• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 12 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Septembrie , 2016

Comunităţile locale şi protejarea patrimoniului cultural în Maramureş

Sâmbătă, 17 septembrie a.c., începând cu ora 12:00, în cadrul Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Populară va avea loc simpozionul cu titlul Comunităţile locale şi protejarea patrimoniului cultural în Maramureş, dedicat Zilelor  Europene ale Patrimoniului 2016. Simpozionul, organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş şi Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară, va fi urmat de vernisarea unei expoziţii cu obiecte autentice de cultură populară versus produse culturale kitsch.

 

 

Manifestările culturale organizate cu ocazia Zilelor  Europene ale Patrimoniului 2016, la iniţiativa Consiliului Europei şi a Uniunii Europene, se adresează tuturor cetăţenilor, oferindu-le mediul istoric atractiv ce favorizează comunicarea interpersonală.

Apropierea faţă de patrimoniul cultural conştientizează sentimentul de apartenenţă a locuitorilor la valorile ţării, societăţii noastre, contribuind la o mai bună înţelegere mutuală între cetăţeni.

 

În cadrul simpozionului vor fi susţinute teme pornind de la beneficiile aduse de conservarea îndeletnicirilor tradiţionale, a măiestriei meşterilor creatori la dezvoltarea economică a comunităţii până la promovarea patrimoniului cultural ca fiind o resursă posibil a fi folosită în scopul creşterii prosperităţii locuitorilor.

Patrimoniul cultural este o resursă limitată, el fiind ameninţat cu deteriorarea sau pierderea iremediabilă nu doar din cauza scurgerii timpului şi a progresului tehnic, dar şi din cauza marilor şi rapidelor schimbări economice şi sociale din ultimii ani. Lipsa de educaţie şi de informare a publicului, sărăcia pentru unii sau bogăţia acumulată rapid pentru alţii  şi tentaţia unor câştiguri imediate au contribuit la pierderea sau distrugerea valorilor culturale autentice, tradiţionale.

 

Printre invitaţii la simpozion se numără Ioan Marchiş, Ilie Gherheş, Cristian Ştefan, Georgeta Iuga, Maria Pop, Maria Verdeş, Liana Pogăciaş, Mihai Covaci, Vasile Popovici, Lucia Pop, Nicolae Sabău şi Ileana Pipaş.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.