• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Iulie , 2019

Comuna Bârsana face parte din proiectul „România Remarcabilă”

România Remarcabilă este un program național de tip label care creează o rețea de localități ce adoptă strategii și programe de dezvoltare locală prin patrimoniu și cultură. România Remarcabilă debutează cu 12 localități în 2019, urmând să se extindă la 25 de localități în 2020 și la 40 de localități în 2021. Proiectul este realizat de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Sites et Cités Remarquables de France, sub patronajul Ministerului Culturii și Identității Naționale din România și al Ministerului Culturii din Franța.

 

România Remarcabilă este un program național de tip label care creează o rețea de localități ce adoptă strategii și programe de dezvoltare locală prin patrimoniu și cultură.
România Remarcabilă debutează cu 12 localități în 2019, urmând să se extindă la 25 de localități în 2020 și la 40 de localități în 2021.
Proiectul este realizat de Centrul Cultural Clujean, în parteneriat cu Sites et Cités remarquables de France, sub patronajul Ministerului Culturii și Identității Naționale din România și al Ministerului Culturii din Franța.
În primii trei ani de activitate, România Remarcabilă cuprinde doar sate din Transilvania, urmând ca apoi să se extindă la nivel națio­nal și să înglobeze atât localități rurale, cât și urbane.
Proiectul pune bazele unei reţele de localități care utilizează patrimoniul, tradiţiile și cultura ca motoare ale dezvoltării rurale și regionale. Comunităţi locale din Transilvania alcătuiesc, împreună cu Clujul, o reţea culturală și turistică ce găzduiește proiecte economice, gastronomice și artistice dintre cele mai diverse. Proiectul include un label de dezvoltare locală, crearea unei reţele de turism acasă și organizarea unor proiecte comune care cele­brează patrimoniul și elementele de autenticitate ale spațiului transilvan.
Localități pilot în 2019: Suatu, jud. Cluj, Moldovenești, jud. Cluj, Vad, jud. Cluj, Poieni, jud. Cluj, Bonțida, jud. Cluj, Smida/Beliș, jud. Cluj, Bucium, jud. Alba, Fundata, jud. Brașov, Plopiș, jud. Sălaj, Bogata, jud. Mureș, Valea Viilor, jud. Sibiu, Bârsana, jud. Maramureș.

Beneficiile localităților membre:
- acces la consultanță și formare pentru procese de dezvoltare locală;
- promovare și vizibilitate;
- acces la întâlnirile și conferințele rețelei;
- participarea la un eveniment anual în cadrul unei campanii turistice naționale;
- reprezentare și promovare la târguri naționale și internaționale de patrimoniu și turism;
- acces la oportunități de înfrățire cu localități din Franța;
- sprijin pentru înființarea unor centre de mediere culturală și turistică în localitățile membre.
 
Criterii de participare la rețea:
- motivație de a lucra cu patrimoniul și cultura ca factori de dezvoltare locală;
- capacitate de a se implica activ la acțiunile rețelei;
- motivația de a se conecta cu alte localități cu interese și profile similare, din România și din Franța;
- noi criterii vor fi stabilite pe măsură ce proiectul evoluează.
 

Calendar de activități
Ianuarie-martie 2019: Apel anual pentru extinderea rețelei și selecția noilor membri


Consiliul Consultativ este responsabil pentru această activitate, dezvoltă criteriile de selecție, lansează apelul și invitația de participare către noi localități și face selecția membrilor.
Mai 2019: Activități de documentare în localitățile membre
O echipă de documentare din partea Centrului Cultural Clujean, formată din artiști, cercetători, experți în patrimoniu etc. vizitează localitățile membre și colectează material documentar pe baza unei metodologii comune, stabilite de Consiliul Consultativ. Procesul include și o componentă de facilitare culturală, în cadrul căreia comunitatea locală, împreună cu artiști și mediatori culturali, dezvoltă artefacte sau intervenții artistice care ilustrează aspecte ale patrimoniului local.

13-14 iunie 2019: Conferința și sesiunea de formare anuală a rețelei, la Cluj-Napoca
Evenimentul oferă formare și conectare la oportunități de dezvoltare locală localităților membre, utilizând expertiza Centrului Cultural Clujean și a rețelei Sites et Cités Remarquables. Sunt discutate și planificate evenimentele viitoare ale rețelei. Programul cuprinde o conferință, o sesiune de formare și o serie de vizite în comunitățile membre.

24 iunie: Sărbătoarea Sânzienelor (din 2020)
Timp de zece zile satele rețelei voi găzdui, în preajma sărbătorii de Sânziene, o serie de activități tradiționale și evenimente culturale pentru
vizitatori din țară și străinătate. Centrul Cultural Clujean susține localitățile în dezvoltarea programului cultural și organizează o campania de marketing națională.
În cadrul unor ateliere de creație facilitate de artiști, comunitățile sunt invitate să imagineze marionete care să ilustreze eroi, zâne și monștri inspirați din folclorul local, care vor fi prezentate la Cluj-Napoca în cadrul Paradei Monștrilor, un proiect dedicat regândirii și actualizării perso­najelor simbolice din imaginarul colectiv european.

28 septembrie: Parada Monștrilor, Cluj-Napoca
Un eveniment găzduit de Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, în care sunt îmbinate autenticitatea transilvăneană și etnografia unor lumi imaginate. Evenimentul aduce în fața publicului marionetele create de comunitățile din satele România Remarcabilă și de copii din școlile clujene, parte a proiectului Arta în Joacă, alături de instalații și momente artistice spectaculoase propuse de artiști.

24-27 octombrie: Participare la Târgul Internațional al Patrimoniului, Paris, Franța
Rețeaua România Remarcabilă și localitățile membre vor fi prezentate la Târgul Internațional al Patrimoniului din Paris. Sunt organizate vizite în localități conectate la reţeaua Sites et Cités Remarquables și sunt stabilite contacte și schimburi între satele și experții din România, cu cei din Franța. Sunt discutate posibile înfrăţiri și proiecte de colaborare între localitățile din cele două țări.

14-17 noiembrie: Participarea la Târgul Național de Turism, București.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.