• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 27 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Noiembrie , 2012

Comasarea instituţiilor de cultură revine!

Ideea comasării instituţiilor de cultură din subordinea Consiliului Judeţean a fost repusă pe tapet. De această dată, iniţiatorii sunt consilierii judeţeni Eugenia Godja şi Gavril Ardusătan. Deja se lucrează la un proiect de Centru cultural judeţean.

 
 

Lansată în urmă cu câţiva ani, amânată şi răs-amânată, ideea comasării instituţiilor de cultură din subordinea Consiliului Judeţean Maramureş a fost reluată şi ar putea fi dezbătută în curând în plenul CJ.

Povestea înfiinţării unui centru cultural judeţean nu e nici nouă, nici “made in Maramureş”. În alte judeţe a fost aplicată cu succes de ani buni şi funcţionează. La noi, ideea a fost lansată şi abandonată. Conform vechii strategii de restructurare, muzeele urmau să fie comasate într-o singura instituţie, Centrul Creaţiei Populare, Şcoala Populară de Arte şi Ansamblul Transilvania să fie unificate. Doar Biblioteca Judeţeană rămânea de sine stătătoare. Proiectul a generat, pe bună dreptate, numeroase critici şi a fost abandonat.

Ideea unui management unitar a instituţiilor de cultură, fără ca acestea să-şi piardă independenţa, e însă cu totul altă mâncare de peşte. Propunerea a fost discutată recent în cadrul Comisiei de Cultură din CJ şi susţinută de preşedintele comisiei, Eugenia Godja, care lucrează împreună cu consilierul Gavril Ardusătan la un proiect de centru cultural judeţean pe care să-l lanseze în dezbatere plenului şi nu numai. 

 

Gavril Ardusătan spune că: „Nu ştiu în ce măsură se va cristaliza ideea înfiinţării unui Centru Cultural care să înglobeze toate instituţiile de cultură din judeţ. Ideea este mai veche. Raţiunea pentru materializarea acestui Centru ar fi un criteriu de management care are în vedere raportul între costuri şi beneficii. Pentru că ar fi o concepţie managerială unitară, aceeaşi modalitate de promovare a tuturor valorilor, fie că vorbim de cele de conservare, fie de cele care promovează aplicarea mentalităţii de cultură tradiţională. Pe scurt, este vorba pur şi simplu de eficienţă.

Eu susţin un asemenea proiect, dar mă izbesc de o serie de prieteni din partid care spun să menţinem lucrurile în forma actuală. Lucrez la acest proiect. Ca şi membru în Comisia de Cultură din cadrul CJ, am primit „temă de casă” de la doamna Eugenia Godja, preşedintele comisiei, să vin cu soluţii pe acest proiect. Eu m-am apucat de lucru şi cred că în şedinţa ordinară a lunii noiembrie am să vin cu schiţa de proiect. N-o să fie de acord unii colegi, dar o idee poate fi ascultată şi poate fi luat exemplul şi altor judeţe. Ei spun că nu se poate legal. Dar la Bistriţa şi la Suceava s-a implementat un asemenea proiect şi funcţionează. Este dovada că se poate”.

Ardusătan spune că există presiuni şi interese ca lucrurile să rămână în forma actuală: „Sigur că interesul celor din instituţiile de cultură este să-şi păstreze posturile actualii directori. Pentru că atunci ar fi un singur director care ar superviza totul, iar ei ar deveni un fel de şefi de secţii, servicii sau cum se vor numi.

Oricum, ideea este că la ora actuală în Maramureş sunt 4 instituţii care se ocupă cu arta şi cultura tradiţională. Oricine vine în judeţ nu ştie la cine să apeleze dacă are de făcut un proiect. Pe programele europene sunt o grămadă de bani pentru acest domeniu, dar în Maramureş nimeni nu aplică proiecte pentru că nu are capacitate managerială pentru asta. Fiind divizate instituţiile, nu au forţa să implementeze proiecte. Plus că este o adevărată caracatiţă, că fiecare şi-a băgat oamenii lui în sistem. Astfel, fiecare face lobby la Consiliul Judeţean să aibă buget şi fiecare face ce-i toacă capul. Dar nu există o politică unitară. Şi totuşi, Maramureşul este un brand pe chestia asta. Şi dacă nu reuşim să ieşim din inerţia asta, mai pierdem 3 – 4 ani pe această poveste. Cred că este o idee viabilă”.

 

„Reorganizarea în formula unui centru cultural permite o coordonare unitară în toate instituţii subordonate CJ. Este extrem de important să există comunicare şi coordonare astfel încât să se realizeze un program la care să-şi aducă contribuţia fiecare instituţie pe domeniul ei. S-ar responsabiliza fiecare instituţie, s-ar crea o emulaţie, o concurenţă şi un interes comun al instituţiilor cu rol şi atribuţii în domeniul cultural. Dar înainte de constituirea acestui centru, CJ ar trebui să preia o serie de instituţii cu patrimoniu valoros, cu cheltuieli care depăşesc posibilităţile autorităţilor locale. Un astfel de exemplu ar fi Muzeul din Sighet, unde finanţarea ar trebui asigurată de la nivel judeţean şi regional. O astfel de preluare ar fi benefică şi pentru CJ şi pentru muzeu, care ar păstra şi dezvolta un patrimoniu important. Aş vrea să dezvoltăm o activitate culturală puternică, cu o strategie unitară, o bază şi o punte de legătură dintre instituţii, în care fiecare instituţie să-şi afirme rolul la cel mai înalt nivel, păstrându-şi autonomia şi independenţa” - Eugenia Godja, consilier judeţean.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.