• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 16 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Februarie , 2018

Conferința „Medicina de Urgenţă azi”

La sfârşitul săptămânii trecute, Baia Mare a devenit ca­pitala medicinei de ur­genţă din România. Motivul? Cea de-a treia ediţie a Conferinţei „Medi­cina de Urgenţă Azi”, organizată de Asociaţia Prietenii Spitalului „Dr. Constantin Opriş”, în parteneriat cu Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Ins­pectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Gh. Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş, Di­recţia de Sănătate Pu­blică Maramureş şi Universitatea de Medicină şi Far­macie Cluj-Napoca.

La conferinţă s-au înscris 458 de persoane: 121 medici, 280 asistenţi me­dicali, 19 paramedici şi 38 din alte ca­tegorii. Altfel spus, un eveniment de înaltă ţinută. Prima ediție a avut loc în anul 2015, coroborată cu manifestările prilejuite de împlinirea a 5 ani de SMURD, iar a doua ediție s-a desfă­șurat în anul 2017, ambele pe durata a 3 zile.

Amintim câteva nume din rândul invitaților și lectorilor participanți la primele ediții ale conferinței: dr. Raed Arafat – șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, fondator SMURD și secretar de stat MAI; prof. dr. Dorel Săndesc – şeful Secţiei ATI a Spita­lului Judeţean din Timişoara, lt. col. Cristian Radu  – prim adjunct al IGSU, conf. dr. Adela Golea – medic sef UPU-SMURD Cluj, prof.dr. Diana Cimpoeșu – medic şef UPU-SMURD Iaşi, Dr. Călin Alexandru – director gene­ral al Direcţiei Gene­rale Ma­­na­gement Ur­gențe Medi­ca­le, alături de alte per­so­na­lități din domeniul medicinei și situațiilor de urgență.

În acest an, printre participanţi
s-au aflat din nou „nume grele” ale medicinei româneşti ca şi prof. dr. Dorel Săndesc – şeful Secţiei ATI a Spi­talului Judeţean din Ti­mi­şoara; dr. Hadrian Borcea, medic şef UPU SMURD Oradea; prof. dr. Diana Cimpoeșu – medic şef UPU-SMURD Iaşi; conf. dr. Adela Golea – medic şef UPU-SMURD Cluj; dr. Bogdan Oprița, șeful UPU Spitalul Floreasca Bucureşti; profesor Clara Brânzaniuc de la Institutul de Chi­rurgie Cardiovasculară Târgu Mureş. Evenimentul a debutat, ca în fiecare an, cu un exerciţiu de salvare, care a avut loc în localitatea Dăneşti, la complexul Secret Garden. Exercițiul cu forțe şi mijloace în teren a presupus lichidarea unui incendiu şi evacuarea victimelor rămase blocate în interior.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc vineri, 25 ianuarie.
În premieră, la eveniment au participat medici din sistemul de urgenţă din Ucraina şi Moldova. După deschiderea oficială a Conferinței a avut loc o conferință de presă condusă de doctorul Vasile Pop, directorul medical al Spitalului Județean din Baia Mare şi managerul interimar al Spitalului Judeţean, după numirea Sorinei Pintea în funcţia de ministru al Sănătăţii, alături de care s-au aflat prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan, docto­rul Călin Alexandru - director general al Direcţiei Generale Management Urgenţe Medicale din cadrul DSU, doctorul Hadrian Borcea, colonelul Adrian Chichișan, inspectorul șef al ISU Maramureș, doctorul Dan Roman și președintele Asociației „Prietenii  Spitalului”, Romana Furtună.

În deschiderea conferinței de presă, directorul medical al Spitalului Jude­țean a vorbit despre eveniment.
„Avem convingerea că tot ce se întâmplă aici, în municipiul nostru, în aceste zile, va contribui la dezvoltarea medicinei de urgență din România. Evenimentul reunește personalități din lumea medicală, medicina de urgență, terapie intensivă, cardiologie, pediatrie și din structurile reprezentative ale sistemului de urgență din întreaga țară, dar și din străinătate. La Conferință participă președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, reprezentantul Ministe­rului Sănătății, Petru Melinte, doctorul Călin Alexandru, reprezentant al Departamentului pentru Situații de Urgență, reprezentanți ai Inspecto­ra­tului General pentru Situații de Ur­gență, ai Colegiului Medicilor Mara­mureș, dar și ai autorităților locale și județene. Printre invitați se regăsesc și manageri de spitale din țară și străi­nătate: București, Târgu Mureș, Cluj, Satu Mare, Zalău, Bacău, Bistrița, Sibiu, Deva, Oradea, dar și Ucraina și Republica Moldova. Nu în ultimul rând, sunt prezenți alături de noi inspectori șefi de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență din Satu Mare, Sălaj, Bistrița, Cluj și Suceava. Sperăm ca fiecare ediție să aducă ceva în plus atât pentru noi, medicii, cât și pentru toți participanții. Este un prilej deo­sebit pentru noi de a ne arăta disponibilitatea pentru a învăța, pentru a căpăta experiență și pentru a fi în be­neficiul omului bolnav”, a spus me­dicul Vasile Pop.

Doctorul Călin Alexandru, reprezentant al Departamentului pentru Situații de Urgență, a transmis un mesaj din partea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, care nu a putut fi prezent la această ediție a Conferinței.
„Sistemul medicinei de urgenţă este într-o continuă dezvoltare, o dezvoltare pozitivă, iar noi, la DSU, suntem implicaţi în acest moment în mai multe proiecte care ar putea aduce, într-un timp relativ scurt, o îmbu­nătăţire semnificativă a sistemului de urgenţă atât pe plan logistic, cât şi o creştere a calităţii formării profesio­nale a oamenilor care lucrează aici. Noi suntem implicați în argumentarea necesității obținerii unor fonduri structurale din partea Comisiei Europene pentru dezvoltarea Sistemului de Urgen­ță, iar colegii de la Ministerul Dezvoltării, care au participat la Bruxelles la aceste discuții, ne-au rugat să explicăm cum anume vrem să dezvoltăm medicina de urgență fără a afecta dezvoltarea medicinei primare, iar aceste două sisteme nu sunt concurente, sunt complementare. Vreau să subliniez că medicina de urgență este în avangarda schimbării sistemului medical. Chiar și faptul că există această structură a SMURD-ului, care este o structură fără personalitate juri­dică, în care participă și conlucrează medici și asistenți din Unitățile de Primiri Urgențe și paramedicii din Inspectoratele pentru Situații de Urgență și există o colaborare cu structurile Serviciului de ­Ambulanță, arată faptul că noi suntem încântați să ne modificăm concepțiile și să înțelegem că un sistem integrat aduce cu mult mai multă plus valoare asistenței me­dicale, decât dacă le-am lua separat”, a spus doctorul Călin Alexandru.

Prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan, a vorbit despre Conferință și despre calitatea celor care lucrează în sistemul de urgență, de la medici la asistenți și toți cei care fac ca sistemul să funcționeze pentru salvarea celor aflați în suferință.
„Sunt convins că cei care ați ales acest domeniu ați făcut-o din pasiune și ați avut curajul de a alege această specializare pentru că urgențele sunt primordiale în salvarea de vieți omenești. Îi avem ca exemplu pe colegii noștri de la SMURD sau de la Serviciul Ju­de­țean de Ambulanță, care se deplasează pentru a acorda primul ajutor medical calificat și putem spune că nu le este ușor. Așa este și pentru voi, toți cei care acționați la limita dintre viață și moarte. În meseria voastră se creează o legătură deosebită cu pacientul, care se bazează să acționați rapid pentru a-i acorda primul ajutor. Din păcate, nu toți pot fi salvați și este extrem de greu să te uiți în ochii aparținătorilor și să le spui că ai făcut tot ce s-a putut într-o situație sau alta. Cu această situație se întâlnesc toți medicii, nu doar spe­cialiștii în medicina de urgență. Ne înclinăm în fața voastră și vă asigurăm de respectul și considerația noastră pentru nobila profesie aleasă de a veni și a acorda ajutorul medical de urgență semenilor”, a precizat prefectul Vasile Moldovan.

În deschidere a vorbit și președintele Asociației „Prietenii Spitalului”, Romana Furtună, una dintre organizatorii evenimentului, care a arătat că, în comparație cu anul trecut, numărul participanților a crescut, iar anul viitor se dorește chiar un aflux mai mare de înscriși. Ultimul, dar nu cel din urmă, la cuvânt s-a înscris medicul-șef al UPU SMURD, doctorul Dan Roman. Acesta a precizat că, Spitalul Județean din Baia Mare a încercat să permanentizeze această conferință și să o ridice la un nivel tot mai înalt.

A mai vorbit dr. Hadrian Borcea, medic-șef UPU SMURD Oradea, care a arătat că astfel de întâlniri sunt chiar mai importante decât par la prima vedere, deoarece aduc o substanță medicinei de urgență. „În ultima pe­rioadă am beneficiat de o foarte bună dezvoltare a aspectelor logistice. În ceea ce privește formarea pro­fesională, cunoștințele profesionale, modul în care ele se aduc la zi, acestea re­pre­zintă o latură a activității noastre care se specializează permanent prin astfel de evenimente”, a spus medicul oră­dean. Au fost și alte scurte inter­venții, mesaje de salut pentru par­ticipanți.

În discuțiile cu ziariștii băimăreni, medicii prezenți la conferința de presă au subliniat rolul important al Siste­mului de Urgenţă și au spus că în cadrul Conferinței vor avea loc dezbateri despre măsurile necesare pentru ca bolnavii să nu trebuiască să aștepte ore în șir la UPU, dar și despre faptul că mulți dintre cei care se prezintă la Urgență, de fapt sunt cazuri ce ar trebui rezolvate de medicina primară, sau sunt cazuri sociale.   

 

 

„Sunt convins că cei care ați ales acest domeniu ați făcut-o din pasiune și ați avut curajul de a alege această specializare pentru că urgențele sunt primordiale în salvarea de vieți omenești. Îi avem ca exemplu pe colegii noștri de la SMURD sau de la Serviciul Județean de Ambulanță, care se deplasează pentru a acorda primul ajutor medical calificat și putem spune că nu le este ușor. Așa este și pentru voi, toți cei care acționați la limita dintre viață și moarte”.

Vasile Moldovan, prefectul județului Maramureș

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.