane cu dizabilităţi, au fost formaţi 12 specialişti, participanţi la vizitele de studiu, în vederea transferului de bune practici şi au fost înfiinţate trei birouri unice de angajare pentru persoanele cu dizabilităţi, la Lugoj, Oradea şi Baia Mare. 2.200 de persoane cu dizabilităţi au fost informate cu privire la serviciile furnizate în cadrul proiectului şi asupra drepturilor pe care le au şi au fost distribuite 4.000 de materiale informative”

 

Bianca Beatrice Michi, director general EURO-LINK CONSULTANTS,

organizator al evenimentului.

 
 

Seria prezentărilor a fost deschisă de doamna Silvia Ursu (ONPHR), cu o descriere succintă a proiectului, iar printre temele ce au fost prezentate de către vorbitori se numără Economia socială, o premisă de integrare pe piaţa muncii, servicii suport pentru persoanele cu dizabilităţi şi Poveşti de succes: de la legislaţie, la practică. La finalul conferinţei, participanţii au fost invitaţi la o dezbatere pe marginea tuturor temelor prezentate.

 

OBIECTIVUL GENERAL al proiectului RESCUE - Înfiinţarea unei Reţele de Economie Socială destinată integrării profesionale a persoanelor cu dizabilităţi, pornind de la experienţe şi bune practici în Uniunea Europeană” este consolidarea cooperativelor şi iniţiativelor active în domeniu, în vederea dezvoltării mecanismelor şi instrumentelor necesare sprijinirii persoanele cu dizabilităţi, prin măsuri specifice integrării/reintegrării pe piaţa muncii.

Prin implementarea proiectului RESCUE - Înfiinţarea unei Reţele de Economie Socială destinată integrării profesionale a persoanelor cu dizabilităţi, pornind de la experienţe şi bune practici în Uniunea Europeană” se oferă oportunităţi reale de tranziţie pentru a sprijini accesul persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa liberă a muncii şi nu doar în atelierele protejate.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.