• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 30 Octombrie , 2020

Comuna Dumbrăvița, un model de dezvoltare locală

Comuna Dumbrăvița a cunoscut, în ultimii ani, o dezvoltare fulminantă, în toate domeniile de activitate, devenind un etalon la nivel județean și național. În spatele acestei povești despre succes, dezvoltare și omenie, se află Felician Ciceu, unul dintre cei mai apreciați și profesioniști primari din județ și din țară. Luni, 26 octombrie, Felician Ciceu a depus jurământul pentru cel de-al patrulea mandat, în fața noului Consiliu Local al Comunei Dumbrăvița, și le-a promis dumbrăvi­țenilor că nici de această dată nu-i va dezamăgi. Așa cum nu a făcut-o niciodată, de 12 ani încoace.

 

 

O vorbă din popor spune că „omul sfințește lo­cul”. Comuna Dumbră­vița este o comună binecuvântată de Dumnezeu din multe puncte de vedere: are o istorie impresionantă, tradiții și obiceiuri de o frumusețe rară, bogății naturale etc. Însă, cei care dau cu adevărat valoare acestei comune sunt oamenii credincioși, harnici și buni. Comuna Dumbrăviţa este deosebită, pentru că oamenii ei sunt deosebiți.
Și, probabil pentru sufletul lor cald și bun, Dumnezeu le-a dăruit lideri pe măsură: preoți cu har, dascăli dăruiți, un investitor strategic care a contribuit la dezvoltarea zonei, aleși locali implicați, și un primar devotat oamenilor și interesului public.
Felician Ciceu şi-a început cariera în administraţia publică în urmă cu două decenii, mai întâi în cadrul Primăriei Baia Mare. În 2004 a devenit viceprimarul comunei Dum­bră­viţa, iar din 2008 este primarul localităţii. „Reţeta succesului” său e simplă: perseverenţă, muncă, continuitate şi, mai ales, omenie. În cei 12 ani a reușit să schimbe radical fața comunei, să implementeze proiecte importante în toate domeniile de activitate și să transforme comuna Dumbrăvița într-un model de dezvoltare la nivel național și local.
Primarului de Dumbrăviţa îi place să spună că „Să fii om cu lumea toată şi să nu aştepţi răsplată”. Crede în această zicală şi o şi aplică.
Din funcţia de primar a încercat să întindă o mână de ajutor oricui a avut nevoie, a căutat să-şi înde­plinească cât mai bine atribuţiile şi să rezolve problemele comunităţii. Şi, mai mult, a reuşit un lucru care parcă nicăieri în judeţ nu func­ţionează la fel de bine ca în Dumbrăviţa: să unească liderii comunităţii, să-i determine să-şi dea mâna şi să contribuie fiecare la dezvoltarea comunei.
De-a lungul celor 12 ani de mandat, care s-au scurs până acum, a implementat proiecte europene de mi­lioane de euro. Dar vorbeşte despre ele cu modestie şi spune de fiecare dată că fără sprijinul Consiliului Local, a aparatului primăriei, a comunităţii, n-ar fi reuşit. Bilanțul realizărilor sale poate constitui un veritabil manual de dezvoltare locală.
Infrastructura modernă a fost prio­ritatea zero în timpul mandatelor sale și a reuşit să bifeze rețeaua de alimentare cu apă, rețeaua de canalizare și asfaltarea drumurilor comunale. După canalizare și apă, următoarea etapă va fi asfaltarea tuturor străzilor. Primarul Felician Ciceu a explicat că Primăria Dumbrăvița are în derulare mai multe contracte de finanțare în acest domeniu, cel mai mare este un proiect în valoare de un milion de Euro nerambursabil, care presupune asfaltarea a 6,7 kilometri de drum, aproximativ câte un kilometru în fiecare sat. „Am semnat contractul de execuție anul trecut. Alt proiect pentru care am finalizat procedura de achiziție și am semnat contractul de execuție este un proiect pe care l-am demarat anul trecut și care presupune asfaltarea tuturor străzilor care beneficiază în prezent de rețea de canalizare. Și această investiție a început deja. Un alt proiect important la capitolul drumuri este DC 26, pentru care avem finanțare prin PNDL. Este vorba despre drumul de la Rus la Unguraș, iar lucrările au început în toamna anului trecut cu reabilitarea văilor din Rus și Unguraș. De la Unguraș în jos, spre Rus s-a început cu o reabilitare integrală a drumului, cu scoaterea drumului vechi și refacerea structurii caro­sabile, de la A la Z. Sperăm ca în acest an să finalizăm acest proiect.
Tot prin PNDL am reușit să semnăm contractul de finanțare și am demarat procedura de achiziție pentru desemnarea câștigătorului contractului de execuție pentru un obiectiv pe care ni-l dorim de mult timp, este vorba despre moder­nizarea și extinderea Dispensarului Uman, o finanțare care se cifrează la 9-10 miliarde de lei vechi”.
Dacă tot vorbim de drumuri, trebuie amintite alte trei proiecte importante, realizate: Reabilitare Drum Comunal DC 25 Rus - Satu Nou de Sus, Reabilitare DC 26 Unguraș - Baia Sprie și Reabilitare Drum Comunal DC 27 Unguraş - Şişeşti.
Probabil cel mai important proiect european implementat în ultimii ani în comuna Dumbrăviţa este proiectul integrat finanţat prin Măsura 322, în valoare de circa 2,5 milioane de Euro, care a cuprins asfaltarea a aproape 15 km de drum, un centru After-school şi dotări pentru căminele culturale plus realizarea unui pod rutier în localitatea Șindrești.
O altă prioritate a fost educația. Administrația locală din Dum­brăvița și primarul Felician Ciceu s-au preocupat în permanenţă de a oferi o bază materială modernă și condiții optime elevilor și profesorilor din comună. Rând pe rând, școlile din Dumbrăvița, Rus şi Unguraș au fost aduse la standarde europene. În prezent se află în derulare o finanțare pe fonduri europene pentru reabilitarea termică a Școlii Șindrești. Tot la acest capitol, trebuie amintit faptul că, în Dumbră­vița funcționează de 3 ani o Şcoală Profesională, un model de colaborare al administrației locale cu conducerea școlii și UAC Europe, pentru a oferi tinerilor o șansă la un viitor profesional mai bun. Un alt proiect important a fost deschiderea a două grădinițe cu program prelungit, în Chechiș și Dumbrăvița, care vin în sprijinul părinților.
Tot în beneficiul copiilor, în parteneriat cu UAC Europe a fost amenajat un parc de joacă pentru copii. De asemenea, Primăria a asfaltat și amenajat curțile școlilor din comună.  
Una dintre preocupările primarului Felician Ciceu a reprezentat-o modernizarea clădirilor publice din comună, în special a școlilor și căminelor culturale.
În urmă cu 12 ani, când Felician Ci­ceu a venit la conducerea primăriei Dumbrăvița, toate căminele cultu­rale din comună necesitau inter­ven­ții totale sau parțiale. Astăzi, după multe investiții și multă muncă, acest obiectiv este bifat complet.
Cel mai important proiect de acest fel îl reprezintă însă Centrul Cultural Dumbrăvița, un proiect care schim­bă centrul civic al comunei și care a inclus și amenajări exterioare și realizarea spațiului pentru parcare.
Pentru realizarea acestui obiectiv, a fost demolată Şcoala Veche şi s-a făcut o extindere pentru o sală de aproximativ 500 de locuri. Vechiul Cămin a intrat ca parte com–ponentă a noului Cămin, fiind extins și recompartimentat. Astăzi, comuna Dumbrăviţa are probabil cel mai modern și impozant edificiu cultural din județ.
Biserica a fost în toți acești ani un partener constant al adminis­trației locale. Primarul Felician Ciceu și Consiliul Local Dum­brăvița au sprijinit toate parohiile din comună, fie că a fost vorba des­pre evenimente sau lucrări și investiții.
Comuna Dumbrăvița este una dintre puținele din județ care are în construcție două lăcașuri de cult: Biserica din Rus și Biserica din Chechiș, două proiecte grandioase, care vor rămâne peste timp și care au beneficiat încă de la început de sprijinul Primăriei Dumbrăvița.
Un alt proiect important, multia­nual, derulat de Primărie, în parte­ne­riat cu parohiile și cu UAC Europe, pri­vește construcția de capele de cimitir în fiecare sat din comună.

Un alt proiect în beneficiul cetățenilor este includerea comunei în Proiectul naţional de cadastru şi carte funciară prin care sunt înscrise gratuit în cartea funciară toate proprietăţile pe care cetăţenii le deţin pe raza unităţii administrativ-teritoriale.
O altă preocupare constantă a administrației dumbrăvițene și a primarului Felician Ciceu a fost grija pentru o viață sănătoasă, care implică sport, mișcare în aer liber și nu în ultimul rând, un mediu curat.
În ultimii ani, comuna Dumbrăvița nu a cunoscut doar o dezvoltare materială impresionantă, ci și una spirituală și identitară, demonstrând că, pentru a-și clădi un viitor solid, o comunitate trebuie să-și cunoască și să-și respecte mai întâi, trecutul. Astfel, odată cu creșterea condițiilor de viață și a standardelor pentru toate serviciile publice, administrația locală și primarul Felician Ciceu, în parteneriat cu Bi­serica, Şcoala, Căminul Cultural, UAC Europe, au reușit și o apropiere a oamenilor de tradițiile, cultura și obiceiurile care repre­zintă identitatea noastră, a tuturor.

Desigur, lista realizărilor ar putea continua, dar credem că v-ați convins deja de ce comuna Dumbră­vița reprezintă un model de dez­­voltare și primarul Felician Ciceu un exemplu de profesiona­lism și dedicare. Tocmai de aceea, în semn de apreciere și recunoștință pentru munca sa, a fost desemnat de colegii săi din PNL pentru locul 3 pe lista partidului pentru Camera Deputaților, la alegerile din 6 decembrie.

 

 

*

Luni, 26 octombrie, a avut loc ședința de constituire a noului Consiliu Local al comunei Dumbrăvița. După ce consilierii locali au depus jurământul, a urmat ceremonia de învestire a primarului Felician Ciceu, care a depus jurământul pentru cel de-al patrulea mandat. La eveniment au participat subprefectul Oana Mihaela Oșanu, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, preoții din comună, directorul școlii Dumbrăvița și, bineînțeles, familia primarului.
 

În discursul de după învestire, primarul Felician Ciceu a spus:
„Este o zi frumoasă pentru comuna Dumbrăvița, o zi frumoasă pentru mine personal și doresc să mulțumesc pe această cale, public, tuturor locuitorilor comunei care s-au prezentat la vot și mi-au acordat încrederea lor pentru următorii 4 ani. Și le transmit că nu o să-i dezamăgesc, așa cum nu am făcut-o nici până acum. Vă felicit pe dumneavoastră domnilor consilieri, celor care v-ați reînnoit mandatul vă spun «bun venit în noul Consiliu Local», iar pe cei care sunt la primul mandat îi felicit și îi asigur de tot sprijinul și colaborarea consilierilor, a aparatului primăriei și a mea personală. Mai doresc să vă spun: campania electorală s-a încheiat, acum avem un singur obiectiv: dezvoltarea comunei și să nu uitați că ați depus un jurământ în calitate de consilieri ai comunei Dumbrăvița. Oamenii și-au pus încrederea și speranța în noi și nu trebuie să-i dezamăgim. Vă mulțumesc tuturor, doresc să salut prezența în mijlocul nostru a noului președinte al CJ Maramureș, Ionel Bogdan, fiu al satului, și mă bucur că și-a făcut timp și a revenit cu drag în
mijlocul nostru, de această dată în calitate oficială. Îi doresc succes, mulțu­mesc familiei mele, soției și co­piilor mei și dumneavoastră tuturor”.
Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș, a spus: „Vă felicit domnilor consilieri locali care ați depus jurământul, de asemenea îl felicit pe domnul primar Felician Ciceu, pentru încă un mandat, încă un jurământ depus”. Apoi, noul președinte al forului administrativ județean a vorbit despre meritele primarului Felician Ciceu, cunoscute și recunoscute la nivel de județ, dar și despre perioada dificilă pe care o traversăm cu toții din cauza pandemiei de coronavirus, explicând ce putem face fiecare dintre noi pentru a trece cu bine peste aceasta.
În final, subprefectul Oana Mihaela Oșanu a felicitat noul Consiliu Local și pe primarul Ciceu, arătând faptul că Dumbrăvița este o comună etalon, care demonstrează că aici funcționează o administrație eficientă, performantă, în folosul cetățenilor.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.