• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Septembrie , 2015

Comemorarea deţinuţilor politici anticomunişti la Baia Sprie

De câţiva ani, de Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, foştii deţinuţi politici anticomunişti martirizaţi de regimul bolşevic în exploatarea minieră Baia Sprie sunt comemoraţi la umbra troiţei tradiţionale maramureşene, sfinţită acolo acum doi ani. În acest an, în cadrul evenimentului a fost sfinţit şi paraclisul ridicat de doamna dr. Aurica Hereş.

 
 

Baia Sprie este unul dintre multele mormintele ale elitei româneşti în perioada comunistă, iar, după Revoluţie, a devenit unul dintre locurile în care trebuie să renaştem sentimental demnităţii naţionale.

În ultimii ani, de Înălţarea Sfintei Cruci, la umbra troiţei tradiţionale ridicate de părintele Justin Pârvu, fost deţinut politic şi cetăţean de onoare al oraşului Baia Sprie, are loc o comemorare a celor care au suferit aici în timpul regimului comunist.

 

Manifestarea, care a adunat câteva sute de participanţi, s-a bucurat de sprijinul şi participarea autorităţilor publice locale din oraşul Baia Sprie, şi a început cu slujba de pomenire - parastasul în memoria celor ce s-au jertfit pentru libertatea şi demnitatea Neamului Românesc, în frunte cu „Duhovnicul Neamului”, preacuviosul părinte şi vrednic de veşnică pomenire IUSTIN PÂRVU.

 

Apoi, în scurte cuvântări, părintele Teodor Stănescu de la Mănăstirea Petru-Vodă, primarul oraşului Baia Sprie, domnul Dorin Paşca, fostul luptător în rezistenţa anticomunistă din Munţii Vrancei şi deţinut politic anticomunist, Grigore Pepene, Marius Uglea, reprezentantul Arhivelor Naţionale filiala Maramureş şi Andrei Bărbos, directorul Casei de Cultură Baia Sprie, au evocat în scurte cuvântări jertfa compatrioţilor noştri în acele vremuri tragice, de cumplită teroare comunistă anticreştină şi antiromânească. S-a arătat, de către vorbitori, semnificaţia şi importanţa manifestărilor de cinstire şi comemorare a celor ce au scris atunci, cu sângele lor, unicul „certificat de onoare naţională” al poporului român, într-o epocă foarte întunecată a istoriei noastre, perioadă plină de laşitate şi trădare.

 

A urmat sfinţirea Paraclisului, ridicat în semn de pioasă amintire a eroilor şi a martirilor noştri, de către doamna dr. Aurica Hereş şi participanţii au remarcat cu multă bucurie participarea unui mare sobor de preoţi, a preacucernicilor monahi de la Sfânta Mânăstire Petru-Vodă precum şi a preacuvioaselor monahii de la Sfânta Mânăstire Paltin.

Scriitorul Sorin Lavric spunea: „atâta onoare avem în sufletul nostru, câtă cinstire arătăm eroilor şi martirilor noştri.”.

 

„În fiecare an, de Ziua Crucii, ne-am obişnuit să comemorăm pe cei peste 600 care au pătimit în vremea comunismului. Ne referim aici la deţinuţii politici siliţi să muncească în Mina Baia Sprie, printre care şi părintele Justin Pîrvu, dar şi cei care şi-au

pierdut viaţa în subteran. Comemorăm acele vremuri de tristă amintire în acest an cu o noutate. A fost sfinţit un paraclis din piatră, după care s-a făcut un parastas”.

Dorin Vasile Paşca, primarul oraşului Baia Sprie

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.