• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 16 Iulie , 2013

COMUNICAT. Proiectul de cooperare descentralizată Vişeu de Sus- Croissy sur Seine (Franţa)

În luna iulie, Primăria, Consiliul Local şi Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus organizează trei evenimente cu impact internaţional.

 
 

Primăria Vişeu de Sus (primar Vasile Coman) şi Centrul Cultural-Social (director Anuţa Pop), cu sprijinul domnilor Vasile Tomoiagă (campion mondial la canotaj, cetăţean de onoare al oraşului) şi Alexandru Urdaş (vicepreşedintele Ligii Studenţilor Români din Străinătate, Filiala Franţa) lucrează, alături de Asociaţia «Croissy fără frontiere – Prietenii înfrăţirilor» (preşedinte Jonathan Garner) la un proiect de cooperare descentralizată între Vişeu de Sus şi Croissy sur Seine (Franţa).

Scopul este acela de a promova valorile zonei Vişeului şi, în acelaşi timp, de a creşte vizibilitatea şi accesibilitatea culturii româneşti, în general, şi maramureşene, în special, pe pieţele culturale internaţionale, prin promovarea Vişeului, ca exponent al Maramureşului Istoric.

 

Prima fază a proiectului, „Să învăţăm să ne cunoaştem”, care s-a concretizat în perioada 7-10 iunie, a însemnat nouă luni de muncă a Centrului Cultural-Social Vişeu de Sus, prin directorul său, d-ra Anuţa POP, a Asociaţiei „Croissy sans Frontières” (prin d-na Natacha DERVEAUX) şi a Ligii Studenţilor Români din Străinătate, filiala Franţa (preşedinte Alexandru URDAŞ). Sâmbătă, 8 iunie, a avut loc inaugurarea oficială a castelului Chanorier, care şi-a redeschis porţile după o lungă perioadă de renovare. Delegaţia Vişeului de Sus, alături de înalte oficialităţi ale statului francez, a fost invitată la eveniment. De asemenea, din partea statului român a fost prezentă doamna ministru secretar de stat Carmen TOCALĂ (Ministerul Tineretului şi Sportului), care a onorat invitaţia lansată de Vasile TOMOIAGĂ, dar şi reprezentanţi ai Ambasadei României la Paris.

 

Reprezentanţi de seamă ai românilor din Franţa au venit să-i susţină pe vişeuani, în urma promovării pe care Alexandru Urdaş şi LSRS Franţa au făcut-o evenimentului: academicianul Cicerone ROTARU, cetăţean de onoare al Vişeului, membru al Academiei Franceze, reprezentanţi ai UNESCO şi ai Băncii Europene de Investiţii.

 
 

Delegaţia oficială a oraşului Croissy sur Seine, la Vişeu de Sus

 

Un eveniment major, atât pentru Vişeu de Sus, dar şi pentru ceea ce înseamnă promovarea valorilor Maramureşului, în general, îl constituie etapa următoare a proiectului de cooperare descentralizată Vişeu de Sus- Croissy sur Seine, care se va desfăşura în perioada 17-22 iulie 2013. O delegaţie a oraşului, din care vor face parte oficialităţi, personalităţi culturale, va sosi în Vişeu de Sus.

Din program fac parte reuniuni de lucru între echipa franceză şi cea vişeuană, pe temele deja stabilite în cadrul întâlnirilor din Franţa, în vederea continuării, pe direcţii concrete, a colaborării dintre cele două oraşe. Temele de maxim interes sunt: cultura, protecţia mediului, sportul. De asemenea, invitaţii vor intra în contact cu ceea ce înseamnă valorile culturii tradiţionale maramureşene (bisericile de lemn, gastronomie, folclor etc.), în timpul unor tururi ghidate ale Maramureşului Istoric. În acest sens, biserici de lemn din patrimoniul UNESCO, Cimitirul Vesel de la Săpânţa, Muzeul Satului Sighetu Marmaţiei, atelierul de ceramică de la Săcel, sunt doar câteva dintre obiectivele vizate.

 

Organizarea unei întâlniri oficiale pe Valea Vaserului este o altă activitate propusă delegaţiei franceze. Specialiştii UNESCO sunt interesaţi de Valea Vaserului, atât din punct de vedere al naturii, cât şi datorită Mocăniţei, ultimul tren pe cale ferată cu ecartament îngust exploatat încă industrial. În plus, participanţii vor putea descoperi şi o altă faţă, deosebit de importantă, a Văii Vaserului: cea istorică; în acest sens, cimitirul de la Miraj, capela Sf. Elisabeta, sunt mărturii ale trecutului zbuciumat al locuitorilor acestor meleaguri.

 

Din punct de vedere internaţional, proiectul vine în întâmpinarea direcţiei generale de cooperare descentralizată între România şi Franţa. Anul acesta se pune un accent deosebit pe acest aspect, cele două ţări angajându-se, prin acorduri guvernamentale, să sprijine structurile asociative ale autorităţilor publice locale pentru dezvoltarea şi consolidarea parteneriatelor între comunităţile locale din cele două ţări.

 
 

Delegaţia Ligii Studenţilor Români din Străinătate

 

La iniţiativa Primăriei şi a Centrului Cultural-Social, CARAVANA LSRS ajunge la VIŞEU! Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) Filiala Franţa, alături de membri ai altor filiale europene, studenţi români de la prestigioase universităţi din lume (ex: Sorbona), organizează la Vişeu de Sus, în perioada 17-21 iulie, o campanie de informare şi consiliere a tinerilor vişeuani cu privire la oportunităţile de studii din toată lumea. Pentru Vişeu este o ocazie unică prezenţa reprezentanţilor tinerei intelectualităţi din diaspora, pentru a veni în întâmpinarea tinerilor, oferindu-le deschidere spre ceea ce înseamnă studiile universitare şi post-universitare la cel mai înalt nivel.

 
 

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi echidistantă, care oferă studenţilor şi absolvenţilor români de peste hotare un cadru deschis de dialog şi acţiune.

LSRS promovează iniţiativa, profesionalismul şi solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanţi de valoare ai României, şi o atitudine pozitivă faţă de perspectivele reorientării lor spre ţară.

Obiectivul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale membrilor săi, precum şi de a sprijini contribuţia lor la dezvoltarea României.

 
 

Tabăra Internaţională de Pictură Impresionism pe Valea Vaserului

 

Scopul proiectului este acela de a promova valorile zonei Vaser-Vişeu şi, în acelaşi timp, de a creşte vizibilitatea şi accesibilitatea culturii româneşti, în general, şi maramureşene, în special, pe pieţele culturale internaţionale, prin promovarea Vişeului, ca exponent al Maramureşului Istoric. În demersul nostru de valorificare a potenţialului cultural al Maramureşului am atras ca parteneri organizaţii neguvernamentale, atât din ţară, cât şi din străinătate.

Obiectivul nostru este realizarea unei tabere internaţionale de pictură, având ca temă „Impresionismul pe Valea Vaserului” şi a unor expoziţii cu operele produse, în ţară şi în străinătate. Nu este vorba despre o acţiune singulară, ci, chiar dacă de sine stătătoare, face parte dintr-o serie întreagă de acţiuni şi proiecte culturale pe care Vişeul de Sus le organizează, sau la care participă, la nivel internaţional. Tema taberei a fost aleasă ţinându-se seama de considerente de natură artistică, turistică, de patrimoniu etc. Astfel, cooperarea cu autorităţile locale şi elita culturală a unuia dintre cele mai importante centre ale Impresionismului mondial, (Croissy-sur-Seine), interesul deosebit al acestora de a participa la o astfel de tabără, în care maniera şi stilul impresionist să fie transpuse de pe malul Senei pe malul Vaserului, toate acestea ne-au îndreptăţit să ne axăm pe impresionism.

De asemenea, menţionăm faptul că, în perioada 8-9 iunie a.c., o delegaţie din care face parte coordonatorul acestui proiect, primarul oraşului şi unul dintre partenerii noştri în proiect a participat la „Fête de la Grenouillère”- Croissy-sur-Seine.

 

În cadrul acestor sărbători a avut loc un concurs internaţional de pictură impresionistă, la care a luat parte, la invitaţia Asociaţiei „Croissy sans frontières”, artistul plastic vişeuan Ghertruda Zsegora, partener în organizarea taberei de pictură de pe Valea Vaserului, artist care a şi obţinut unul dintre premiile concursului.

Concursul, la care au participat artişti din Franţa, Germania şi România (Vişeu şi artişti români de la Paris), a fost selectat de către OFAJ (Oficiul Franco-German pentru Tineri) ca fiind unul dintre evenimentele majore la nivel mondial organizate pentru a marca 50 de ani de la înfiinţare şi de la Tratatul de la Elysée. Pentru noi a reprezentat şi o fază „pilot” a unui proiect trinaţional de amploare pe care îl pregătim, sub cupola OFAJ, pentru vara anului 2014. Locaţia, Valea Vaserului, oferă condiţii prielnice spiritului artistic, fiind ofertant din acest punct de vedere atât datorită naturii, cât şi Mocăniţei, ultimul tren pe cale ferată cu ecartament îngust exploatat încă industrial. Specialişti UNESCO sunt interesaţi de Valea Vaserului, iar această tabără internaţională de pictură este un bun prilej de promovare a zonei şi a Maramureşului, în general. Pictori de renume din România, Ucraina, Franţa, dar şi invitaţi din alte ţări, vor imortaliza în pictură realitatea Vaserului, iar tablourile vor fi expuse atât în România, cât şi în Ucraina şi Franţa.

Ne axăm pe dialog intercultual, pe accentuarea aportului valorilor culturii româneşti şi, în acelaşi timp, armonizarea acestora, la cultura europeană.

 

Anuţa Pop, Director

Contact: 0742 96.66.08

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.